Νίκος Σοφιανός: "Τα προβλήματα της καθημερινότητας να οδηγήσουν και σε πολιτικά συμπεράσματα"

2019-04-12

Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στο «Αμπάρι του Πεντάρα» στην Άνω Κυψέλη, μίλησαν ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Λίλα Καφαντάρη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στις ομιλίες τους κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, αξιοποιώντας τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουν από την ζωή και την καθημερινότητά τους.

Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Σοφιανός τόνισε:

«Αυτά τα χρόνια ο δήμος Αθήνας πληρώνει 45 εκ. ευρώ λιγότερα για μισθούς, αφού έχουν σφαγιαστεί οι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων και έχει συρρικνωθεί δραματικά το προσωπικό του δήμου. Όμως τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε παραμένουν ίδια από το 2011 και παρά τη δραματική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων αυτής της πόλης.

Την ίδια ώρα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα των ξενοδόχων, των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων, των διαφημιστικών εταιρειών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Αθήνα χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στο δήμο. Ο δήμος δεν τους ενοχλεί, δεν προσανατολίζει τις οικονομικές υπηρεσίες του στην πίεση για την είσπραξη αυτών των ποσών. Και αυτά τα χρήματα λείπουν από την πόλη. Γιατί τα σχολεία και οι υποδομές της πόλης ρημάζουν, γιατί η καθαριότητα στις γειτονιές είναι προβληματική, γιατί οι υπηρεσίες του δήμου έχουν συρρικνωθεί.

Αντίθετα ρίχνεται στο κυνήγι των μικροεπαγγελματιών της πόλης απαιτώντας προπληρωμή των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα, ρίχνεται στο κυνήγι της ελεγχόμενης στάθμευσης, αυτού του αίσχους που πρέπει να πληρώνεις για τη χρήση του δημόσιου δρόμου, έχουν παντού ανταποδοτικά τέλη για τη χρήση των υποδομών και των υπηρεσιών του δήμου.

Αυτά είναι πολιτικές επιλογές. Δείχνουν ποιον στηρίζεις και ποιον αφήνεις στο απυρόβλητο. Υπάρχει ανάγκη να συγκρουστείς με κεντρικές επιλογές, με το πλαίσιο για την Τοπική Διοίκηση που έχουν ψηφίσει τα κόμματα που κυβέρνησαν και ταυτόχρονα να προσπαθήσεις να διαχειριστείς τις υπηρεσίες σου και τις υποδομές σου, στηρίζοντάς της με προσωπικό και πόρους, για να αφήσεις υποδομή στην πόλη, να παρέχεις υπηρεσίες, να δώσεις ανάσες στους κατοίκους αυτής της πόλης.

Αυτά τα προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν και σε πολιτικά συμπεράσματα. Αυτοί που κάνουν κουμάντο και στην οικονομία με το πολιτικό τους προσωπικό, διαμορφώνουν και μία δύσκολη καθημερινότητα για τους πολλούς. Αυτή η καθημερινότητα μπορεί να αλλάξει και εκεί που διοικούμε δήμους την αλλάζουμε».