Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (28/3/2019)

2019-03-28

Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας

στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων

της 28ης Μάρτη 2019

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων έθεσε τα εξής θέματα:

«Πρώτο θέμα, θα θέλαμε να μας απαντήσει η αντιδήμαρχος κα Ηλιοπούλου για την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τα τμήματα ένταξης στην πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια εκπαίδευση για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες θα λειτουργήσουν μόνο αν οι δήμοι βεβαιώσουν ότι θα καλύψουν οικονομικά τη λειτουργία τους για όλη τη χρονιά. Μια απόφαση που ουσιαστικά δίνει στους δήμους την ευθύνη για τα τμήματα ένταξης, για το αν θα συγκροτούνται, για το πόσα θα είναι και για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών από τις σχολικές επιτροπές

Έχει συνταχθεί πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση, όπως προβλέπεται μέχρι τις 28 Μάρτη; Προχωράμε στην δημιουργία τμημάτων; Αυτό θα υλοποιηθεί μόνο με τα 3,4 εκατομμύρια που δίνει το κράτος; Και αν οι δήμοι δε βεβαιώσουν ότι έχουν τα χρήματα, πως θα ενταχθούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Υπάρχει γνώμη από πλευράς διοίκησης ή τα θεωρείτε δευτερεύοντα;

Θα πρέπει και να υπάρχει ενημέρωση και να υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ότι δεν είναι δική του ευθύνη η λειτουργία των τμημάτων ένταξης. Είναι άλλο πράγμα οι λειτουργικές ανάγκες να αποφασίσουν για τμήματα ένταξης το υπουργείο παιδείας να δώσει το αντίστοιχο ποσό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Δεύτερο θέμα, το θέμα με το 39o ΓΕΛ. Είχαμε ενημέρωση ότι ξεκινά η μελέτη και θα κρατήσει κάποιο διάστημα. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα αιτήματα για τα οποία θα πρέπει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να δώσει άμεσα αναλυτική απάντηση με την υπογραφή του για την ενημέρωση για τα άμεσα μέτρα που λαμβάνονται.

Τρίτο θέμα, το θέμα να ξαναγυρίσει το 9ο ΕΠΑΛ στα Σεπόλια. Είναι προβληματική η λειτουργία της μετακόμισής του στην Ακαδημία Πλάτωνος, έχει πλέον 45 παιδιά και η κατάργησή του και η συγχώνευση του με το 3ο ΕΠΑΛ είναι έτοιμη. Συζητώντας με το σύλλογο διδασκόντων είπαμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Ο σύλλογος διδασκόντων έχει καταθέσει πρόταση και στην κα Ηλιοπούλου και στην κα Ψίνα, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γυρίσει το σχολείο στην περιοχή ανάμεσα στα Θυμαράκια, την Πλατεία Αττικής και τον Άγιο Παντελεήμονα, που δεν υπάρχει εναλλακτικό ΕΠΑΛ και να συστεγαστεί προσωρινά το απόγευμα στο 53ο Γυμνάσιο. Είναι μια ρεαλιστική πρόταση η οποία δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε μια γειτονιά, μια περιοχή ολόκληρη που έχει σοβαρά προβλήματα.

Τέταρτο θέμα, τα ζητήματα που θέτει ο Σύλλογος Γονέων του Μουσικού Σχολείου Αθήνας για τη συστέγαση Καλλιτεχνικού Σχολείου, στον ίδιο χώρο, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο. Τα ζητήματα είναι υπαρκτά. Η προσωρινή λύση είναι μόνιμη λύση και προβληματική. Μιλάμε ότι αν φτιαχτεί καλλιτεχνικό σχολείο θα γίνει το 2025, μέχρι τότε θα συστεγάζονται.

Πέμπτο θέμα, θέλουμε να γίνει συζήτηση για τα προβλήματα στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη για να υπάρχουν και αποφάσεις για τα σοβαρά προβλήματα από πλευράς υποδομών, λειτουργιών και ασφάλειας».