Νίκος Σοφιανός: "Σε αγορά πτυχίων, μετατρέπει την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση η κυβέρνηση, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ"

2024-01-04

Σε πανεπιστημιακή αγορά πτυχίων, μετατρέπει την ανώτατη εκπαίδευση η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γι αυτή την αντιδραστική τομή η κυβέρνηση στηρίζεται και στα «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» το πρωί της Πέμπτης 4 Γενάρη.

Επισήμανε ότι η επιλογή τους θα συναντήσει τη μαζική αντίσταση, την άρνηση της πλειοψηφίας φοιτητών, Πανεπιστημιακών κι εργαζομένων στα πανεπιστήμια καθώς και των μαθητών, που σήμερα ειδικά, αυτοί της Β' και Γ' Λυκείου δίνουν αγώνα για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια, με το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας, για ν' αντικρίσουν μια υποβαθμισμένη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σήμερα ο αγώνας είναι για να αναβαθμιστούν τα πανεπιστήμια και τα πτυχία και όχι να υποβαθμιστούν, να κατηγοριοποιηθούν, να περάσει μία αγορά πτυχίων, 3ετή 4ετή, 5ετή, όπου ανάλογα με το πορτοφόλι σου θα ψωνίζεις πτυχίο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε την αντίθεση στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όχι μόνο του ΚΚΕ αλλά και της πλειοψηφίας του κόσμου, με βάση δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αντίθεση που θα γιγαντωθεί όταν φύγει η συζήτηση από τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης και μπει σε ακόμα πιο καίρια ζητήματα, όπως είναι η κατάργηση του ενιαίου τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Σημείωσε ότι αυτή η αντίθεση πρέπει να εκφραστεί μαζικά και η πρώτη απάντηση είναι στο συλλαλητήριο στις 11 Γενάρη, από συλλόγους και φορείς της Εκπαίδευσης.

Για τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Παιδεία, σε άλλες χώρες, τόνισε ότι έχουμε την ανάλογη πείρα από το παράδειγμα της Υγείας. «Η δήθεν ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, σημαίνει χρόνια υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση, ενώ την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας βγάζει εκατομμύρια κέρδη σε βάρος των λαϊκών αναγκών».

'Οσον αφορά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι με δοκιμασμένες συνταγές η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει την αντιδραστική ατζέντα, τις «μεταρρυθμίσεις» όπως λέει, δηλαδή νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του λαού μας.