Περιοδεία στον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα - Ν. Σοφιανός: "Η κατάσταση επιδεινώνεται με ευθύνη κυβερνήσεων και ΕΕ"

2021-06-22

Περιοδεία στον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την αντιδήμαρχο Μελίνα Δασκαλάκη.

Τα στελέχη του Κόμματος δέχτηκαν από την πρώτη στιγμή τα παράπονα εργαζόμενων και προσφύγων, αφού οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης είναι απαράδεκτες. Στη δομή, όπου ζουν περίπου 3.000 άνθρωποι, οι συνθήκες ζωής είναι άθλιες, καθώς, εκτός από τα κοντέινερ, μεγάλο μέρος της έχει γεμίσει με σκηνές και παράγκες. Όπως, χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην αντιπροσωπεία, πέρα από τον Δήμο Αθηναίων που μαζεύει τα σκουπίδια, έχουν απομείνει μόνο έξι καθαριστές στη δομή. Οι συμβάσεις των 40 «κοινωφελών» καθαριστών έχουν λήξει εδώ και μέρες. Παράλληλα, έχει διακοπεί η πρωινή φύλαξη. Όπως καταγγέλθηκε, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που κυβέρνηση και δήμος θέλουν να μετατρέψουν τμήμα της δομής, σε δομή ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων. Η κυβέρνηση, δε, κλείνει -όπως αναφέρθηκε- δομές στην Αττική για να μεταφέρει αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην επαρχία. Ο υπερπληθυσμός της δομής οφείλεται στην «φιλοξενία» που παρέχει σε άστεγους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, για τη στέγαση και ένταξη των οποίων δεν υπάρχουν τα αναγκαία και επαρκή προγράμματα. Από πέρσι τον Αύγουστο μεταφέρθηκαν σταδιακά 700 πρόσφυγες, που δεν είχαν στέγη, από τις πλατείες. Τότε το γήπεδο της δομής γέμισε σκηνές που βρίσκονται εκεί μέχρι σήμερα. Στη δομή μένουν και ξεριζωμένοι οι οποίοι έχουν πάρει απορριπτικές αποφάσεις (σ.σ. κυρίως από τα νησιά) για χορήγηση ασύλου. Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες τον περασμένο Φλεβάρη σημειώθηκαν και 36 καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού σε πρόσφυγες.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της περιοδείας ο Ν. Σοφιανός ανέφερε:

«Παρά τις σοβαρές προσπάθειες που κάνουν οι εργαζόμενοι, κυρίως συμβασιούχοι, στη δομή του Ελαιώνα, συμβασιούχοι με προγράμματα του δήμου ή του ΕΟΔΥ, η κατάσταση επιδεινώνεται. Χιλιάδες άνθρωποι, ακόμα και σε σκηνές και σε παράγκες, διαβιούν μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για μια πολύχρονη διαβίωση που αποτυπώνει την πολιτική εγκλωβισμού που υλοποιεί κατά γράμμα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε και η προηγούμενη στο πλαίσιο των δεσμεύσεων και των πολιτικών της ΕΕ.

Θεωρούμε ότι οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν, ώστε από τη μια να επισπευστεί η απόδοση ασύλου σε χιλιάδες πρόσφυγες που το δικαιούνται και από την άλλη να υπάρξουν προγράμματα προσωποποιημένα, εξατομικευμένα, ώστε οι πρόσφυγες που εντάσσονται στο καθεστώς ασύλου να μπορούν να ενταχθούν με όσους όρους αυτοί θέλουν, να παραμείνουν, αν το επιθυμούν στη χώρα μας, στην εργασία τους και να βρουν σπίτι. Η πολιτική που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός να μετατρέψει τον Ελαιώνα σε κέντρο ένταξης προσφύγων, είναι μια πολιτική που καταδικάζει αυτούς τους ανθρώπους να συνεχίσουν να ζουν σε ένα γκέτο με παράγκες και κοντέινερ. Είναι η πολιτική που ουσιαστικά αντιμετωπίζει τον άνθρωπο, είτε είναι Έλληνας, είτε πρόσφυγας, είτε μετανάστης, σαν κόστος.

Θεωρούμε ότι πρέπει τώρα να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα το οποίο να καλύπτει και να δίνει εξατομικευμένη βοήθεια σε όλους τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας και ταυτόχρονα να μην υλοποιηθεί μια πολιτική που θέλει να περιορίσει την απόδοση του καθεστώτος ασύλου, εφαρμόζοντας και παλιότερες και καινούργιες δεσμεύσεις που έχει η ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης.

Για τους εργαζόμενους θεωρούμε αυτονόητο ότι αυτοί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν είτε από τον δήμο, είτε από τον ΕΟΔΥ, είτε μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων από τον ΔΟΜ, πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν. Οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν πρέπει να είναι θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Μόνιμη δουλειά και σταθερά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να αντιμετωπίσουν, παρά τις τεράστιες ελλείψεις και σε τέτοιες άθλιες υποδομές, μια σκληρή καθημερινότητα χιλιάδων συνανθρώπων μας προσφύγων».