Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (9/3/2021) - Νίκος Σοφιανός: «Η δημοτική Αρχή της Αθήνας είναι ταυτισμένη με την πολιτική καταστολής της κυβέρνησης»

2021-03-11

Στην προ ημερήσιας διάταξης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Μάρτη 2021, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε τα εξής:

«Η δημοτική Αρχή δεν είναι άμοιρη των ευθυνών της, αντίθετα ταυτίζεται πλήρως με αυτή την κλιμάκωση καταστολής που βλέπουμε από την πλευρά της κυβέρνησης που με τη δική μας ανάγνωση δεν αφορά έναν υπουργό, αφορά την κυβερνητική πολιτική.

Είναι συνολική επιλογή της κυβέρνησης, με αυτό το κλίμα καταστολής, με την όξυνση του αυταρχισμού, με αυτές τις γενικευμένες απαγορεύσεις και με αυτή την επίδειξη δύναμης και θράσους, ειδικά από τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, να θωρακίσει όλη αυτή την πολιτική και τις συνέπειες που φέρνει από τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν σε αυτή, αντιδράσεις που είναι σίγουρο ότι θα ενταθούν.

Θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαία η έκταση αυτής της καταστολή και αυτό που συνέβη στη Νέα Σμύρνη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα, η άμεση και μαζική απάντηση από τον απλό λαϊκό κόσμο δείχνει ότι αυτός ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα έχει κόστος για την κυβέρνηση.

Απροκάλυπτα, ο «Αθήνα 9.84» κάλυψε τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη προβάλλοντας μόνο το Δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ που ισχυρίζεται ότι 30-40 άτομα έπεσαν πάνω σε ομάδες των αστυνομικών. Κάναμε παρέμβαση, μέσω του εκπροσώπου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στη διοίκηση του σταθμού, για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Θεωρούμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης να παίρνει το ένα περιοριστικό μέτρο πάνω στο άλλο, όχι μόνο δεν απαντά στην θωράκιση από την πανδημία, αλλά αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν.

Σε δέκα μέρες θα αναγκαστούν να ανοίξουν τα σχολεία και η διοίκηση του Δήμου θα δώσει λόγο για την ετοιμότητα που υπάρχει και για τις ενέργειες που κάνατε τόσους μήνες για να είναι καθαρά, να γίνεται απολύμανση, να υπάρχουν αποστάσεις, μέτρα τα οποία από τον περσινό Ιούνιο τονίζουμε ότι πρέπει ληφθούν.

Επίσης, στον περίφημο "πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό" που ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι έχουμε, πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την επίταξη και ιδιωτικών υποδομών των επιχειρηματιών της Υγείας, συμφέροντα που όχι μόνο η κυβέρνηση δεν αγγίζει, αλλά τροφοδοτεί με ζεστό χρήμα.

Ο Δήμος της Αθήνας πρέπει να εκφράσει στην πράξη την αλληλεγγύη του προς τους σεισμόπληκτους Δήμους όπως της Ελασσόνας, του Τυρνάβου, των Τρικάλων, όπου 1.300 συμπολίτες μας είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται στο δρόμο λόγω απουσίας αντισεισμικής θωράκισης. Πρέπει να εκφραστεί η αλληλεγγύη με πρακτικά μέτρα. Να στηριχτούν άμεσα αυτές οι οικογένειες με είδη πρώτης ανάγκης.

Σχετικά με την κατάρρευση τμήματος της βίλας Δρακόπουλου, υπενθυμίζουμε ότι όλη την περίοδο δημαρχίας Γ. Καμίνη η λογική του Δήμου ήταν να μην "ακουμπάει" το θέμα επειδή δεν έχει την ιδιοκτησία, με αποτέλεσμα ο Δήμος να περιορίζεται σε κάποιες ενέργειες καθαρισμού στο μισό κομμάτι και ο υπόλοιπος χώρος να είναι κυριολεκτικά σε εγκατάλειψη. Το 2009 ο Δήμος Αθηναίων είχε υπογράψει Σύμβαση με τον Ερυθρό Σταυρό, με προοπτική την αλλαγή χρήσης για την εμπορική εκμετάλλευση αυτού του χώρου, που είναι χαρακτηρισμένος ως πράσινο. Το οικόπεδο αυτό αποτελεί έναν από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου, ανάσα για την περιοχή μας και μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη απαλλοτρίωσής του, ώστε να γίνει ένα σύγχρονο πάρκο στην περιοχή.

Τα αιτήματα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Παύλου έχουν βάση γιατί εκφράζουν μια πραγματικότητα. Θυμίζουμε ότι όταν ψηφίσαμε τη λειτουργία του κέντρου αστέγων και του κέντρου στήριξης ουσιοεξαρτημένων στη συγκεκριμένη περιοχή είπαμε ότι πρέπει να εξετάσουμε και άλλες περιοχές. Τώρα έρχεται ο ΟΚΑΝΑ και μιλά για τη δημιουργία μιας νέας δομής στη συγκεκριμένη περιοχή. Το "ως εδώ" των κατοίκων απέναντι στη λογική να μετατρέπεται αυτή η περιοχή σε συγκεκριμένο γκέτο, πρέπει να το ακούσει ο ΟΚΑΝΑ και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ευθύνη να πάρει θέση.

Δεν πρέπει να μετατρέψουμε κυριολεκτικά μια περιοχή σε γκέτο, βάζοντας το χώρο στον οποίο παίρνουν μια πρώτη βοήθεια με τη δυνατότητα φιλοξενίας για μια βραδιά, την πιάτσα και το εμπόριο. Για να προστατεύσουμε αυτούς τους συνανθρώπους μας θα πρέπει να στηρίζουμε τη δύσκολη διαδικασία της απεξάρτησης.

Για το θέμα της σήμανσης στην περιοχή Μαρκόνι έχουμε βάλει το θέμα τέσσερις φορές τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Τίθεται πλέον ζήτημα αξιοπιστίας της δημοτικής Αρχής, γιατί ο Αντιδήμαρχος φαίνεται πως μας δουλεύει. Δεν μπορεί να μην είναι δυνατό να μπουν δέκα σήματα σε αυτή τη μικρή γειτονιά, κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Σύλλογος "Πολίτες της Ριζούπολης" βάζει μια σειρά από θέματα, ανάμεσά στα οποία είναι και τα αντιπλημμυρικά έργα στην οδό Ηρακλείου. Έχουμε συζητήσει για το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο και αυτής της δημοτικής Αρχής και της προηγούμενης. Έχει εγκριθεί η αναγκαιότητα αυτών των έργων, υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά δεν γίνεται τίποτα πράξη και δεν υπάρχει και καμία απάντηση ή ενημέρωση προς τους κατοίκους.

Στηρίζουμε τα αιτήματα της επιτροπής πρωτοβουλίας κατοίκων της Πλάκας όσων αφορά την πρόσβαση των κατοίκων στην περιοχή.

Ο Δήμος θα πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα και τις προτάσεις των κατοίκων και να πάρει πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους. Ακούμε πολλά μεγάλα λόγια, αλλά στη δύσκολη καθημερινότητα και στις αιτιάσεις που βάζουν οι συλλογικότητες αυτής της πόλης, η δημοτική Αρχή "αγρόν ηγοράζε"...».

Σε συνέχεια των προτάσεων που είχε παρουσιάσει η Λαϊκή Συσπείρωση σε προηγούμενες συνεδριάσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων για την μείωση τελών στους επαγγελματίες για την περίοδο της πανδημίας, ο Χάρης Βουρδουμπάς επισήμανε την ανάγκη της μείωσης των ενοικίων σε επαγγελματίες που νοικιάζουν δημοτικές εγκαταστάσεις, όπως στη Βαρβάκειο Αγορά. Παρά τη συνέχιση της λειτουργίας τους, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν υποστεί σημαντικές επιπτώσεις στο εισόδημά τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας.