Ομιλία του Γ. Πρωτούλη στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου

2019-01-29

Φίλες, φίλοι

Συντρόφισσες, σύντροφοι

Η κυβέρνηση αυτές τις μέρες γιορτάζει τη συμπλήρωση 4 χρόνων της θητείας της, εφαρμόζοντας το νόμο της κυβέρνησης του Σαμαρά, το νόμο Βρούτση, το νόμο δολοφόνο, όπως τον αποκαλούσε και έτσι είναι. Γιατί καταργεί μια πολύ μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων, να καθορίζουν με τη συλλογική τους πάλη και τα συνδικάτα τους το ύψος του κατώτερου μισθού.

Τί πανηγυρίζουν ακριβώς; Πανηγυρίζουν για την καθήλωση των μισθών, τη μείωση του μέσου μισθού, την κυριαρχία των εργασιακών σχέσεων λάστιχο, για το ότι οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει παγίδες θανάτου, μια εργασιακή ζούγκλα.

Για να σκεφτεί κάθε άνθρωπος καλής θέλησης η πρώτη φορά αριστερά, έστησε χτες ένα υπουργικό συμβούλιο -και μια φιέστα αμέσως μετά- για να πανηγυρίσει για τα 540 ευρώ, με τα οποία θα συνεχίσει τα αμείβεται ένας εργαζόμενος με 8 ώρες δουλειάς!

Νομίζει ότι μπορεί να ξεγελάσει προεκλογικά και να ξεχάσουν οι εργαζόμενοι την εφαρμογή όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, τους νέους νόμους, όπως τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, το νόμο Κατρούγκαλου, την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Προεκλογικά δεσμεύονταν ότι ο πρώτος νόμος που θα έφερναν ήταν η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ! Τέσσερα χρόνια κρατούν τους μισθούς στα άθλια επίπεδα που τα έριξαν οι προηγούμενοι και τώρα μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ χαρακτηρίζουν αυτά τα ίδια αιτήματα μαξιμαλισμό!

Γιόρτασαν προχτές τελειώνοντας μια ακόμα βρώμικη δουλειά, δηλαδή την υλοποίηση του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην βορειοατλαντική συμμαχία, την μετατροπή και της γειτονικής χώρας σε μια στρατιωτική βάση, όπως γίνεται εδώ και δύο χρόνια στην πατρίδα μας που μετατρέπεται σε ένα απέραντο στρατόπεδο, σε μια μεγάλη βάση εφόρμησης, βάση θανάτου για τους γύρω λαούς και μαγνήτης-πόλος γεωπολιτικών, στρατιωτικών, πολεμικών, αντιπαραθέσεων.

Ο Τσίπρας μας έκανε και μάθημα λενινισμού "για την αυτοδιάθεση των εθνών" να μπαίνουν στο ΝΑΤΟ και βάφτισε την συμφωνία αυτή και αντιμπεριαλιστική!

Το ποιοι πρώτοι-πρώτοι την χαιρέτισαν φανερώνει και τοΝ χαρακτήρα της. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, η Μερκελ, ο Πομπέο, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, ο πρώην υπουργός άμυνας των ΗΠΑ ή αλλιώς σκυλί του πολέμου, ο Ερντογάν, ο Ντόναλτ Τουσκ! Όλοι δηλαδή οι αντιμπεριαλιστές του κόσμου!

Φίλες και φίλοι,

Υπάρχει συσσωρευμένη πείρα όλα αυτά τα χρόνια από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, από την εναλλαγή στην κυβέρνηση όλων των αστικών κομμάτων, υπάρχει πείρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της δήθεν "πρώτης φοράς αριστερά", αλλά και την διοίκησή του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, σε δεκάδες Δήμους.

Τώρα χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά, αυτή η μεγάλη πείρα να μετατραπεί σε πολιτική στάση και κριτήριο ψήφου. Να τραβήξουμε μπροστά με το ΚΚΕ. Είναι ώρα οι εργαζόμενοι, η νεολαία της Αθήνας να δοκιμάσει τη μεγάλη δύναμη, που μέχρι τώρα έβαλε σε δεύτερη μοίρα. Τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα με ισχυρό το ΚΚΕ. Μην ψάχνει να βρει τις διαφορές στη μιζέρια των διαχειριστών της ίδιας αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής, στη μιζέρια για το ποιος θα εφαρμόσει ταξικούς νόμους, ανάμεσα στους οπαδούς και υλοποιητές των αντιδραστικών αλλαγών στην τοπική διοίκηση, όπως του Κλεισθένη, που κάνουν ακόμα πιο ασφυκτικό τον έλεγχο από το κράτος των εκλεγμένων, ώστε να κινούνται απαρέγκλιτα μέσα στα όρια των δεσμεύσεων των τριών μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής, των αποφάσεων της ΕΕ και τις επιταγές των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Να μην ψάχνει να βρει αν υπάρχουν και ποιες είναι οι διαφορές όσων από το πρωί μέχρι το βράδυ μας παίρνουν τα αυτιά για τον μονόδρομο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων. Αυτό το δρόμο τον ζούμε, αφήνει μεγάλες ανοικτές πληγές, την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων αποκλεισμένους από το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, μεγάλο μέρος της νεολαίας άνεργους και μισοάνεργους, μεγάλα τμήματα του λαού μας αποκλεισμένα από το δικαίωμα να ζουν σε γειτονιές ανθρώπινες ,με υποδομές για να μην πνίγονται με τη πρώτη βροχή, να μην καταστρέφονται στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Δεν υπάρχουν καθαρές και όμορφες πόλεις με χιλιάδες παιδιά στην τοξικοεξάρτηση, φυλακισμένα στην μακροχρόνια ανεργία σε συνοικίες υποβαθμισμένες.

Αυτός ο μονόδρομος, πλέον, άρχισε να αφήνει πίσω του θύματα, πολλά θύματα από την ανυπαρξία υποδομών και ολοκληρωμένων σχεδίων, από την υποστελέχωση υπηρεσιών και δομών για την προστασία του λαού, για να επιτυγχάνονται τα θηριώδη ματωμένα πλεονάσματα, να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα για τους καπιταλιστές.

Στήριξη στη Λαϊκή Συσπείρωση και στο ΚΚΕ σημαίνει πολιτική καταδίκη όσων μας έφεραν ως εδώ.

Καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτέλεσε τον συνεχιστή της αντιλαϊκής πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Βγήκε για να ακυρώσει το μνημόνιο στην Αττική και το εφάρμοσε μέχρι κεραίας!

Με τη διαφορά ότι επιχείρησε να συκοφαντήσει ριζοσπαστικές αριστερές ιδέες, ταυτίζοντάς τες με τις χωματερές που μένουν, ενώ θα έφευγαν, τη δουλειά τις Κυριακές, την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους του δημόσιου πλούτου, όπως τα 5300 στρέμματα του Ελληνικού, τη χρηματοδότηση με πολλά εκατομμύρια των μεγαλοϊδιοκτητών ΠΑΕ, τη χαρά των μεγαλοεργολάβων με τους οποίους τάχα θα συγκρούονταν "μέχρι τέλους"!

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι καλλιέργησε -και συνεχίζει- ένα σύγχρονο ραγιαδισμό, καλυμμένο με δήθεν προοδευτικό και ριζοσπαστικό μανδύα. Καλλιεργεί τις μειωμένες απαιτήσεις, τη λογική που λέει ότι «ε αφού δε μπορεί να αλλάξει κάτι, ας συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα». Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δηλητήριο για το λαό και τη νεολαία από αυτή τη λογική.

Επιπλέον η διοίκησή τους έχει σημαδευτεί από τον πιο ωμό κυνισμό και αλαζονεία απέναντι στους ανθρώπους που εξαπάτησαν και στα εκατοντάδες θύματα των φυσικών καταστροφών από την έλλειψη υποδομών και σχεδίων.

Ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση, στο ΚΚΕ, σημαίνει καταδίκη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στους γνωστούς από χρόνια υποψήφιους τους, που επιδιώκουν να αναβαπτιστούν στη λαϊκή συνείδηση, αξιοποιώντας τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιστρέφουμε στο παρελθόν, σε χρεοκοπημένες πολιτικές επιλογές που επιδιώκουν να εμφανιστούν και ως ικανότεροι διαχειριστές και την πολιτική τους ως μονόδρομο! Προχωράμε μπροστά με αγωνιστές καταξιωμένους.

Με τη ψήφο στο ΚΚΕ ανάβουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και το ρατσισμό, που είναι αγώνας ενάντια στις αιτίες που τους θρέφουν, στέλνουμε τους εγκληματίες ναζί δολοφόνους της Χρυσή Αυγής ξανά στους υπονόμους από όπου βγήκαν.

Όλο αυτό το διάστημα χιλιάδες εργαζόμενοι, επαγγελματίες, νεολαία, άνθρωποι με διαδρομή στο κίνημα, που για διάφορους λόγους οι δρόμοι μας χώρισαν τα προηγούμενα χρόνια, ξαναπροσεγγίζουν τις θέσεις μας, εκδηλώνουν έμπρακτα την θέλησή τους να προσφέρουν, δηλώνουν την στήριξή τους στο ΚΚΕ, ξεπερνώντας και προκαταλήψεις και πικρίες που καμιά φορά φέρνει η σφοδρή αντιπαράθεση.

Εμείς απλώνουμε το χέρι και καλούμε κάθε αγωνιστή, κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συμπορευτούμε σε μια μεγάλη απαιτητική μάχη.

Θα είναι μεγάλη νίκη και ελπίδα το ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ να εκφραστεί στην κάλπη και στα ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα

Να δυναμώσει η μόνη μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως κάνουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι στην Πάτρα, την Πετρούπολη, το Χαϊδάρι, την Καισαριανή, στην Ικαρία. Να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού.