Παρέμβαση του Ν. Σοφιανού στην κινητοποίηση ενάντια στο στοίβαγμα των νηπίων σε κοντέινερ

2021-08-25

Κινητοποίηση φορέων & κατοίκων έξω από το σχολικό συγκρότημα της οδού Νικοπόλεως - Στο πλευρό τους η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αθήνας

«Θέλουμε σχολεία και όχι κλουβιά», «κανένα κοντέινερ σε προαύλιο - ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων άμεσα», «όχι νήπια στα κοντέινερ», «όχι άλλη υποβάθμιση». Με αυτά τα συνθήματα, σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και άλλοι φορείς πραγματοποίησαν το απόγευμα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το συγκρότημα σχολείων της Νικοπόλεως, ενάντια στις προσπάθειες να εφαρμοστεί το αναγκαίο μέτρο της δίχρονης προσχολικής αγωγής, με όρους πολύμορφης υποβάθμισης.

Τις τελευταίες ημέρες, η πολιτική των κοντέινερ στην οποία κατέφυγε η Δημοτική Αρχή χωρίς να έχει αξιοποιήσει τις αναβολές υλοποίησης του μέτρου της προσχολικής αγωγής για την εξασφάλιση κτιρίων που αρμόζουν στην ευαίσθητη νηπιακή ηλικία, πήρε σάρκα και οστά με την τοποθέτηση οικίσκων στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος το οποίο ήδη στεγάζει πέντε σχολεία.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, καταγγέλθηκε σε όλους τους τόνους η επιλογή για στέγαση νηπίων σε κοντέινερ, σε αυλές σχολείων, κόντρα σε κάθε έννοια παιδαγωγικών όρων. Τονίστηκαν οι διάφορες επιπτώσεις αυτής της επιλογής τόσο για τα νήπια, όσο και για τους υπόλοιπους μαθητές, για την περιοχή συνολικά που τόσο ανάγκη έχει ελεύθερους χώρους, για την ίδια τη λειτουργία των σχολείων. Οι φορείς που πήραν τον λόγο δήλωσαν πως οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς θα συνεχιστούν.

Στο πλευρό των φορέων βρέθηκε και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, η οποία έχει εξαρχής δηλώσει την αντίθεση στο σχέδιο εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής κατά κύριο λόγο με κοντέινερ. Ο Νίκος Σοφιανός, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των συλλόγων γονέων και διδασκόντων για το αυτονόητο και στις ευθύνες της πλειοψηφίας στον Δήμο. Τόνισε πως δεν είναι λύση το 2021 να στοιβάζονται σε κοντέινερ παιδιά 4 και 5 ετών που εφαρμόζεται και σε άλλα σχολεία του Δήμου, συμπληρώνοντας πως αυτό το καθεστώς θα συνεχιστεί καθώς δεν υπάρχει σχεδιασμός για κάποια ανέγερση σχολείου. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις σημείωσε πως λύση θα φέρει η οργανωμένη αντίδραση των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των κατοίκων.

«Η αντίδραση που πρέπει να υπάρξει να δώσει μήνυμα ότι δεν είναι αυτό το παρόν και το μέλλον για τα παιδιά μας, για αυτές τις γειτονιές» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η αντιμετώπιση του ζητήματος της στέγασης της προσχολικής αγωγής είναι κομμάτι της γενικότερης ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης στην εκπαίδευση.