Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου (14/10/2019)

2019-10-14

Τοποθετήσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Αθήνας
στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης Οκτώβρη 2019


Αιχμή της παρέμβασης της Λαϊκής Συσπείρωσης στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας ήταν η αντίθεση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης για το ΚΕΘΕΑ. Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Το ζήτημα της ΠΝΠ με την οποία η Κυβέρνηση καταλύει το αυτοδιοίκητο στο ΚΕΘΕΑ αφορά άμεσα την πόλη. Στην Αθήνα λειτουργούν, εκτός από τις κεντρικές υπηρεσίες, 6 προγράμματα του ΚΕΘΕΑ (ΑΛΦΑ Αλκοόλ, ΔΙΑΒΑΣΗ, ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, ΕΞΕΛΙΞΙΣ, MOSAIC μετανάστες, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΣΤΡΟΦΗ), με 5 συμβουλευτικά κέντρα, 6 θεραπευτικές κοινότητες, 4 μονάδες κοινωνικής επανένταξης και 3 μονάδες οικογενειακής υποστήριξης. Μιλάμε δηλαδή για ένα ολοκληρωμένο πλέγμα φορέων οι οποίοι δίνουν μάχη ενάντια στα ναρκωτικά.

Εμείς συμφωνούμε με τη λειτουργία των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και πρέπει να συζητήσουμε πως αυτή η εξέλιξη επηρεάζει αρνητικά τα στεγνά προγράμματα. Ακόμη, οφείλουμε να συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για τα shooting rooms και τα κέντρα που πωλούν στην Αθήνα χασίς για ψυχαγωγική χρήση. Όμως, σήμερα προέχει να πάρουμε θέση αντίθεσης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το θέμα αφορά την πόλη και τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, τον αγώνα για ζωή, που δίνουν για τη ζωή εκατοντάδες συνάνθρωποι μας μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες».

Στην ίδια συνεδρίαση, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά κρίσιμα ζητήματα για τα οποία δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις, ο Νίκος Σοφιανός τόνισε:
«Για το θέμα της εργολαβίας μισού εκατομμυρίου ευρώ για να κατεδαφιστούν ετοιμόρροπα κτίρια, όπως δημοσίευσε και το ΕΘΝΟΣ, η εργολαβία είναι παγωμένη.
Στο προηγούμενο συμβούλιο πήραμε την απάντηση ότι «όλα βαίνουν καλώς», όμως μέχρι σήμερα έχει γκρεμιστεί μόλις ένα ετοιμόρροπο. Για τα υπόλοιπα 12 ποιο χρονοδιάγραμμα υπάρχει; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η εργολαβία που η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αποφασίσει;
Επιμένουμε να ενταχθεί σε αυτή την εργολαβία το ετοιμόρροπο κτίσμα στην οδό Κρώμνης, δίπλα στο 22ο Λύκειο, στη Ριζούπολη, φερόμενο ως ιδιοκτησία του Δήμου Αθήνας.

Σχετικά με την κεραία κινητής τηλεφωνίας δίπλα στο 102ο δημοτικό σχολείο, μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ότι επειδή γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση το θέμα αναβάλλεται. Συμφωνούμε με αυτό το σκεπτικό και όχι με την απάντηση του κυρίου Γ. Χ. Αποστολόπουλου στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ότι «ο Νόμος είναι Νόμος» και το θέμα έχει τελειώσει.
Δεν έχει τελειώσει. Μιλάμε για 250 γονείς και τα παιδιά τους που έχουν μια κεραία κινητής τηλεφωνίας πάνω από τα κεφάλια τους, 10 μέτρα από το σχολείο.

Υπάρχει επίσης το αίτημα των διδασκόντων του 42ου ΓΕΛ Αθήνας που έχει μια αξία γιατί βάζει το θέμα του ατυχήματος μαθήτριας στο χώρο του προαυλίου την ώρα του διαλείμματος, ένα προαύλιο που έχει διαμορφωθεί με ΣΔΙΤ, έχει κακοτεχνίες και η χρήση του είναι επικίνδυνη για τους μαθητές. Πρέπει να δοθεί απάντηση».

Στην ίδια συνεδρίαση ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής κοντά στο παλιό αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ στο Θησείο, λόγω της υπερβολικά δυνατής μουσικής αφού ο χώρος σήμερα έχει μετατραπεί σε υπαίθριο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Επίσης, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε τα εξής ζητήματα:
«Ένα ζήτημα που χρίζει άμεσης επίλυσης αφορά στο 10ο κέντρο νεότητας στα Σεπόλια (Δυρραχίου & Μανιτάκη) όπου το γήπεδο μπάσκετ δεν είναι σε λειτουργία και η απάντηση από τις υπηρεσίες είναι ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποιους πυλώνες του Δήμου. Είναι κλειστό και μη λειτουργικό μετά από event γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών για την προβολή παπουτσιού διεθνούς μπασκετμπολίστα μας. Από τότε και μετά το γήπεδο μπάσκετ δε λειτουργεί.
Η ίδια κατάσταση ισχύει και στο 7ο κέντρο νεότητας, στους Αμπελοκήπους, όπου είναι κατεστραμμένη μια μπασκέτα και επίσης λόγω της μπογιάς που έχει χρησιμοποιηθεί στο δάπεδο, αυτό είναι ολισθηρό και επικίνδυνο. Όλα αυτά, μετά από αντίστοιχο event που έγινε τον Ιούνιο από την ίδια εταιρεία.
Είναι υποδομές που πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα, αφορούν τις γειτονιές και τα αθλητικά σωματεία. Έχει καταθέσει σχετικό έγγραφο στον ΟΠΑΝΔΑ και ο Α.Ο. Αμπελοκήπων. Θέλουμε να μας ενημερώσετε αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων εργασιών για την αποκατάστασή τους».