Νίκος Σοφιανός: «Στην Αθήνα να ηττηθεί η πολιτική που δουλεύει για το ξενοδοχειακό, το τουριστικό κεφάλαιο»

2023-10-01

Σε συγκέντρωση στου Γκύζη μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας. Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Ζαχαρούλα Κονιδάκη καιΣτράτος Κάντζος, ενώ παρέμβαση έκανε και ο υποψήφιος σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής Κώστας Αντωνόπουλος.

«Στις οκτώ μέρες που έχουμε μέχρι να κλείσουν οι κάλπες πρέπει να φτάσουμε όσο γίνεται πιο πλατιά στον κόσμο. Υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία. Υπάρχει και κριτήριο. Δεν πείθεται ο κόσμος από την μαγική εικόνα της πόλης που παρουσιάζει στις συνεντεύξεις του ο απερχόμενος Δήμαρχος. Υπάρχει κόσμος υποψιασμένος, προβληματισμένος, αγανακτισμένος που πρέπει, ανεξάρτητα από το τι ψήφιζε μέχρι τώρα, να στηρίξει τη Λαϊκή Συσπείρωση για να τρομάξουν. Και θα τρομάξουν! Γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτή η οργή και η αγανάκτηση θα ξεσπάσει. Είναι κρίσιμο να μη μείνει θολή, να αποκτήσει πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η πολιτική τους δεν ιεραρχεί τις ανάγκες του κόσμου. Οι προτεραιότητες τους είναι άλλες και για αυτές δουλεύουν. Σκορπούν εκατομμύρια για το τουριστικό προϊόν Αθήνα. Ας το εκφράσουμε και στην κάλπη ότι ο Δήμος είναι Δήμος Αθηναίων, δεν είναι τουριστών και ξενοδόχων και οι Αθηναίοι πρέπει να τους τιμωρήσουν. Στην Αθήνα να ηττηθεί η πολιτική που δουλεύει για το ξενοδοχειακό, το τουριστικό κεφάλαιο. Ας εκφράσουμε, επίσης, και στην κάλπη ότι αυτή την Περιφέρεια δεν την έχει στο τσεπάκι του ο Μητσοτάκης.

Γιατί υπάρχει κόσμος που αντιδρά, που σκέφτεται, που μετράει, που έχει κίνητρο για το δικό του όφελος να βγει ενισχυμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει σε όλη την Αττική, σε όλη τη χώρα, γιατί έτσι θα είναι μία καλύτερη μέρα η επομένη των εκλογών για το λαό.

Μπορούμε να διεκδικήσουμε δήμους και να ασκήσουμε διοίκηση που θα είναι αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, στην κυρίαρχη πολιτική διοίκηση. Που στα πλαίσια αυτά θα στηρίζει και θα δίνει ανάσες στη δύσκολη καθημερινότητα που περνάει ο κόσμος. Με το ψηφοδέλτιο να φτάσουμε πλατιά. Έχουμε υπεροχή επιχειρημάτων, έχουμε αξιοπιστία, μπορούμε να μιλάμε στον κόσμο, δεν είμαστε ούτε απόντες ούτε διερχόμενοι από την Περιφέρεια και τον Δήμο.

Αξιοποιούμε τις μέρες που έχουν απομείνει και ταυτόχρονα μεταφέρουμε και ένα μήνυμα που πολύς κόσμος το ξέρει: Ότι εμείς την επόμενη μέρα θα είμαστε εδώ, στο κίνημα, στους αγώνες, στην αλληλεγγύη, στο να διεκδικήσουμε μαζί, δίπλα στην οικογένεια που θα χάνει το σπίτι της στους πλειστηριασμούς, σε αυτούς που τους κόβουν το ρεύμα, στον κόσμο που υποφέρει, αλλά και στον κόσμο που πρέπει να διεκδικήσει. Είναι λοιπόν κρίσιμο να δώσουμε αυτό τον αγώνα από άλλες θέσεις και με νέες δυνάμεις. Έχει συμφέρον ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο νέος, από ισχυρούς συνδυασμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος απέναντί τους».

Ο Νίκος Σοφιανός στην ομιλία του παρουσίασε αναλυτικά την κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη Διπλή Ανάπλαση, εξηγώντας τι προβλέπει αυτό το σχέδιο για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ και τι σκοπεύουν να φτιάξουν στη θέση του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας, τεκμηριώνοντας γιατί «μιλάμε για την ανάπλαση του μπετόν στο Βοτανικό και του γκαζόν στην Αλεξάνδρας». Αναφέρθηκε επίσης το νέο θέατρο του Λυκαβηττού για το οποίο ο Δήμος δαπανά 600χιλ ευρώ το χρόνο για ενοίκιο στο Υπερταμείο και στα εκατομμύρια που κόστισε η ανακατασκευή του, την ίδια ώρα που ο Λόφος του Λυκαβηττού είναι παρατημένος και κάθε φορά που βρέχει κατεβαίνουν ποτάμια προς τα Κουντουριώτικα και τις γειτονιές που βρίσκονται προς την Λ. Αλεξάνδρας και τη Νεάπολη Εξαρχείων.

Ανέπτυξε τους δύο βασικούς άξονες των προτάσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης, που αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμοστεί στην Αθήνα για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών για τη σχολική στέγη, τους Παιδικούς Σταθμούς, τις αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, καθώς και τη μάχη που πρέπει να δοθεί, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου χώρου στην πόλη που είναι πνιγμένη στο τσιμέντο.

Μιλώντας μάλιστα για την ανάγκη διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων και παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε μια πλευρά ακόμα:«Υπάρχει ανάγκη στην Αθήνα να διαμορφώσεις χώρους που να μπορεί να πάει κάποιος σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Γιατί δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι. Είναι ανέκδοτο αυτό που υπάρχει στα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας, ότι αν συμβεί σεισμός στην Αθήνα, όλο το έκτο διαμέρισμα -το πάνω από την Αχαρνών- και το 7ο διαμέρισμα -η από δω πλευρά που είμαστε τώρα- θα πάει σε μία εγκατάσταση που θα έχει χίλιες σκηνές και τρεις τουαλέτες! Αυτό είναι το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας του δήμου της Αθήνας σε περίπτωση ισχυρού σεισμού στην Αθήνα. Εκεί θα πάνε χιλιάδες άνθρωποι και αυτά τα σχεδιάζουν και τα λένε και στα σοβαρά!», ενώ σχολίασε και την κατάσταση με το θέμα στατικότητας στο ΟΑΚΑ που οδήγησε στο κλείσιμό του για λόγους ασφαλείας, δίνοντας ένα ακόμα παράδειγμα για το πόσο αυτή η πολιτική μετράει ως κόστος την ανθρώπινη ζωή.