Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (27/3/2024) - N. Σοφιανός: "Οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο της Αθήνας συμφωνούν με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα"

2024-03-27

«Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές από την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Δεν μπορεί οι παρατάξεις του Δημάρχου και του κ. Μπακογιάννη να συμφωνούν, να ψηφίζουν τρεις Συμβάσεις για 255 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα (τα οποία ήδη έχουν γίνει 266 εκατ. ευρώ και δεν ξέρουμε που θα σταματήσει...) και μετά να τσακώνονται χωρίς λόγο, ενώ υπάρχει πλήρης συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ.» τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στην εντός ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το θέμα της «Διπλής Ανάπλασης» που πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, έπειτα από αίτημα και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στην τοποθέτησή του επισήμανε τα εξής:

«Δεν εκφράζει τον λαό της Αθήνας η συμφωνία της "Διπλής Ανάπλασης", και επίσης δεν ξέρει ο λαός της Αθήνας τι ακριβώς προβλέπουν οι τρεις συμβάσεις που υπογράφτηκαν, η μία με την ανώνυμη εταιρεία ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η δεύτερη με τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και η τρίτη με τις συστημικές τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank.

Είναι άραγε για το «καλό» του λαού της Αθήνας η Διπλή Ανάπλαση; Δεν γνωρίζει η δημοτική Αρχή ότι στην περιοχή των 2.100 στρεμμάτων που βρίσκονται στα όρια του δήμου της Αθήνας τα 660 στρέμματα είναι χαρακτηρισμένα κοινόχρηστα και από αυτά πάνω από τα μισά προορίζονται για το γήπεδο και τους όμορους χώρους; Για τα υπόλοιπα δεν ασχολείται κανένας, την ίδια ώρα όμως το real estate «τα έχει αγοράσει όλα». Η περίφημη PRODEA που έληξε η σύμβαση της από τον λόφο του Στρέφη έχει αγοράσει εκτάσεις, ενώ η DEMAND έχει ήδη ανακοινώσει 70 χιλιάδες τετραγωνικά για δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου γύρω από το γήπεδο και άλλες εταιρείες έχουν αγοράσει τα οικόπεδα των πρώην εγκαταστάσεων «ΣΟΥΛΗ» και «ΛΙΒΑΝΗ». Το real estate αγόρασε φτηνά και τώρα αναβαθμίζεται γι΄αυτούς η περιοχή. Γι' αυτούς δουλεύετε!

Για ποιούς αναβαθμίζεται η περιοχή;

  • Η Σύμβαση με τις τράπεζες λέει ότι αυτές θα φτιάξουν ένα επιχειρηματικό κέντρο 51.800 τετραγωνικών. Όλα τσιμέντο, όπως και η REDS στην Ακαδημία Πλάτωνος.
  • Θα φτιαχτεί γήπεδο 40.000 θέσεων προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ και θα δοθεί για έναν αιώνα στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ για να φτιαχτεί το γήπεδο. Τα παίρνει όλα (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ, χρήση του γηπέδου).
  • Συμφωνία με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια, θα φτιαχτούν 7,5 χιλιάδες τετραγωνικά. Έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες για 13 εκατ. ευρώ, ήδη όμως λένε ότι το κόστος θα φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ. Ποιός θα πληρώσει τα παραπάνω; Είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα, στην απορρύπανση και έχουν προστεθεί 6,9 εκατ. ευρώ και άλλα 4 εκατ. για τους όμορους χώρους, δηλαδή σχεδόν 11 εκατ. καπέλο στα 255 εκατ. ευρώ.

Όπως καταγγέλλουν 700 φίλαθλοι-μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, σύμφωνα με τη Σύμβαση θα παραδοθούν οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη μέχρι το τέλος του 2024. Ακόμα όμως δεν έχουν ξεκινήσει. Τι θα γίνει με αυτή την Σύμβαση; Οι φίλαθλοι καταγγέλλουν ότι θα πρέπει να γίνει νέα Σύμβαση και να περάσει από τη νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Θυμίζουμε ότι αυτή η Σύμβαση είχε περάσει με οριακή πλειοψηφία στην ΓΣ του Ερασιτέχνη, γιατί ήταν ισχυρή η φωνή των παλαιότερων να μείνει «η ιστορική ομάδα στην ιστορική της έδρα». Και είναι και δική μας αυτή η φωνή.

Τρέχει το πρόγραμμα, είναι πολλά τα λεφτά, υπάρχει συνεργασία με την κυβέρνηση, είναι πολλές οι επενδύσεις που έχουν γίνει εκεί, αλλά αυτές οι επενδύσεις δεν αφορούν ούτε την καθημερινότητα, ούτε την αλλαγή της εικόνας της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφορικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται, όποτε χρειάστηκε κάποια παρέμβαση από την κυβέρνηση για το γήπεδο, είναι στην διάθεση του Δήμου. Για τα σχολεία δεν υπάρχουν τέτοιες προτεραιότητες...

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι μόνες απαλλοτριώσεις που "τρέχουν" είναι για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Στη σημερινή συνεδρίαση έχουμε άλλες δύο απαλλοτριώσεις. Καμιά άλλη απαλλοτρίωση δεν έχει γίνει και ούτε πρόκειται να γίνει, γιατί γι' αυτές δεν υπάρχουν λεφτά...

Αυτό το σχέδιο, αυτό το πλάνο, δεν αφορά τους κατοίκους της Αθήνας, αφορά τους επιχειρηματικούς κύκλους, την ανώνυμη εταιρεία, τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες που ήδη σχεδιάζουν να χτίσουν. Η αναβαθμισμένη περιοχή για την οποία μιλάτε θα χωρίζεται από την υπόλοιπη Αθήνα με ένα διπλό χαντάκι, λόγω των διπλών γραμμών του ΟΣΕ, αφού οι υπόγειες γραμμές θα σταματούν στον Σταθμό Λαρίσης.

Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού της Αθήνας δεν γνωρίζει για παράδειγμα ότι για το γήπεδο της Λεωφόρου προβλέπεται ότι ο Δήμος με δικά του λεφτά θα γκρεμίσει το γήπεδο, θα φτιάξει Μουσείο της ομάδας, εντευκτήριο της ομάδας, υπόγειο πάρκινγκ 700 θέσεων που θα παραχωρήσει σημαντικό μέρος στην ομάδα και έναν πολυτελή χώρο εστίασης. Στον χώρο αυτό, πάνω από το γκαράζ, δεν θα φυτευτούν χιλιάδες δέντρα, αλλά γκαζόν και θάμνοι. Αυτή είναι η «Διπλή Ανάπλαση» του γκαζόν και του μπετόν.

Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την αντίθεση μας προτάσσοντας τις ανάγκες του λαού της Αθήνας και όχι των επιχειρηματικών ομίλων».

Στην ίδια συνεδρίαση, στην τοποθέτησή του στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, ο Νίκος Σοφιανός, δήλωσε τα εξής:

Καμία παραχώρηση στο κράτος «δολοφόνο»

«Διαβάσαμε ότι στις 29 Απριλίου ο Δήμος της Αθήνας θα κάνει συναυλία στο ΟΛΥΜΠΙΑ υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Ισραήλ. Αν δεν είναι πολιτικό ατόπημα να διοργανώνεται με την αιγίδα της πρεσβείας του κράτους δολοφόνου των Παλαιστινίων, συναυλία τις ημέρες των Παθών, τότε τι είναι; Ήδη ο απολογισμός μας δίνει τη δυνατότητα να θυμίσουμε σε αυτό το όργανο ότι μέχρι τώρα το κράτος - τρομοκράτης έχει σκοτώσει πάνω από 34 χιλιάδες Παλαιστινίους μεταξύ των οποίων 7 χιλιάδες παιδιά, 75 χιλιάδες είναι οι τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι,  βομβαρδισμένα νοσοκομεία, σχολεία, χριστιανικές εκκλησίες και μοναστήρια. Πάρτε το πίσω! Πάρτε την ευθύνη ότι σας ξέφυγε το γεγονός ότι διοργανώνει ο ΟΠΑΝΔΑ, με την ομπρέλα του Δήμου της Αθήνας, γιατί να είστε σίγουρος ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί τέτοια συναυλία, γιατί χιλιάδες διαδηλωτές θα είναι απ' έξω και θα το αποτρέψουμε.

Πόσο καιρό θα περιμένει ένας Αθηναίος για να αποκατασταθεί ο φωτισμός;

Έχουμε ακούσει ότι με τον ηλεκτροφωτισμό στην Αθήνα φωτίστηκαν δυο πλατείες. Δεν έχουμε ακούσει ότι δεκάδες ίσως εκατοντάδες σώματα τα οποία έχουν αντικατασταθεί με φωτισμό LED, τα οποία έχουν και αισθητήρες, υλοποιώντας μια προκλητική σύμβαση 53 εκατ. ευρώ, που θυμίζω ότι είχε ψηφίσει μαζί με τον κύριο Μπακογιάννη και ο συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη θητεία, όμως δεκάδες σώματα είναι "τυφλά". Πόσο καιρό θα περιμένει ένας Αθηναίος για να αποκατασταθεί ο φωτισμός; Η εταιρεία του κ.Μυτιληναίου έχει πληρωθεί για το 70% των σωμάτων που έχει αντικαταστήσει. Τι γίνεται όμως με τις βλάβες; Θα ενημερωθούν οι δημότες της Αθήνας για τις συμβάσεις που υλοποιούνται; Δεν μπορεί να περιμένουμε δύο μήνες στο σκοτάδι.

Ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων της Γκράβας

Επειδή επιμένουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, καταθέσαμε πριν από μια εβδομάδα συγκεκριμένη πρόταση - πλαίσιο για την αξιοποίηση προγράμματος 6,5 εκατ. ευρώ που είχε αποφασίσει η Περιφέρεια Αττικής για την ενεργειακή αναβάθμιση της Γκράβας. Αυτό το εισηγητικό, που ψηφίστηκε ομόφωνα στην 5η δημοτική κοινότητα, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα ώστε το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Ελλάδας να αναβαθμιστεί ενεργειακά, με πρόγραμμα που υπάρχει ήδη αλλά η Περιφέρεια δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του. Ζητάμε να μπει στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, και να ακολουθηθούν τα βήματα που προτείνουμε ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο το καλοκαίρι, αξιοποιώντας το γεγονός ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω διακοπών.

Να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο της οδού Θεοφιλά

Επίσης, επειδή ακολουθεί θέμα ενημέρωσης για τα σχολικά κτίρια χωρίς κάποιο εισηγητικό, σας προτείνουμε συγκεκριμένη ενέργεια για να προχωρήσει η απαλλοτρίωση σε οικόπεδο στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως σχολικός χώρος, το οποίο μπορεί να στεγάσει τμήματα προσχολικής εκπαίδευσης που σήμερα στεγάζονται στα κοντέινερ της οδού Ιακωβάτων. Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν και άμεσα, επειδή έχει συσταθεί και η επιτροπή καταλληλότητας από τις 17/07/2023 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως δεν έχει ακόμα συγκληθεί αυτή η επιτροπή ώστε αυτός ο χώρος να μπει σε διαδικασία απαλλοτρίωσης. Την επόμενη χρονιά συμπληρώνεται δεκαπενταετία και θα χαθεί το συγκεκριμένο δεσμευμένο οικόπεδο. Η δημοτική Αρχή επισκέφτηκε αρκετά σχολεία, αλλά στο ερώτημα που και πότε θα χτιστούν νέα σχολεία και πότε θα φύγει η προσχολική από τα κοντέινερ, δεν δίνει καμία απάντηση.

Άμεση απομάκρυνση του κοντέινερ ανακύκλωσης από το 26ο Δημοτικό

Αρνηθήκατε στους εκπροσώπους του 26ου Δημοτικού Σχολείου να έρθουν στην συνεδρίαση. Έχουν καταθέσει 286 υπογραφές για να απομακρύνετε ένα κοντέινερ ανακύκλωσης από την έξοδο του σχολείο, και εδώ και ένα μήνα δεν έχει γίνει καμία κίνηση. Υπάρχουν αντιδράσεις και για το κοντέινερ στην Ομόνοια έξω από το Hondos Center. Η κατάσταση δεν μπορεί να περιμένει άλλο, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και να φύγει το κοντέινερ».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, επισήμανε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Καταγγελία για απαράδεκτο πρόστιμο σε καλλιτέχνη δρόμου με μαριονέτες

«Καταγγέλλουμε το περιστατικό που έγινε το Σάββατο που μας πέρασε, όπου η δημοτική αστυνομία - ίσως από "υπερβάλλοντα ζήλο" - επέβαλε πρόστιμο 200 ευρώ σε έναν καλλιτέχνη δρόμου, την ώρα που εκτελούσε παράσταση με μαριονέτες στην οδό Ερμού. Το θεωρούμε απαράδεκτο, θεωρούμε ότι δεν έχει κανέναν λόγο η δημοτική αστυνομία να κυνηγάει μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, που δίνουν και έναν διαφορετικό τόνο στην πόλη. Είναι μάλιστα και ακόμα πιο προκλητικό το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο επιβλήθηκε την παγκόσμια ημέρα κουκλοθεάτρου, και γι αυτόν τον λόγο γινόταν και η συγκεκριμένη παράσταση. Με αυτή την έννοια ζητάμε να διαγραφεί το πρόστιμο. Να δοθεί ο λόγος σε εκπρόσωπο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου - UNIMA».