Στην πρώτη μετεκλογική συνάντηση με τους υποψήφιους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" μίλησε ο Νίκος Σοφιανός

2023-10-13

Σε συγκέντρωση στον κινηματογράφο Τριανόν το απόγευμα της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συζήτηση με τους υποψήφιους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δήμο Αθήνας και στον Κεντρικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής στην οποία μίλησε ο Νίκος Σοφιανός. Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Αθήνας, έκανε έναν πρώτο απολογισμό της εκλογικής μάχης της 8ης Οκτωβρίου, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και η στάση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" μπροστά στη μάχη του β' γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Ο Ν. Σοφιανός, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου του 1944 και το μεγάλο αγώνα που δόθηκε με την καθοδήγηση του ΚΚΕ τα χρόνια της κατοχής, μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, που συνεχίστηκε με τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 και την ολοκλήρωση αυτής της κρίσιμης δεκαετίας με την πάλη και την ήττα του ΔΣΕ.

Αναφέρθηκε στην πρώτη συλλογική εκτίμηση του ΚΚΕ που αποτυπώνεται στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ, για το αποτέλεσμα του α' γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπου μέσα στον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό που παραμένει, οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέγραψαν ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, που «σταθεροποιεί την εκλογική άνοδο που είχε το ΚΚΕ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και ενισχύει παραπέρα αυτήν την εκλογική επιρροή, απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα, ενότητας, συσπείρωσης, δράσης, σε συναγωνιστές από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από άλλους χώρους, ο οποίος μπορεί, άσχετα από επιμέρους διαφορές μεγαλύτερες ή μικρότερες, να δίνει μάχες μαζί μας στο κίνημα, και στα πλαίσια αυτά να συμβάλλουν στην προσπάθεια αλλαγής ενός αρνητικού πολιτικού συσχετισμού».

Σημείωσε τη μεγάλη άνοδο που κατέγραψαν τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ στις 13 περιφέρειες μαζί με τους συναγωνιστές που συσπειρώθηκαν σε αυτά, τόσο σε σύγκριση με τις πρόσφατες βουλευτικές, όσο και με τις περιφερειακές εκλογές του 2019 και την καταγραφή ποσοστού που ξεπέρασε το 10% πανελλαδικά, αλλά και στην μεγάλη άνοδο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Αττική που το ποσοστό της προσέγγισε το 14%. Υπενθύμισε, ακόμα, τις συγκλίσεις των άλλων κομμάτων που ακόμα και στις περιφερειακές εκλογές πραγματοποιήθηκαν, δείχνοντας και την πολιτική ταύτιση που έχουν αυτά τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές και το ρόλο των περιφερειών.

Σχετικά με τα αποτελέσματα στους Δήμους που η "Λαϊκή Συσπείρωση" κατέβηκε με ψηφοδέλτια σε 262 δήμους, ανέφερε ότι σε μια σειρά μεγάλους δήμους, πέρα από τη Αθήνα, όπως στον Πειραιά, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκε επίσης ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, κόντρα στη πολιτική σύγκλιση, γύρω από πρόσωπα, διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων που μπορούν να συνεργαστούν και να συντονιστούν, αφού δεν υπάρχει διαφορετική πολιτική αντίληψη στη διαχείριση των δήμων.

Ειδική αναφορά έκανε στο αποτέλεσμα στην Ικαρία, όπου η Λαϊκή Συσπείρωση εξέλεξε δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή, αλλά και στους δήμους Πάτρας, Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου στην Αττική και στον Τύρναβο, όπου οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δίνουν τη μάχη στον β' γύρο των εκλογών, «μάχη που δίνεται για να κερδηθεί απευθύνοντας κάλεσμα ευρύτερα στον λαό, να συναντηθούν και να διαμορφώσουν μια διοίκηση που θα βρίσκεται στο πλευρό τους, κοντά στα λαϊκά προβλήματα, που θα αντιπαρατεθεί με την κυβερνητική πολιτική, θα προσπαθήσει να δώσει ανάσες στο λαό αυτών των δήμων».

Τόνισε, ακόμα, ότι στους δήμους «φαίνονται ακόμα πιο καθαρά τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία διαμορφώνουν συνδυασμούς, επηρεάζουν και επιδρούν, καθότι η σύνδεση των δήμων πλέον όχι μόνο με την κεντρική πολιτική, αλλά και με επιμέρους επιχειρηματικά συμφέροντα στην κάθε περιοχή, αποτυπώθηκε και στα ψηφοδέλτια και στις επιλογές έργων. Η σύνδεση με τα αναπτυξιακά προγράμματα που "τρέχουν", με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, όλη αυτή η διασύνδεση είναι χαρακτηριστική στην περίπτωση της Αθήνας και προσπαθήσαμε όλη την προεκλογική περίοδο να την αναδείξουμε, το πώς δηλαδή ο Δήμος στηρίζει το ξενοδοχειακό, το τουριστικό κεφάλαιο, το real estate, στηρίζει ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ενεργά πλέον στους δήμους. Μια συζήτηση γι αυτά αυτά τα συμφέροντα η οποία φυσικά απουσίαζε από την αντιπαράθεση, από τον προεκλογικό λόγο των άλλων υποψηφίων», αλλά και από το debate Μπακογιάννη – Δούκα, όπου δεν ειπώθηκε λέξη για όλα αυτά τα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα με κοινές τους αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο.

«Συγκρουστήκαμε με αυτά τα συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά, «και σε σχέση και με την προσπάθειά τους να καθηλώσουν τα ποσοστά μας, να καθηλώσουν την επιρροή του κόμματος και στην Αθήνα και στην Αττική ιδιαίτερα» και τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ότι γίνεται προσπάθεια να διαμορφώνουν κλίμα και με τις δημοσκοπήσεις φανερές και δήθεν κρυφές, ενώ αναφέρθηκε και στη διαφορά με μόλις 1,3% με τη οποία πέρασε στο β' γύρο ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, με τη δεύτερη θέση να κρίνεται στο 1ο δημοτικό διαμέρισμα και ιδιαίτερα στις περιοχές του που βρίσκονται τα μεσοαστικά και αστικά στρώματα της Αθήνας που μπορεί και να μην μένουν στην Αθήνα, αλλά ψηφίζουν εδώ.

«Με βάση όλα αυτά», σημείωσε ο Ν. Σοφιανός, «εκτιμάμε τη μάχη που δώσαμε, μια μάχη που από την αρχή είπαμε ότι είναι πολιτική, μια μάχη απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική που υλοποιείται στους δήμους που τους διαμορφώνει με ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και τρέχει την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους, τη βαριά φορολόγηση, την ανταποδοτικότητα, την άμεση εμπλοκή των δήμων και της πολιτικής τους με αναπτυξιακά συμφέροντα.

Ταυτόχρονα φαίνεται καθαρά και από συγκεκριμένα χτυπητά εκλογικά αποτελέσματα πώς αυτοί οι μηχανισμοί που διαμορφώνονται στους δήμους, αυτή η διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα, έχουν ικανότητα και στην εξαγορά και στη διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων.

Μπροστά μας βρίσκονται μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε, δύσκολες μάχες, που όμως δίνονται με καλύτερες προϋποθέσεις, μέσα και από το καλύτερο αποτύπωμα της πολιτικής γραμμής του Κόμματος και με τις νέες δυνατότητες και δυνάμεις οι οποίες είναι συσπειρωμένες και δίνουν τη μάχη μαζί με το Κόμμα στα κρίσιμα μέτωπα και αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη σφαγή στη Γάζα, στον πόλεμο που γίνεται στη Μέση Ανατολή, και στην επίθεση στο ΚΚΕ που είναι το μόνο που διαφοροποιήθηκε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με το χαρακτήρα του πολέμου, με την διαστρέβλωση, με την αποσιώπηση ότι «ο λαός της Παλαιστίνης έχει το δικαίωμα να αμύνεται στα Κατοχικά στρατεύματα, έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται το δικαίωμά του να έχει πατρίδα, να έχει χώρα, να έχει κράτος και ότι η Χαμάς είναι η διοίκηση μιας κρατικής οντότητας στη Λωρίδα της Γάζας με την ψήφο του παλαιστινιακού λαού. Αξιοποιώντας τα fake news και την πολεμική κατευθυνόμενη προπαγάνδα, διαστρεβλώνουν το γεγονός ότι ουσιαστικά έχουμε μία σύγκρουση ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, που δεν είναι η κλασική εικόνα του Ισραήλ που επεμβαίνει στα κατεχόμενα, σκοτώνει, ισοπεδώνει τη Γάζα ή τη Δυτική όχθη.

Έχουμε πόλεμο. Σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχουν αθώα θύματα, και Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, αλλά αυτός ο πόλεμος γίνεται στη βάση της απελευθέρωσης ενός κατεχόμενου κράτους, ενός κράτους που από το 1947 έχει αναγνωριστεί, αλλά του στερείται η οντότητα, του στερείται δηλαδή ακόμα και το δικαίωμα να έχει ενιαίο εδάφους» και τόνισε «την ανάγκη οργάνωσης της αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και την απάντηση στην επιθετική προπαγάνδα που κάνει ο αντίπαλος, γιατί είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού που έχουμε αυτή την περίοδο. Είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ με την κυβέρνηση Ζελένσκι και τη Ρωσία. Είναι οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη και ο κίνδυνος γενίκευσης αυτής της αναμέτρησης μέσα και από την εμπλοκή Λιβάνου και Ιράν. Είναι φυσικά ο πρωτοπόρος ρόλος της ελληνικής άρχουσας τάξης μέσω της κυβέρνησης, όχι μόνο να ταυτιστεί με το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ και να μιλάει για τρομοκράτες της Χαμάς, αλλά να στείλει ακόμα και φρεγάτα στα πλαίσια δήθεν της αποστολής της ως συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου». Για τα ζητήματα αυτά επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο προβληματισμός που υπάρχει σε ένα κόσμο, ιδιαίτερα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, από την πολιτική στάση αυτού του κόμματος απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης και το πώς κυριολεκτικά ταυτίζεται με την κυρίαρχη προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών, των αρχουσών τάξεων γύρω από τις εξελίξεις αυτές.

Μιλώντας για την πολιτική τοποθέτηση του ΚΚΕ και την πάγια θέση του ότι «στο δεύτερο γύρο δεν μπορούμε να διαλέγουμε ανάμεσα στο υποτιθέμενο μικρότερο κακό, ανάμεσα σε υποψήφιους κομμάτων τα οποία και ως κεντρική αλλά και ως τοπική κυβέρνηση, έχουν στηρίξει την κυβερνητική πολιτική και το ρόλο που πρέπει να παίζουν οι δήμοι στην υλοποίηση της, ενώ και οι ίδιοι έχουν έχουν ταυτιστεί με όλες τις αντιδραστικές αλλαγές, τις οποίες υλοποιούν κατά γράμμα. Από αυτή τη σκοπιά και στο δήμο της Αθήνας που αναμετρώνται ο υποψήφιος δήμαρχος της κυβέρνησης με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, λέμε ότι ο κόσμος πρέπει να τους καταγγείλει, εκφράζοντάς το με το λευκό – άκυρο».

Αναφέρθηκε επίσης στα σενάρια του "γάμου" της κεντροαριστεράς γύρω από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα με το ανοιχτό κάλεσμα υπερψήφισής του από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται ότι τον επιδιώκει για τα δικά του συμφέροντα, και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ...κρατάει το φανάρι και τόνισε ότι είναι ένα δείγμα τυχοδιωκτισμού σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται τα πράγματα και το ρόλο που παίζει αυτός ο χώρος που μιλάει για κριτική στήριξη του κεντροαριστερού Δούκα, που «πρέπει να το αναδείξουμε για να ξεμπλοκάρουμε ένα κόσμο, απευθυνόμενοι σε αυτόν ενωτικά και αγωνιστικά».

Ειδικά στην Αθήνα ανέφερε ότι «πρέπει να θυμίζουμε ότι η σύγκρουση γίνεται ανάμεσα στον κυβερνητικό δήμαρχο και τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, στο δήμο δηλαδή που έχει προηγηθεί η 9ετής διοίκηση Καμίνη από την κεντροαριστερά, η οποία κυριολεκτικά διαμόρφωσε τους όρους για να συνεχιστεί η πολιτική Μπακογιάννη», ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι του Γ. Καμίνη είναι μοιρασμένοι στα ψηφοδέλτια του Κ. Μπακογιάννη και του Χ. Δούκα, ότι δύο εν ενέργεια δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ είναι στον συνδυασμό Μπακογιάννη, ότι από την αρχή αυτής της θητείας το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε και στη διοίκηση του δήμου, έχοντας την αντιπροεδρία τους οργανισμούς που του είχε δώσει ο κυβερνητικός δήμαρχος της ΝΔ.

«Θέλουμε να εκφραστεί αυτή η καταδίκη», τόνισε, «γιατί είναι ένα μήνυμα χειραφέτησης απέναντι σε αυτού του είδους τα διλήμματα, τα οποία θα τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας, εάν δεν διαμορφώσουμε μία στάση του λαού μας να μην υποκύπτει σε τέτοιου είδους εκβιασμούς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θέματα που πρέπει η "Λαϊκή Συσπείρωση" να παρακολουθήσει συγκεκριμένα και να ανοίξει μέτωπα πάλης το επόμενο διάστημα, όπως το νέο νομοσχέδιο για την τοπική διοίκηση που θα έχει επιπτώσεις στην λειτουργία δήμων και περιφερειών, τις συνέπειες από την κατάργηση νομικών προσώπων και σχολικών επιτροπών, που σε συνδυασμό και με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε, σηματοδοτούν κυριολεκτικά μία νέα φοροεπιδρομή, μια νέα γενίκευση της ανταποδοτικότητας και ακόμα πιο στενές, κλειστές διαδικασίες σε σχέση με τα προγράμματα, τις εργολαβίες, τις αναθέσεις, τις προσλήψεις.

Ο Ν. Σοφιανός ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι τόσο στην περιφέρεια όσο και στο δήμο της Αθήνας θα οργανωθεί η δουλειά του επόμενου διαστήματος με ομάδες δουλειάς που θα συγκροτηθούν, με τον ορισμό των υπευθύνων και των εκπροσώπων του συνδυασμού σε όλα τα όργανα διοίκησης και τις επιτροπές του δήμου, μετά από συζήτηση που θα γίνει έπειτα από τον δεύτερο γύρο, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν θέματα που τρέχουν, για τα οποία πρέπει να υπάρχει άμεση παρέμβαση στις επόμενες συνεδριάσεις της τρέχουσας θητείας του δημοτικού συμβουλίου.