Οι παρεμβάσεις της Λ.Σ. για τους απλήρωτους εργαζόμενους των Παιδικών Εξοχών του Δήμου Αθηναίων

2020-04-02

Με αφορμή την Ερώτηση που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σχετικά με την καθυστέρηση έκδοσης ΚΥΑ για την πληρωμή όσων εργάστηκαν στην κατασκήνωση το περασμένο καλοκαίρι, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας υπενθυμίζει τις παρεμβάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων. Επίσης παραθέτει στοιχεία για την καθυστέρηση στην πληρωμή των στελεχών της κατασκήνωσης λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση ΚΥΑ για τον καθορισμό των αποδοχών τους (βλ. συνημμένο αρχείο στο τέλος).

Συγκεκριμένα, σημαντικές επισημάνσεις για την προετοιμασία της κατασκήνωσης είχε διατυπώσει ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σχετικά με τον προγραμματισμό λειτουργίας των Παιδικών Εξοχών του Δήμου Αθηναίων που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη 2020, τονίζοντας τα εξής:

• Να μπει στον προγραμματισμό του δήμου η λειτουργία της παιδικής χαράς της κατασκήνωσης η οποία από το 2015 είναι κλειστή.

• Οι περσινοί ομαδάρχες δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.

• Οι 100 ομαδάρχες που θα πάρει ο δήμος ίσως δεν φτάσουν. Αν υπάρξει συμμετοχή και ανοίξουν και τα 56 σπιτάκια της κατασκήνωσης, χρειάζονται τουλάχιστον 112.

• Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού να γίνουν εγκαίρως, γιατί πέρυσι, λόγω παραιτήσεων, στην αρχή δεν υπήρχαν τραπεζοκόμοι και σέρβιραν οι ομαδάρχισσες και οι ομαδάρχες.

• Μέχρι το 2011 δινόταν επίδομα κίνησης στο εποχικό προσωπικό. Αυτό πρέπει να επανέλθει εφόσον μπαίνουμε στην κανονικότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας.

• Τα δωμάτια που μένει το εποχικό προσωπικό πάνω από την τραπεζαρία χρειάζονται άμεση επισκευή, υπάρχει μια κατάσταση τραγική. Τώρα που είναι κλειστή η κατασκήνωση μπορούν να γίνουν αυτές οι εργασίες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας έχει κατ' επανάληψη αναδείξει το γεγονός ότι οι άνθρωποι που εργάζονται το καλοκαίρι στην κατασκήνωση (ως ομαδάρχες, κοινοτάρχες, βοηθοί παιδαγωγικού προγράμματος, υπαρχηγοί κλπ.) λογίζονται ως εθελοντές, εργάζονται χωρίς ασφάλιση, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και κάθε χρόνο πληρώνονται αρκετούς μήνες μετά.

Μάλιστα, στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας απέστειλαν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Υγείας και Παιδείας Μ. Καλαμπόκα σχετική επιστολή με το θέμα να τίθεται και ως προ ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 16 Δεκέμβρη 2019, από τη δημοτική σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βούλα Παναγή.