Ο Στέλιος Λάμπρου στη σύσκεψη φορέων για το πάρκο στου Γουδή

2019-03-05

Σύσκεψη με φορείς, για να σωθεί το πάρκο στου Γουδή από την εμπορευματοποίηση, πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Στη σύσκεψη που έγινε σε αίθουσα στο πάρκο ΚΑΠΑΨ, παραβρέθηκε και παρενέβη ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθήνας, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η σύσκεψη διοργανώθηκε με αφορμή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πέρσι τον Οκτώβρη, με την οποία έκανε δεκτή αίτηση της εταιρείας με διακριτικό τίτλο «Α.Β.C.D. ΑΕ», μισθώτριας της «Αρένας του Badminton», που βρίσκεται στην «καρδιά» του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, η οποία ακύρωσε ΠΔ του 2011 που αφορά τον καθορισμό μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή - Ιλισίων, κατά το μέρος που αφορά την αιτούσα εταιρεία. Βασική αιτία στη λήψη αυτής της απόφασης υπήρξε ότι το προσβαλλόμενο ΠΔ εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη ύπαρξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι σαθρή η προστασία του πάρκου χωρίς τη σχετική μελέτη, ανοίγοντας διάπλατα την «πόρτα» στον κίνδυνο εμπορευματικών παρεμβάσεων. Ολα αυτά συμβαίνουν παρά τις περσινές υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν γενικόλογες εξαγγελίες για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει χωροθέτηση εκτάσεων, διερεύνηση της μορφής και των αρμοδιοτήτων του φορέα διαχείρισης, ενώ θέτοντας το χρονοδιάγραμμα σημείωσε ότι «μπορούμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία για τη νομοθετική πρωτοβουλία και το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί και αμέσως μετά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει η θεσμική κατοχύρωση και η υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών για τους πολίτες και τα κινήματα πολιτών». Ολα αυτά έγιναν την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το 2018 περίπου τις ίδιες προεκλογικές εξαγγελίες που είχε κάνει και πριν 3,5 χρόνια. Οσον αφορά τη διοίκηση του δήμου Αθηναίων, αυτή αδιαφόρησε, παρά το ότι πολλές φορές της είχε τεθεί αυτό το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης κινητοποιήσεων, προκειμένου να κατατεθεί η ΣΜΠΕ που θα προστατέψει το πάρκο. Στην παρέμβασή του, ο Στέλιος Λάμπρου κατήγγειλε την κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στους φορείς της περιοχής αλλά και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής της Αθήνας. Δήλωσε δε τη συμπαράστασή του στις δραστηριότητες της επιτροπής και την ενεργή συμμετοχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις κινητοποιήσεις.