Νίκος Σοφιανός: «Το απολιτίκ δεν είναι μόδα. Σκεφτείτε με βάση τις δικές σας ανάγκες»

2019-05-09

Περιοδεία στο ιστορικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου, στην Πατησίων πραγματοποίησε ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας συνοδευόμενος από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Δημήτρη Κοιλάκο, Αφροδίτη Κτενά και Ελπίδα Νασιοπούλου και συνομίλησαν με διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές της αρχιτεκτονικής. Μιλώντας με φοιτητές ο Νίκος Σοφιανός ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Ξέρουμε ότι την περίοδο των εκλογών πολλά λέγονται και ακούγονται. Εμείς, ως ΚΚΕ δεν δίνουμε προσωπικό αγώνα. Ο αγώνας είναι συλλογικός. Απέναντί μας υπάρχουν ορισμένα πράγματα που φαίνονται δεδομένα, που μας λένε ότι δεν αλλάξουν. Ότι για τη χώρα μας είναι μονόδρομος να βρίσκεται σε συμμαχίες όπως η ΕΕ, ότι είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στην ανεργία, στην ανέχεια, ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, άρα ο καθένας να κοιτάξει την πάρτη του.

Δεν είναι έτσι. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μπορούμε να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες μας, το δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα. Δεν είναι μέλλον η ελαστική απασχόληση, η ανακύκλωση των εργαζομένων με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτά τα δικαιώματα τα έχουν μετατρέψει σε "ευκαιρίες".

Άσχετα από την επιλογή σας, αναλογιστείτε: Μας έχουν διαμορφώσει δεδομένα που είναι πολύ ασφυκτικά και τα οποία δημιουργούν ζοφερό μέλλον και προοπτική για όλους. Ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι που προσπαθείτε να πάρετε ένα πτυχίο, που προσπαθείτε να αποκτήσετε επιπλέον προσόντα σε μια αγορά εργασίας πολύ απαιτητική, μην μπείτε στη λογική να αποποιηθείτε αυτά που δικαιούται σήμερα ένας νέος: Να σπουδάσει και μετά να έχει δουλειά πάνω στην επιστήμη του, δουλειά με δικαιώματα και όχι part time, ελαστική απασχόληση, αυτή την εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει.

Οι θέσεις, η παρουσία και η δράση του ΚΚΕ μπορούν να εκφράσουν τις αγωνίες, τις αναζητήσεις σας. Χρειάζεται σήμερα να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν μπορούμε άλλο να ρίχνουμε τις απαιτήσεις μας. Από τη γενιά των 700€ φτάσαμε στη γενιά των 200€ - 300€, στη γενιά αυτών που ξενιτεύονται στο εξωτερικό. Σε αυτό τον τόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε!

Εμείς σας λέμε ότι ο νέος άνθρωπος πρέπει να σκεφτεί, να δει όσα του έχουν πει, να κρίνει αυτόν που εμφανιζόταν ως κάτι νέο, που πάλιωσε πολύ γρήγορα, να δει που βρισκόμαστε, να δει ότι αυτή η πολιτική εκφράζεται από τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν και δεν μπορεί να μην πάρουν ένα μήνυμα σε αυτές τις κάλπες: Ότι αυτός ο λαός, αυτή η νεολαία έχει δικαιώματα, έχει δυνατότητες, της αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και πρέπει να συγκρουστεί με μονοδρόμος που κοστίζουν.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, δεν είναι προεκλογική, δεν τελειώνει με την κάλπη, όμως είναι κρίσιμο ζήτημα το εκλογικό μέγεθος του ΚΚΕ την επόμενη μέρα, στο δήμο της Αθήνας, στους άλλους δήμους, στην περιφέρεια, στην ευρωβουλή.

Κι επειδή σπουδάζετε σε ένα χώρο, σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως "άβατο", και αυτό γίνεται προσπάθεια να κυριαρχήσει στη συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές, εμείς λέμε ότι δεν μπορεί τα ΜΜΕ να ιεραρχούν, να φτιάχνουν προτεραιότητες διαφορετικές από τις ανάγκες μας. Το κρίσιμο σήμερα είναι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς σας, η επαγγελματική σας προοπτική, η δυνατότητά σας να πάρετε ένα πτυχίο που θα έχει αντίκρισμα την επόμενη μέρα. Είναι η δυνατότητα που υπάρχει σε αυτή την πόλη ο λαός να πάρει αυτές τις ανάσες που έχει τόσο ανάγκη, η ανάγκη να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που έχει αυτός ο χώρος που σπουδάζετε και γι αυτό δεν μπορεί ο δήμος της Αθήνας και το Πολυτεχνείο να είναι δύο ξένοι στην ίδια πόλη. Ακούτε τις προτάσεις που γίνονται αυτή την περίοδο, ακούτε μεγάλα λόγια που την επόμενη μέρα θα τα ξεχάσουν.

Το απολιτίκ δεν είναι μόδα. Σκεφτείτε με βάση τις δικές σας ανάγκες. Η πολιτική ασχολείται με τη ζωή σας, ασχολείται με το μέλλον σας. Πρέπει κι εσείς να ασχοληθείτε μαζί της, κρίνοντας τον καθένα για τις θέσεις του, τα έργα του, το ήθος του, τη δράση του και να πάρετε τη δική σας απόφαση».