Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (14/02/2019)

2019-02-14

Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης Φλεβάρη 2019

Στο θέμα της αναγκαστικής προπληρωμής των τελών κοινόχρηστων χώρων από τους επαγγελματίες της Αθήνας, για τα προβλήματα από την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης, για τα προβλήματα των Αναφιώτικων, αλλά και για την εμφάνιση στις γειτονιές της Αθήνας καταστημάτων πώλησης ψυχαγωγικής κάνναβης που διαφημίζουν την ιδέα της αποποινικοποίησης της κάνναβης για όλες της χρήσεις, τοποθετήθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων έθεσε τα εξής:

«Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στην απόφαση του δήμου να προπληρώνονται μέχρι τέλος Μαρτίου τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τους επαγγελματίες της Αθήνας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αφορά χιλιάδες επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να προπληρώσουν στο δήμο χρήματα που θα μαζέψουν όλη τη χρονιά. Πρέπει να συζητηθεί εντός ημερήσιας διάταξης για να υπάρξει απόφαση αναστολής αυτού του μέτρου. Από τις 14/1 έχουν κατατεθεί πάνω από 100 υπογραφές επαγγελματιών και του αντίστοιχου συλλόγου. Έχετε καθυστερήσει να θέσετε το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη. Πρέπει να ξεκαθαριστεί αν ο νόμος υποχρεώνει το δήμο να εφαρμόσει αυτό το μέτρο άγριας φοροεισπρακτικής πολιτικής ώστε να αναδειχθεί καθαρά πού βρίσκεται η ευθύνη. Εμείς επιμένουμε, άσχετα από το τι προβλέπει ο νόμος, να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς με τη δυνατότητα δόσεων, για να μπορούν οι άνθρωποι να πληρώνουν και να μη συγκεντρώνουν χρέη.

Με βάση τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα τρία Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) των μπλε κάδων κλείνουν. Η ιδιωτικοποίηση στη διαλογή και διαχείριση των σκουπιδιών υπάρχει και με τη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται. Οι ελλείψεις σε μπλε κάδους από την ιδιωτική εταιρεία που τους διαχειρίζεται έχει οδηγήσει σε προβληματική λειτουργία με κίνδυνο να αχρηστευτεί η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών. Πρέπει να κάνει ο δήμος άμεσα κινήσεις για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που θα φουντώσει τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να πιεστεί η εταιρεία για να αυξήσει τον αριθμό των μπλε κάδων, ώστε να αποτραπεί η κατάσταση αυτή. Θέλουμε να υπάρχει ενημέρωση στον κόσμο για τις συνέπειες που έχει φέρει η ιδιωτικοποίηση σε ένα κρίσιμο και αρκετά προσοδοφόρο σύστημα διαλογής που αφορά την ανακύκλωση.

Μετά από επίσκεψη στα Αναφιώτικα, έπειτα από κάλεσμα της Επιτροπής Κατοίκων, δεσμευτήκαμε ότι θα φέρουμε άμεσα τα προβλήματά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με αφορμή το πρόβλημα των εγκαταλειμμένων κτιρίων, υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο και επικίνδυνο κτίριο που έχει προκαλέσει ήδη σωματικές βλάβες σε κατοίκους και πρέπει άμεσα να γκρεμιστεί. Πρόκειται για το κουφάρι του κτιρίου του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Στράτωνος που από το 1996 είναι σε αυτή την κατάσταση. Ο δήμος δεν έχει κινηθεί για να γκρεμιστεί αυτό το αίσχος που βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Θα καταθέσουμε Ερώτηση και στη Βουλή για να αναδείξουμε τις ευθύνες του υπουργείου Πολιτισμού και την ανάγκη για άμεση δράση σε σχέση με το συγκεκριμένο κτίριο και θα επανέλθουμε για τα υπόλοιπα προβλήματα καταθέτοντας και άλλα στοιχεία, που αφορούν την ευθύνη του δήμου για την εγκατάλειψη που βιώνουν οι κάτοικοι στα Αναφιώτικα.

Τέλος, θέλουμε να μεταφέρουμε την καταγγελία της Επιτροπής Κατοίκων πλατείας Πλαστήρα και πλατείας Βαρνάβα στο Παγκράτι για την εμφάνιση στη συνοικία καταστημάτων πώλησης ψυχαγωγικής κάνναβης και προϊόντων αυτής. Μιλάνε για ψυχαγωγική χρήση, αξιοποιώντας τα παραθυράκια που άφησε ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης. Η συγκεκριμένη φίρμα εκπροσωπεί την ιδέα της αποποινικοποίησης της κάνναβης για όλες της χρήσεις. Αυτά διαφημίζουν στα μαγαζιά που έχουν ανοίξει στις γειτονιές της Αθήνας ώστε με τη χρήση της κάνναβης, λένε, "οι άνθρωποι να εμπνέονται με στιγμές ενθουσιασμού και χαράς...". Αυτά τα αίσχη διαφημίζουν. Σκοπεύει ο δήμος να κινηθεί απέναντι σε καταστήματα που διαφημίζουν προϊόντα που παραμένουν απαγορευμένα;».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, κατήγγειλε την παράνομη περίφραξη από ιδιώτη κοινόχρηστου χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Ριζάρη και Σπ. Μερκούρη. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Εκεί έφραξαν το πεζοδρόμιο, τα δέντρα που υπάρχουν και αφαίρεσαν και τα τρία παγκάκια που υπήρχαν. Στη συνεδρίαση του Διαμερίσματος ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει κάποια δικαστική απόφαση που καθορίζει τον ιδιώτη ως κύριο του χώρου. Πρέπει να ελέγξουν οι υπηρεσίες τι συμβαίνει και να επιβληθούν τα νόμιμα πρόστιμα και οι κυρώσεις για την καταπάτηση του δημόσιου χώρου»