Παρέμβαση στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ για τους χώρους άθλησης & παιχνιδιού του Δήμου της Αθήνας

2019-11-08
Ένα μέρος των προβλημάτων που έχει καταγράψει η Λαϊκή Συσπείρωση για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις παιδικές χαρές και τα αθλητικά κέντρα της Αθήνας παρουσιάστηκε την Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019 στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΠΑΔΑ, απαιτώντας ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα. Έπειτα από επιμονή του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης και την πίεση φορέων, το θέμα είχε ενταχθεί στην Ημερήσια Διάταξη του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ.

Εισηγούμενος το θέμα ο Θεοδόσης Μπενάτος, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ, δήλωσε τα εξής:

«Ο Δήμος Αθηναίων έχει μεγάλη έκταση και μεγάλο πληθυσμό. Άρα μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες μικρά και μεγαλύτερα παιδιά και οικογένειες. Επίσης είναι κεντρικό ζήτημα και θέμα κορυφαίας σημασίας. Δε μιλάμε για 2-3 μεμονωμένα προβλήματα αλλά για μία διαχρονική κατάσταση που αφορά πολλές διαφορετικές διοικήσεις. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους άθλησης και παιχνιδιού είναι απελπιστική. Υπάρχει απαξίωση και εγκατάλειψη. Τρομερές ελλείψεις και προβλήματα.

Εν έτει 2019, θεωρούμε πως στο Δήμο της Αθήνας υπάρχει αντικειμενική, πραγματική δυνατότητα να καλυφθεί η τεράστια ανάγκη για πολλές υποδομές μαζικής, λαϊκής άθλησης και φυσικής αγωγής, υποδομές ασφαλείς, δημόσιες και δωρεάν. Πρέπει να σκεφτούμε την ολοκληρωμένη ψυχική, σωματική και κοινωνική διαπαιδαγώγηση των νέων ηλικιών. Πρέπει να σκεφτούμε την σωστή διαβίωση και των μεγαλύτερων. Σε όλα αυτά οι αθλητικές υποδομές θα βοηθούσαν. Όλα αυτά εμείς δεν τα θεωρούμε ατομική υπόθεση και δεν τα ανάγουμε σε ατομικό προνόμιο όποιου μπορεί ή «θέλει πολύ» να τα αποκτήσει. Είναι μία σύγχρονη ανάγκη και πρέπει να εξασφαλίζεται.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα στοιχεία που έχετε αναλυτικά στα χέρια σας, και διανεμηθήκαν και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ζητάμε από τη διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ και τη δημοτική Αρχή, να μας ενημερώσει για τα μέτρα που θα πάρει, τα χρονοδιαγράμματα που έχει και τι έχει προγραμματίσει να φτιάξει από όλα αυτά που εκκρεμούν.

Για τις παιδικές χαρές, η συρρίκνωση που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια είναι αδιανόητη. Από 155 χώρους που το 2003 ήταν παιδικές χαρές αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο 40 πιστοποιημένες. Η νέα δημοτική Αρχή θα συνεχίσει αυτή τη συρρίκνωση ή θα την ανατρέψει; 7 συνοικίες της Αθήνας δεν έχουν καμία πιστοποιημένη παιδική χαρά. Πλατεία Αττικής, Νιρβάνα, Μετς, Άνω Πατήσια, Κολοκυνθού, Προφήτης Ηλίας, Πλάκα-Εμπορικό Κέντρο. Μιλάμε για πολύ μεγάλο πληθυσμό. Πως σκοπεύετε να καλύψετε αυτή την έλλειψη;

Στο εισηγητικό που καταθέσαμε παρουσιάζεται ενδεικτικά ένα μικρό μέρος των προβλημάτων που υπάρχουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:

  • Στην 1η Δημοτική Κοινότητα, ο Σύλλογος Γονέων του 14ου Δημοτικού Σχολείου και κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι το 112ο ανοιχτό αθλητικό κέντρο (Σίνα & Αραχώβης) εδώ και δυο χρόνια παραμένει κλειστό, οι μπασκέτες είναι ξηλωμένες και το δάπεδο κατεστραμμένο.
  • Στην 2η Δημοτική Κοινότητα, πέρυσι, 155 κάτοικοι της περιοχής γύρω από το Άλσος Λογγίνου είχαν στείλει επιστολή και είχε ληφθεί σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για να γίνουν έργα. Σήμερα, το δάπεδο του γηπέδου και η παιδική χαρά παραμένει σε τραγική κατάσταση.
  • Στην 3η Δημοτική Κοινότητα, εκτός από το πολύ σοβαρό θέμα του χώρου της Κονίστρας, έχουμε και το θέμα του Γυμναστηρίου των Πετραλώνων στην οδό Τριών Ιεραρχών που κινδυνεύει να κλείσει, καθώς η μίσθωση του κτιρίου λήγει στο τέλος του χρόνου.
  • Στην 4η Δημοτική Κοινότητα, τα προβλήματα στα γήπεδα Σωζοπόλεως & Λιοσίων (419ο αθλητικό κέντρο), Μανιτάκη & Δυρραχίου (410ο αθλητικό κέντρο) και Κωσταντινουπόλεως & Σιώκου (406ο αθλητικό κέντρο).
  • Στην 5η Δημοτική Κοινότητα η παιδική χαρά 518 (Μητσάκη & Πολυλά) πλέον δεν υπάρχει, παρά την παλαιότερη δέσμευση του ΟΠΑΝΔΑ ότι έχει γίνει μελέτη το 2017 και θα υλοποιούνταν το 2018 με χορηγίες. Για την παιδική χαρά Χριστιανουπόλεως & Θύσσου, την οποία στη γειτονιά τη λένε "κλουβί", έχει κατ΄ επανάληψη καταθέσει υπομνήματα ο σύλλογος "Πολίτες της Ριζούπολης". Για το 517ο ανοιχτό αθλητικό κέντρο (Καβάφη & Ζαφειροπούλου) έχει καταθέσει υπόμνημα η επιτροπή κατοίκων για την ανάπλαση του ρέματος Ποδονίφτη και ο αθλητικός σύλλογος "Τρεις Αστέρες". Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης επισκέφτηκε και το αθλητικό κέντρο & το κολυμβητήριο της Γκράβας. Κατεστραμμένο δάπεδο στίβου, ξηλωμένοι φοριαμοί, χαλασμένοι προβολείς, σπασμένες μπασκέτες, άθλια κατάσταση στα αποδυτήρια, συνθέτουν τη σημερινή πραγματικότητα.
  • Στην 6η Δημοτική Κοινότητα, ο πολιτιστικός σύλλογος Άνω Κυψέλης έχει κατ' επανάληψη εκθέσει την επικινδυνότητα της παιδικής χαράς 690 (Ορίωνος & Ευρυκλείδου).
  • Στην 7η Δημοτική Κοινότητα, στο 707ο αθλητικό κέντρο στην οδό Φθιώτιδος, η μπασκέτα είναι από το καλοκαίρι κατεστραμμένη και ακόμα να φτιαχτεί, το δάπεδο είναι ολισθηρό και επικίνδυνο. Στο κολυμβητήριο στο Γουδή, μούχλα, υγρασία, σπασμένα πλακάκια, σκουριασμένοι και χαλασμένοι φοριαμοί σε αποδυτήρια και βοηθητικούς χώρους. Πως θα καταφέρετε να τα λύσετε όλα αυτά χωρίς επαρκές μόνιμο προσωπικό, που δεν έχετε και δεν το ζητάτε, χωρίς υλικά & τεχνικό εξοπλισμό, που δεν υπάρχει; Θέλουμε να μας πείτε πώς θα αποκτηθεί, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση που και αυτή δεν υπάρχει ή δεν αρκεί ή θέτετε άλλες προτεραιότητες; Η δημοτική Αρχή, είναι απόλυτα δεσμευμένη σε μία κατάσταση που είναι "η χαρά του εργολάβου" για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Με αυτό τον τρόπο, με τη συρρίκνωση των τεχνικών υπηρεσιών, τα έργα υλοποιούνται με καθυστερήσεις χρόνων και με μεγαλύτερο κόστος για τους δημότες.

Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι η νέα διοίκηση έχει αναλάβει πρόσφατα και δεν καταλογίζουμε σε εσάς ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων. Φέρετε όμως ευθύνη για την πολιτική που θα ακολουθήσετε. Εμείς δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Ξεκινήσαμε μία προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων και των ελλείψεων στους αθλητικούς χώρους. Είναι πραγματικά πάρα πολλά τα προβλήματα. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας σε ανοιχτή επαφή με τους διαμερισματικούς συμβούλους, τους φορείς και τους συλλόγους στις γειτονιές της Αθήνας. Μαζί τους θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην άθληση και θα διεκδικήσουμε λύσεις για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν».

Επισυνάπτεται το κείμενο που κατέθεσε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ για την κατάσταση των χώρων άθλησης & παιχνιδιού του Δήμου της Αθήνας.