Παρεμβάσεις υποψήφιων με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

2019-01-29

Η Αννα Βασιλάκη, ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο «Δύναμη Ζωής» του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε ότι «Από το πρώτο διάστημα ως εκλεγεμένη στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής εξέφρασα την αντίθεσή μου στις πολιτικές επιλογές της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, διαχωρίζοτνας τη θέση μου». Τόνισε ότι η πείρα που απέκτησε αυτό το διάστημα αποκρυσταλλώθηκε σε πολιτικά συμπεράσματα, που έχουν να κάνουν «με το ρόλο της πολιτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ ως γνήσιου υπερασπιστή των συμφερόντων του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ -ρόλου που βέβαια διεκδικούν επάξια και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα- και από την άλλη με τη στάση του ΚΚΕ, της μοναδικής πολιτικής δύναμης που υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται αταλάντευτα τα συμφέροντα των εργαζομένων, που έλεγε και λέει στο λαό την αλήθεια».

«Δρω με το ένστικτό μου και το ένστικτο πολλές φορές δεν σε οδηγεί σε ορθή κρίση είπε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Στάθης Δρογώσης, τραγουδοποιός, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, εξηγώντας γιατί είχε κάνει την επιλογή να συμπορευτεί με την «Ανοιχτή Πόλη» και τον ΣΥΡΙΖΑ, από όπου αποχώρησε το 2015. Οπως εξήγησε σε εκείνη τη φάση δύο επιλογές ανοίχτηκαν μπροστά του, και σε όλους όσοι αποχώρησαν τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η να πάμε σπίτι μας ή να βρούμε κάποια συμμαχία να συμπορευτούμε, με ανθρώπους που έχουν δείξει εκτός των άλλων και μία ηθική στάση», σημείωσε για τη συστράτευσή του με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Αναφέρθηκε ακόμα στον εργασιακό μεσαίωνα, που επικρατεί σήμερα, στους άνεργους, τους φτωχούς τους ελαστικά εργαζόμενους, για να θέσει το ερώτημα: «Ποιος θα μιλησει για αυτούς τους ανθρώπους; Μόνο το ΚΚΕ και η «Λαίκή Συσπείρωση».

Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, μίλησε για τη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαν την περίοδο της κρίσης. Τόνισε ότι σε αυτόν τον αγώνα «βρήκαμε απέναντί μας την κυβέρνηση, όλα τα αστικά κόμματα, τις δυνάμεις καταστολής, αλλά και την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου της Αθήνας». Πρόσθεσε ότι «αυτές οι δυνάμεις στο δημοτικό συμβούλιο θέλουν να μετατρέψουν την Αθήνα σε ένα απέραντο τουριστικό κέντρο εξασφαλίζοντας κέρδη στους ξενοδόχους, τσακίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων» και τόνισε ότι «ο δήμος της Αθήνας και οι άλλοι δήμοι, όπου κυριαρχούν τα αστικά κόμματα αποτέλεσαν έναν ακόμα αντίπαλο στους αγώνες της εργατικής τάξης».

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Γεωργία Αγίλαρα, πανελληνιονίκης στα 400 μ. και προπονήτρια στίβου, αναφέρθηκε στην πολιτική που μετατρέπει το δικαίωμα στην άθληση σε πανάκριβο εμπόρευμα, λέγοντας ότι «είναι κρίσιμο να αναλογιστούμε πόσα παιδιά φτωχών οικογενειών, παιδιά μεταναστών, προσφυγόπουλα μπορούν πραγματικά να έχουν πρόσβαση στον αθλητισμό. Παιδιά που έρχονται σε επαφή με τον κλασσικό αθλητισμό, έχοντας μεγάλες δυνατότητες και πραγματικό ταλέντο, να μην μπορούν να συνεχίσουν γιατί πρέπει να πληρώνουν τα ακριβά δίδακτρα στους συλλόγους ή γιατί η βιοπάλη είναι γι' αυτά μονόδρομος, αφού οι οικογένειες τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά ούτε στα βασικά». Και πρόσθεσε: «Είμαι εδώ μαζί σας, γιατί μόνο η "Λαϊκή Συσπείρωση", η παράταξη των κομμουνιστών στο Δήμο της Αθήνας, μπορεί με τις θέσεις της να φωτίσει τον δρόμο της ενεργούς συμμετοχής του αθλητή στο στάδιο και όχι του άβουλου οπαδού στην κερκίδα...». «Από το δικό μου μετερίζι, αυτό του αθλητισμού, συντάσσομαι απολύτως με την δική σας θέση ότι ο Αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Παλιούρας, απόστρατος υποστράτηγος της Αστυνομίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, απαντώντας στο ερώτημα γιατί ένας αξιωματικός του κατασταλτικού μηχανισμού είναι μαζί με τους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, πρόταξε πολύ τα εξής: «Πρώτα οι καταβολές, η προέλευση από φτωχή λαϊκή οικογένεια εργατών - μεταναστών. Τα βιώματα, η αίσθηση που ανήκω, που παρά την πολυετή ένταξη στις δυνάμεις καταστολής, δεν αλλοτριώθηκε. Δεύτερον τα σημερινά προβλήματα, προβλήματα που είναι κοινά για τον εργάτη, τον αυτοαπασχολούμενο, το δάσκαλο τον αστυνομικό, το συνταξιούχο, τον άνεργο, όλες τις λαϊκές μάζες. Πάνω απ'όλα, η πεποίθηση ότι η λύση στα προβλήματα αυτά μπορεί να δοθεί μόνο με αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ της εργατικής τάξης, υπέρ του λαού». Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ότι η εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους μυρίζει μπαρούτι. Κάλεσε επίσης τους συναδέλφους του να «διαβούν το Ρουβίκωνα των δισταγμών και των όποιων προκαταλήψεων» και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε όλες τις αναμετρήσεις.

Ο ηθοποιός Δημήτρης Τζουμάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σημείωσε ότι «μόνο με δυνατό, δυναμωμένο και ενισχυμένο ΚΚΕ μπορείτε να ξανακερδίσετε ό,τι χάσατε», απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες. «Καλούμε και σένα σύντροφε που τους απέρριψες για την ανυποληψία τους, τις πολιτικές τους επιλογές και που τον πανέμορφο τόπο μας τον κατάντησαν μπαρουταποθήκη», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας σε συμπόρευση και όσους ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας πχ. στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ή σε διαγραφές κάποιων χρεών στην εφορία. «Ας τολμήσουμε τώρα και ας διώξουμε το φόβο. Μόνο έτσι θα δούμε τη διαφορά στην ποιότητα της ζωής μας. Τόλμησε! Ξέρουμε ότι μας εμπιστεύεσαι. Ξέρουμε ότι πιστεύεις ότι σου λέμε την αλήθεια», ανέφερε και καταχειροκροτούμενος ολοκλήρωσε λέγοντας: «Το δικό μας Κόμμα δεν πληγώνει κανέναν, μόνο χαρά μας δίνει...»

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ελπίδα Νασιοπούλου, πανελλήνια πρωταθλήτρια Μάι Τάι, μαθηματικός και μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Βύρωνας», λέγοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει συμπορευτεί με το ΚΚΕ, «ειδικά στο χώρο δουλειάς μου, την ιδιωτική εκπαίδευση, που είναι ένα κάτεργο». Περιέγραψε αναλυτικά τις συνθήκες που επικρατούν σε φροντιστήρια και άλλους ιδιωτικούς χώρους της εκπαίδευσης και κάλεσε «να μην επιτρέψουμε να πέσουν άλλο οι απαιτήσεις του κόσμου», προσθέτοντας ότι για αυτό το σκοπό «όντως το ΚΚΕ είναι ανάγκη».

Στο χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης αναφέρθηκε η Ελένη Ζαφειρίου, δικηγόρος, εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και εκ νέου υποψήφια, αναδεικνύοντας ότι είναι προσαρμοσμένη στην ανάγκη να μακροημερεύσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Οπως είπε, δήμοι και περιφέρειες «προωθούν και στηρίζουν την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων, αποτελούν φορομπηχτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό, έχουν επιβαρυνθεί με αρμοδιότητες που ανήκουν στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, λειτουργούν σαν θεσμοί χειραγώγησης και ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας». Υπογράμμισε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι η «συνδετική κλωστή», «που συνδέει τις μικρότερες και μεγαλύτερες πληγές που βιώνουμε κάθε μέρα». Και πρόσθεσε ότι η αποκάλυψη αυτής της «κλωστής» φέρνει στο φως και το περιεχόμενο του σωστού κριτηρίου ψήφου. «Το αλάνθαστο κριτήριο της δικής μας ψήφου έρχεται σε αντίθεση με τη βουλιμία των κερδών των ομίλων. Το αλάνθαστο κριτήριο της δικής μας ψήφου είναι οι σύγχρονες πραγματικές ανάγκες μας και η ικανοποίησή τους» τόνισε προσθέτοντας: «Είμαστε με τους πολλούς που ζουν την καταπίεση και την εκμετάλλευση», «Να παλέψουμε και με την ψήφο μας, για να έρθουν στη χώρα μας οι πιο όμορφες μέρες που δεν είδαμε ακόμα».

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» αναφέρθηκε στο θέμα της υγείας που ταλανίζει τον τόπο, που καθημερινά το αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες. Στάθηκε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι δομές υγείας και ανέδειξε την πρωτοπόρα συμβολή των εκλεγμένων κομμουνιστών αλλά και των σωματείων που πήγαν κόντρα σε όλη αυτή την κατάσταση. Κατέληξε λέγοντας: «στον αντίποδα της αθλιότητας, της εγκατάλειψης των σημερινών «πλην λακεδαιμονίων» δημάρχων και περιφερειαρχών, για όλους αυτούς όπως και αν ονομάζονται δεξιοί κεντρώοι, αριστεροί ακροδεξιοί, φασίστες, για όλους αυτούς η υγεία είναι εμπόρευμα, υπακούει στη λογική κόστους - οφέλους, αγοράζεται και πουλιέται. Γι'αυτό επενδύουν όπου υπάρχει κέρδος και πετσοκόβουν όπου υπάρχει κόστος. Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά μας. Εμείς είμαστε για την υγεία του λαού το φως, αυτοί όλοι τους είναι το μισοσκόταδο ή το απόλυτο σκοτάδι. Ετσι παλεύουμε, έτσι μπορεί ο λαός να νικήσει».