Περιοδεία στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"

2019-04-15

Περιοδεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» πραγματοποίησε ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον Ηλία Σιώρα, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικού Τομέα Αττικής και την Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, υποψήφια δημοτική σύμβουλο Αθήνας.

Το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης επισκέφτηκε τους εργαζόμενους και το επιστημονικό προσωπικό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στο Ακτινολογικό, τους τραυματιοφορείς, το προσωπικό των εργαστηρίων, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στα μαγειρεία, στο τμήμα ιματισμού και στα πλυντήρια του νοσοκομείου, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτές στο δημόσιο ΙΕΚ του νοσοκομείου και τους εργαζόμενους στις Διοικητικές Υπηρεσίες.

Σε κάθε χώρο του νοσοκομείου έβγαινε έντονα από τους εργαζόμενους και το επιστημονικό προσωπικό η πίεση που υπάρχει σε αυτό το νοσοκομείο που εξυπηρετεί ολόκληρο το λεκανοπέδιο, τα προβλήματα από την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού, τις αλλαγές στη διάρθρωση των εφημεριών, τις διαφορετικές συμβάσεις εργασίας.

Ο Νίκος Σοφιανός μιλώντας με τους εργαζόμενους ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, γιατί προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, δεν γίνεται αλλιώς. Σου λένε τους είδαμε κι αυτούς, όταν μιλάνε για το ΣΥΡΙΖΑ, μία από τα ίδια είναι όλοι.

Υπάρχει δυνατότητα να προτάξουμε τις ανάγκες μας, τα δικαιώματά μας, να καταλάβει κι ένας κόσμος ότι δεν μπορεί να μειώνει συνεχώς τις απαιτήσεις του και να σκύβει το κεφάλι. Διεκδικεί διαρκώς τα αυτονόητα και του λένε δεν αντέχει η οικονομία. Τα ίδια και στο δήμο της Αθήνας. Κι ανεξάρτητα από το αν είστε δημότες της Αθήνας, ζείτε σε αυτή την πόλη, εργάζεστε στο κέντρο της, τα βλέπετε όλα αυτά και στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Και υπάρχει και η πιεστική καθημερινότητα που προστίθεται σε όλα τα άλλα: Στους μισθούς που μειώθηκαν, στα ασφαλιστικά δικαιώματα που είναι κατακρεουργημένα, στην πίεση που νοιώθετε από τους ασθενείς, γιατί κι αυτοί έχουν τα δίκια τους.

Περάσαμε από μια σειρά τμήματα στο νοσοκομείο και βλέπουμε ατομικές συμβάσεις στις κουζίνες και την καθαριότητα, γιατρούς με συμβάσεις, νοσηλευτές με προγράμματα ΟΑΕΔ, όταν αυτό που χρειάζεται είναι μόνιμο προσωπικό, για να μπορέσει να ανταποκριθεί το νοσοκομείο στις ανάγκες που έχει ο κόσμος και για τις οποίες πληρώνει. Όπου κι αν έχουμε πάει συμβαίνουν τα ίδια. Σε όλα τα νοσοκομεία "τρέχουν" 7 και 8 διαφορετικές μορφές απασχόλησης. Στα σχολεία το ίδιο. Πίσω από κάθε απορριμματοφόρο εργαζόμενοι με 4 -5 διαφορετικές συμβάσεις. Μια θέση εργασίας μοιράζεται σε 2-3 κακοπληρωμένους εργαζόμενους, που ανακυκλώνονται κάθε τόσο. Όλα αυτά που ζούμε είναι κεντρική επιλογή, η στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ και του κεφαλαίου, για να "κοστίζει" ο εργαζόμενος όσο πιο φθηνά γίνεται. Είναι η εργασιακή ζούγκλα που έχουν ψηφίσει, υπογράψει και υλοποιούν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

Μία νέα γενιά επιστημόνων βιώνει την εργασιακή ανασφάλεια. Στα σχολεία, στα νοσοκομεία. Ενώ οι ανάγκες είναι μεγάλες και χρειάζεται να στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό, προσφέρουν ατομικές συμβάσεις, ελαστικές σχέσεις απασχόλησης για ένα δύο χρόνια, με μισούς μισθούς και δικαιώματα. «Κλαίνε» για το brain drain, όταν ευθύνονται οι ίδιοι. Όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για προσλήψεις. Πού είναι; 30.000 εκπαιδευτικοί με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα σχολεία, χιλιάδες στα νοσοκομεία, άνεργο επιστημονικό προσωπικό που ξενιτεύεται. Όταν ζητήσαμε στη Βουλή να μονιμοποιηθούν οι ελαστικά εργαζόμενοι, μας είπαν «λαϊκιστές». Λεφτά υπάρχουν. Κάθε χρόνο δίνουν 4 δις ευρώ για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, πακτωλό χρημάτων στις ΜΚΟ. Στο κρίσιμο ερώτημα ποιός πληρώνει και ποιός ωφελείται δεν απαντούν.

Στο χώρο των ιατρικών εξετάσεων οι ιδιώτες κάνουν πάρτυ! Η πίτα για τους ιδιώτες στην Υγεία και το κόστος για τα λαϊκά στρώματα μεγαλώνει συνεχώς. Το νοσοκομείο Πατησίων, αυτό που το έκλεισε η συγκυβέρνηση και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ που όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε πως μόλις εκλεγεί θα το ξανανοίξει, τώρα το κάνουν κέντρο ΕΟΠΠΥ. Γύρω από αυτό έχουν ανοίξει ήδη 4 ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Γιατί με τη μείωση του προσωπικού στις δημόσιες δομές, με τα πλαφόν στις δαπάνες, με τα όρια στις συνταγογραφήσεις, σπρώχνουν τον κόσμο στον ιδιώτη.

Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα υλικό στον κόσμο για να σκεφτεί και να αξιοποιήσει την ψήφο του. Απέναντι στο νέο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, που πήρε τη θέση του παλιού δικοματισμού, που μαζί ψηφίζει, μαζί υλοποιεί και τσακώνονται μετά για την Novartis και τον Πετσίτη, δίνουμε τη μάχη μαζί με κόσμο που έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε το βήμα να παλέψει μαζί μας μέσα κι από τα ψηφοδέλτιά μας, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας. Χρειάζεται να διαμορφώσουμε σήμερα ένα ισχυρό αντίπαλο πολιτικό δέος απέναντι σε αυτό το δίπολο, που μαζεύει ό,τι κυκλοφορεί από τυχοδιώκτες και σημαίες ευκαιρίας για τα ψηφοδέλτιά τους.

Σε αυτό το σκηνικό κάντε κι εσείς το βήμα. Τίποτα δεν είναι τελειωμένο. Κι εσείς το ξέρετε. Σ' αυτό το νοσοκομείο, γνωρίζετε τους κομμουνιστές μέσα κι από το σωματείο σας. Για όλα τα προβλήματα, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, αγωνίζονται. Δεν αφήνουν να πέσει τίποτα κάτω, αποτρέπουν τα χειρότερα, φρενάρουν απολύσεις, σπάνε την εργοδοτική τρομοκρατία. Υπάρχει επιλογή: Τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες. Αυτή είναι η επιλογή που συμφέρει τον εργαζόμενο».