Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (13/2/2023) - Τοποθετήσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Αθήνας

2023-02-14

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2023, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Πρώτον, θα πρέπει με κάθε μέσο και τρόπο να εκφραστεί η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, και μάλιστα με διάρκεια. Μιλάμε για τρομακτικές συνέπειες, ασύλληπτες για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών, τόσο πολύ κοντά μας.

• Να τεθεί εντός ημερησίας διάταξης πως ο Δήμος της Αθήνας θα μπει μπροστά για να διευρυνθούν αυτές οι δράσεις, πως θα συμπράξουν οι υπηρεσίες του για τον σκοπό αυτό. Η έκφραση της αλληλεγγύης όμως δεν μπορεί να μπαίνει κάτω από σπόνσορες, όπως η απόφαση της ΚΕΔΕ για συνεργασία με τον ΣΚΑΪ, και είναι απαράδεκτο να μην φτάνει η βοήθεια στον λαό της Συρίας λόγω του εμπάργκο που συνεχίζεται. (Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος δήλωσε ότι ο Δήμος της Αθήνας δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ).

• Θα πρέπει να σκεφτούμε το "υποτιθέμενο σχέδιο" για το πώς θα αντιμετωπίσει η Αθήνα τις συνέπειες ενός σεισμού. Τα συζητήσαμε και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Υπάρχει ανάγκη ο Δήμος να δώσει το βάρος στον προληπτικό έλεγχο και στην διεύρυνση των ελεύθερων χώρων.

• Τα σχολεία της Αθήνας έχουν περάσει από έλεγχο, επειδή όμως και οι πολυκατοικίες της Αθήνας που είναι προ του 70 πρέπει να ελεγχθούν, προτείνουμε πέρα από τις ανακαινίσεις των κτιρίων και των προσόψεων να λειτουργήσει και ένα πρόγραμμα με την Περιφέρεια και με άλλους φορείς για την επιθεώρηση των θεμελίων και της τρωτότητας τους, των προβλημάτων από την υγρασία σε αυτές τις πολυκατοικίες.

• Πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα σχέδιο σχετικά με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στα όρια του Δήμου της Αθήνας (που ανάλογα με τον φορέα που τα καταγράφει φτάνουν τα 1.200 ή 2.400 ακίνητα) τα οποία κυριολεκτικά αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους.

Δεύτερον, με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας στις πιάτσες ναρκωτικών της Αθήνας, χωρίς να αμφισβητούμε την ευαισθησία κανενός, αυτή η κατάσταση δεν είναι μια κανονικότητα με την οποία θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε. Δεν είναι ατραξιόν της κοινωνικής μας ευαισθησίας. Ο Αθηναίος δεν θα πρέπει να συνηθίσει να ζει με αυτά. Οι πιάτσες μεγαλώνουν, μετατοπίζονται και γίνονται ακόμα πιο απάνθρωπες για τους ανθρώπους που ζουν στην εξάρτηση.

Άλλη μια χαμένη τετραετία στο θέμα των ναρκωτικών. Ακούσαμε πολλά για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης με τους οποίους από την αρχή διαφωνήσαμε. Έναν χρόνο μετά θα πρέπει να γίνει και ένας απολογισμός. Γιατί ο ΧΕΧ έγινε πλέον χώρος για όλα τα είδη των χρήσεων ενώ στην αρχή ήταν μόνο για ενέσιμη χρήση;

Όλα αυτά συμβαίνουν σε συνδυασμό με την ασυλία των ναρκεμπόρων οι οποίοι δρουν σε συγκεκριμένους χώρους, συγκεκριμένες ώρες, με συγκεκριμένο πελατολόγιο, πουλάνε ναρκωτικά και μάλιστα λίγα μόλις μέτρα από αστυνομικά τμήματα.

Τρίτον, έχουν κατατεθεί 1.100 υπογραφές κατοίκων για τα ζητήματα που θέτει ο Σύλλογος των Σεπολίων «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» για να μπει επιτέλους εντός της ημερήσιας διάταξης το θέμα των οικοπέδων του Βότρυς, του Κοροπούλη, για τη δημιουργία δύο νέων νηπιαγωγείων κλπ, κάτι για το οποίο η δημοτική Αρχή είχε ήδη δεσμευτεί από την πρώτη συνεδρίαση της θητείας της.

Τέταρτον, οι εργασιακές συνθήκες γαλέρας με τη διεύρυνση προσλήψεων με μίσθωση έργου, και μάλιστα με τη γνωστή διαδικασία της συνέντευξης, αναδεικνύονται από το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι μένουν ακάλυπτοι σε περίπτωσης ατυχήματος. Έχουμε το παράδειγμα εργαζόμενης του ΚΥΑΔΑ που έσπασε το πόδι της και επειδή δεν καλύπτεται μένει 29 μέρες απλήρωτη, γεγονός για το οποίο κάτι θα πρέπει να γίνει».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:

«Ο Σύλλογος Γονέων του 72ου Δημοτικού Σχολείου έχει καταθέσει στον Δήμο από τις 30 Γενάρη επιστολή για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και με την υγιεινή στο σχολείο (φρεάτια, αποχέτευση, πλακόστρωτο, συστήματα κλιματισμού θέρμανσης και ψύξης που χρειάζονται συντήρηση ή αντικατάσταση). Τα ζητήματα αυτά που αναδεικνύει ο Σύλλογος Γονέων δείχνουν μια κατάσταση προβληματική και επικίνδυνη σε κάποιες περιπτώσεις, και για όλα αυτά θα πρέπει να πάρουμε μια απάντηση από τη δημοτική Αρχή .

Ένα δεύτερο θέμα αφορά την καταγγελία από τον Σύλλογο «Πολίτες της Ριζούπολης» σχετικά με τις ασφαλτοστρώσεις σχετικά με την ποιότητα της ασφάλτου που έχει χρησιμοποιηθεί. Αναφέρουν ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ότι έχει τοποθετηθεί σε συγκεκριμένες οδούς πολύ λεπτή και κακής ποιότητας άσφαλτος με αποτέλεσμα κομμάτια να ξεκολλούν με το παραμικρό. Τι διαδικασία ελέγχου υπάρχει από τον Δήμο για τον συγκεκριμένο εργολάβο;».

Στη συζήτηση για το σχέδιο της Κυβέρνησης για την μεταφορά Κυβερνητικών υπηρεσιών στον χώρο της Πυρκάλ που πραγματοποιήθηκε στην ίδια συνεδρίαση, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος, στην τοποθέτηση του τόνισε την αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στον σχεδιασμό της αξιοποίησης από το τουριστικό και εμπορικό κεφάλαιο 127 ακινήτων, από τα οποία θα μετακινηθούν οι υπηρεσίες που στεγάζονταν σε αυτά, κάτι που θα οδηγήσει στην εκτόξευση των τιμών στην λαϊκή και επαγγελματική στέγη, οξύνοντας περισσότερο το στεγαστικό πρόβλημα.