Συγκέντρωση στα Κουντουριώτικα

2019-05-19

Σε συγκέντρωση στα Κουντουριώτικα μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι υποψήφιες δημ. σύμβουλοι Ελπίδα Νασιοπούλου και Μαριάννα Κούτρα. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Κοιλάκος, Τόνια Κατσάνου και Παναγιώτης Καρβέλης.

Στην παρέμβασή της η Μαριάννα Κούτρα ανέδειξε ζητήματα της γειτονιάς των Κουντουριώτικων, όπως η εγκατάλειψη ελεύθερων χώρων που θα μπορούσαν να αποτελούν ανάσα για την ζωή των κατοίκων της περιοχής και τόνισε ότι δεν πρέπει ο λαός να ψάχνει τις μικρές διαφορές ανάμεσα στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, αλλά να κάνει τη διαφορά στηρίζοντας το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

Η Ελπίδα Νασιοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη άθλησης και φυσικής δραστηριότητας που πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου. Τόνισε ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται και παλεύει ώστε ο αθλητισμός να είναι δικαίωμα για όλους και όχι ακριβή πολυτέλεια για λίγους, όπως είναι σήμερα και το βιώνουν καθημερινά οι λαϊκές οικογένειες της Αθήνας. Επισήμανε την έλλειψη ελεύθερων αθλητικών χώρων στην Αθήνα, αλλά και την κατάσταση με την ανταποδοτικότητα σε δημοτικούς χώρους, όπως η Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Ο Νίκος Σοφιανός στην ομιλία του στάθηκε στα ζητήματα της συρρίκνωσης, της ανταποδοτικότητας και της ιδιωτικοποίησης που χαρακτηρίζουν τον Δήμο της Αθήνας που έρχονται να προστεθούν σε όσα "στραγγαλίζουν" τους Αθηναίους και τόνισε ότι πρέπει να καταργηθούν οι μνημονικές πολιτικές που εφάρμοσε κατά γράμμα και η προηγούμενη δημοτική αρχή. Επισήμανε την ανάγκη να στηριχτούν τα ψηφοδέλτια των κομμουνιστών σε όλες τις κάλπες, για να γίνει πιο δυνατός ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων που την υπερασπίζονται και την υπηρετούν, στα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις και την τοπική διοίκηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατοίκων της γειτονιάς σχετικά με το τί μπορεί να κάνει ένας κομμουνιστής δήμαρχος μέσα στο ασφυκτικό οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο ενός δήμου, ο Νίκος Σοφιανός έφερε τα παραδείγματα των δήμων όπου στη διοίκηση βρίσκονται οι κομμουνιστές και έχουν δοθεί ανάσες στις λαϊκές οικογένειες. Τόνισε ότι άμεσα μπορούν να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στην κατοικία και την επαγγελματική στέγη των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών της Αθήνας, μπορεί να γίνει συμβολικό το αντίτιμο για τη χρήση των υπηρεσιών του δήμου στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, μπορούν να στηριχθούν οι επαγγελματίες στην εστίαση, με μείωση των τελών για χρήση δημόσιου χώρου, αλλά και να καταργηθεί το απαράδεκτο σύστημα ζωνών ελεγχόμενης στάθμευσης που λειτουργεί ως επιπλέον χαράτσι για τη χρήση του δημόσιου δρόμου.

Τέλος, σε ερώτηση κατοίκου για την ανακύκλωση των απορριμμάτων στην Αθήνα, ο Νίκος Σοφιανός απάντησε ότι αυτή τη στιγμή η ανακύκλωση βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών και δεν λειτουργεί. Τόνισε ότι ο δήμος πρέπει να συγκροτήσει Διεύθυνση Ανακύκλωσης σπάζοντας το μονοπώλιο των ιδιωτικών εταιρειών, αξιοποιώντας προγράμματα, στηρίζοντας την διαλογή στην πηγή με τέσσερις γραμμές, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και έχοντας με κυβερνητική ευθύνη την ανακύκλωση σε ιδιωτική εταιρεία.