Περιοδεία του Νίκου Σοφιανού στο 19ο Γυμνάσιο Αθηνών

2019-12-05

Το 19ο Γυμνάσιο Αθήνας επισκέφθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, όπου συζήτησε με το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Στο εν λόγω σχολείο φοιτούν 230 μαθητές, εκ των οποίων το 85% είναι μετανάστες. Παρά το γεγονός πως υπάρχουν αιτήματα για την εγγραφή και προσφύγων μαθητών, αυτό γίνεται σε πολύ μικρή κλίμακα, αφού, λόγω περιορισμένων χώρων, έχει ματαιωθεί επανειλημμένα η προγραμματισμένη δημιουργία τάξης υποδοχής.

Το 19ο Γυμνάσιο Αθήνας, δυνάμει της 184/23-02-2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας μεταστεγάστηκε - υποτίθεται προσωρινά - σε τριώροφο κτίριο επί της οδού Αγίου Μελετίου, λόγω προβλημάτων ασφάλειας στο κτίριο που βρισκόταν προγενέστερα, επί της οδού Καμπάνη (γειτνίαση με βενζινάδικο). Η μεταστέγαση στο νέο κτίριο έγινε με τη μορφή «τελεσιγράφου», «βίαια», παρά τις αντιρρήσεις του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, που ανέδειξαν και κατάγγειλαν προβλήματα επικινδυνότητας στο επί της οδού Αγίου Μελετίου ιδιωτικό κτίριο (ο Δήμος Αθήνας πληρώνει νοίκι), σημειώνοντας ότι είναι ακατάλληλο για να στεγαστεί σε αυτό σχολείο. Στα ζητήματα παραβίασης των προδιαγραφών που τέθηκαν πριν τη μετεγκατάσταση (αναφορά 1086/02-10-2017 προς το Υπουργείο Παιδείας), τα οποία αφορούσαν την έλλειψη πιστοποιητικού παθητικής πυροπροστασίας καθώς και τις μικρές διαστάσεις του κλιμακοστάσιου (82 εκατοστά αντί 140), προστέθηκαν μια σειρά άλλα προβλήματα που φάνηκαν στην πράξη.

Το σχολείο λειτουργεί σε ασφυκτικές και προβληματικές συνθήκες. Το προαύλιο είναι μικρό και είναι όλο πλακοστρωμένο με εξαιρετικά ολισθηρό υλικό, κάτι που είχε επισημανθεί από την Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών (ΑΠ 149194/24-05-2017), χωρίς, ωστόσο, να γίνει τίποτε. Στα παράθυρα των τάξεων και στα μπαλκόνια απουσιάζουν προστατευτικά κιγκλιδώματα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών. Πλήθος κακοτεχνίες δυσχεραίνουν περαιτέρω το έργο των εκπαιδευτικών (χαμηλό σκαλοπάτι εισόδου στο οποίο επανειλημμένα έχουν σκοντάψει άνθρωποι, κλειδαριές που δεν κλειδώνουν, παράθυρα, πόρτες και κλειδαριές που ανοίγουν πολύ εύκολα, υδραυλικά κατεστραμμένα, αστοχίες στη μελέτη ηλεκτρολογικού σχεδίου, έλλειψη συναγερμού κλπ.). Δεν λειτουργεί κυλικείο (λόγω έλλειψης χώρου). Θέματα υγιεινής υπάρχουν στις αίθουσες λόγω κακού αερισμού αλλά και στο 2ο κλιμακοστάσιο, το οποίο είναι εξωτερικό, λόγω ακαθαρσιών από γάτες που μπαινοβγαίνουν.

Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να υποστηριχθεί επαρκώς, εφόσον υπάρχει έλλειψη αιθουσών για να λειτουργήσουν τα εργαστήρια Φυσικής, Χημείας, Τεχνολογίας και η βιβλιοθήκη, ενώ λείπει και μια αίθουσα για να γίνεται σωστά το μάθημα της μουσικής. Επιπλέον, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χρησιμεύει μερικώς ως αποθήκη και το υπόλοιπο τμήμα έχει διαμορφωθεί σε αίθουσα διδασκαλίας.

Να σημειωθεί πως στην Αγίου Μελετίου, εκεί που στεγάζεται το σχολείο, δεν υπάρχει ούτε φανάρι ούτε ειδική σήμανση ούτε σχολικός τροχονόμος, θέτοντας σε καθημερινό κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Παρά τα διαβήματα του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, το Δήμο Αθηναίων και τη Σχολική Επιτροπή καμία απάντηση δεν δίνεται και κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται. Παράλληλα, δεν έχουν προχωρήσει τα αναγκαία έργα στο κτίριο επί της οδού Καμπάνη, ώστε το σχολείο να επιστρέψει εκεί, σε συνθήκες ασφάλειας, με τήρηση των προδιαγραφών ορθής λειτουργίας.

Ο Νίκος Σοφιανός δεσμεύθηκε ότι θα θέσει το θέμα στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο και ότι θα κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ. Παράλληλα, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν να πιέζουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του 19ου Γυμνάσιου, καθώς και για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης, ανάπλασης και επιδιόρθωσης του κτιρίου επί της οδού Καμπάνη, προκειμένου να επιστρέψει εκεί το σχολείο.