Παρέμβαση του Ν. Σοφιανού στο debate του Open

2019-05-03

Σε debate υποψήφιων δημάρχων Αθήνας στην τηλεόραση του «OPEN TV» συμμετείχε το βράδυ της Πέμπτης 2 Μάη ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη.

Ερωτηθείς για την ασφάλεια και την παραβατικότητα σε γειτονιές της Αθήνας επισήμανε ότι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος είναι δουλειά της Αστυνομίας, ενώ ευθύνη έχει η κεντρική εξουσία με τα αρμόδια υπουργεία που ανέχονται το πρόβλημα των ναρκωτικών, της διακίνησης και της εμπορίας τους. Ο Δήμος Αθηναίων έχει υποχρέωση να φωτίσει την πόλη, κάτι που το αντιμετωπίζει, προωθώντας από κοινού με την κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού.

Για την καθαριότητα στην Αθήνα, υπογράμμισε πως οι αντίστοιχες υπηρεσίες του δήμου χαρακτηρίζονται από υποστελέχωση, συρρίκνωση και ιδιωτικοποιήσεις. Στο συγκεκριμένο τομέα, επισήμανε, υπάρχουν ιδιώτες, εργολαβίες και κάθε λογής πατέντα, την οποία πληρώνουν οι κάτοικοι της Αθήνας και αποτελέσματα δεν βλέπουν. Επισήμανε ότι καθαριότητα δεν μπορεί να υπάρξει με 8μηνίτες εργαζόμενους με μειωμένα δικαιώματα και μισθούς. Η Αθήνα δεν είναι η βιτρίνα του τουρισμού, είναι οι γειτονιές της.

Για τις πιάτσες των ναρκωτικών σε γειτονιές της Αθήνας, κατήγγειλε την κυρίαρχη πολιτική που υλοποιούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για διαχείριση της βλάβης, μία πολιτική που έχει αποτύχει και έχει κοστίσει πανάκριβα. Την ώρα που λένε πως θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, κρατάνε υποστελεχωμένα επτά Κέντρα Πρόληψης, τα οποία και συγχώνευσαν, υποχρηματοδοτούνται τα προγράμματα πρόληψης, ενώ προωθούνται οι χώροι ελεγχόμενης χρήσης που ουσιαστικά είναι χώροι ελεγχόμενου θανάτου που δεν πρέπει να δημιουργηθούν, γιατί θα νομιμοποιήσουν πλήρως τα ναρκωτικά και τις πιάτσες.

Ο Ν. Σοφιανός μεταξύ άλλων επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις ο δήμος πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, να πάει κόντρα ακόμα και σε νόμους προκειμένου να λυθούν προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης ενώ κατήγγειλε την ταύτιση των υποψηφίων των πολιτικών κομμάτων στο δήμο, όπου εφαρμόζουν από κοινού την πολιτική των μνημονίων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την άγρια φορολόγηση των κατοίκων της Αθήνας.