Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου (26/6/2024) - Λ.Σ.Αθήνας: "Εκατοντάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών - Αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 21% με τη δημοτική Αρχή Χ. Δούκα στην Αθήνα"

2024-06-26

Το πρόβλημα της συρρίκνωσης του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών και το ζήτημα ότι δεν έχει μπει κανένα όριο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στον Δήμο της Αθήνας θέτουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Σοφιανός και Χάρης Βουρδουμπάς, στην ημερήσια διάταξη της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου 2026.

Σχεδόν 20.000 τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξημένα κατά 21% σε σχέση με το 2023. Σχεδόν τα 2/3 τα διαχειρίζονται εταιρείες

Η διοίκηση του Δήμου, ενώ δε διστάζει να λέει "μεγάλα λόγια" για διάφορα θέματα -παρότι αυτές τις μέρες συμπληρώνει 6 μήνες θητείας- δεν έχει κάνει ούτε νύξη, ούτε έχει προχωρήσει στην παραμικρή πρωτοβουλία σχετικά με το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όλους αυτούς τους 6 μήνες, ο αριθμός των διαμερισμάτων που μπαίνουν στις σχετικές πλατφόρμες, αυξάνεται διαρκώς. Στα όρια του δήμου Αθηναίων, αναφέρονται πλέον σχεδόν 20.000 διαμερίσματα, αυξημένα κατά 21% σε σχέση με το 2023. Σχεδόν τα 2/3 αυτών τα διαχειρίζονται εταιρείες.

Από όλο αυτόν τον όγκο και το σχετικό τζίρο, ο δήμος Αθηναίων εξακολουθεί να μην εισπράττει και η δημοτική αρχή Δούκα να παρακολουθεί "άφωνη", ενώ παράλληλα, προχωράει σε διάφορες εξυπηρετήσεις και παραχωρήσεις στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο και τους tour operators και βέβαια τα δίνει όλα για να προχωρήσει ταχύτατα η μεγάλη επιχειρηματική μπίζνα της Διπλής Ανάπλασης.

Φυσικά, την ίδια ώρα, οι λαϊκές οικογένειες που ζουν στην Αθήνα, συνεχίζουν να πληρώνουν από τα ακριβότερα δημοτικά τέλη, να πληρώνουν για διάφορες ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου (για αθλητισμό, πολιτισμό, καλοκαιρινά camps κλπ), να πληρώνουν έμμεσα δεκάδες εργολάβους, στο πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό, τα διάφορα έργα (ασφαλτοστρώσεις, συντηρήσεις κτηρίων κλπ).

Επαναφέρουμε σειρά προτάσεων, με στόχο να αποδίδουν στο δήμο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση:

  • Διαμόρφωση κανονιστικού πλαισίου του Δήμου Αθηναίων για τη βραχυχρόνια μίσθωση που να θέτει ανώτατο όριο διαμερισμάτων (προς βραχυχρόνια μίσθωση) ανά περιοχή και δημοτική κοινότητα. Να θέτει επίσης χρονικό πλαφόν που θα διατίθενται για μίσθωση αυτά τα διαμερίσματα.

  • Άμεση αναθεώρηση των προβλεπόμενων εσόδων στον προϋπολογισμό του Δήμου από το τέλος παρεπιδημούντων τόσο για τη βραχυχρόνια μίσθωση όσο και για τα εκατοντάδες ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Λήψη μέτρων ώστε οι υπηρεσίες του Δήμου να επιβάλλουν την είσπραξη αυτών των ποσών (εκτιμήσεις διατυπωμένες στο δημοτικό συμβούλιο έκαναν λόγο για ποσά άνω των 6-7 εκατ.ευρώ ανά έτος)

  • Άμεση αναπροσαρμογή του συντελεστή δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, ώστε να αντιμετωπίζονται τα διαμερίσματα των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης ως επαγγελματικοί χώροι και όχι να επιβάλλεται ο οικιακός συντελεστής.

  • Να παρθεί απόφαση ΔΣ για να ενημερώνει η ΑΑΔΕ το Δήμο όταν δίνεται έναρξη επιχείρησης για βραχυχρόνια μίσθωση.

  • Να παρθεί απόφαση ΔΣ και να σταλεί στο υπουργείο (ΥΠΕΝ) ώστε να εισαχθεί νέος πολεοδομικός ορισμός που να ονομάζεται «βραχυχρόνια μίσθωση», γιατί τώρα βγάζουν άδειες αλλαγής χρήσης σε κατοικίες.

Συνεχίζεται σταθερά η συρρίκνωση του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών.

Ξεκίνησε η σχολική χρονιά 2023-24 με 68 σταθμούς και η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει με 64 (4 λιγότεροι) ως φαίνεται, αφού έχουν κλείσει ήδη 2 (1 στην 5η κοινότητα, 5ΔΚ Ηρακλείου και 1 στην 6η κοινότητα, 6ΔΚ Κρίσσης Α'). Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα κλείσουν ακόμη δύο με την διαδικασία της συγχώνευσης, στην 4η κοινότητα (Τιμαίου & Παλαμηδίου, που γίνεται ένας) και στην 7η (Χριστοδουλάκειο & Σεβαστουπόλεως, που γίνεται ένας). Ολόκληρες περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι και η Πλάκα δεν έχουν ούτε έναν βρεφικό σταθμό.

Επιπλέον έχουμε το ζήτημα με τα θέματα που προκύπτουν από τη μη πλήρωση των προδιαγραφών του Π.Δ.99/2017. Προχωρήσατε σε εργασίες ανακαίνισης σε κάποιους σταθμούς, παραμένουν όμως σχεδόν οι μισοί, εκ των οποίων οι 18 είναι μισθωμένοι, στους οποίους δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες.

Επίσης, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε καθημερινή βάση τα οποία δεν επιλύονται. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής παραδείγματα: Στην 1η ΔΚ στην Φαβιέρου εκτός από το χρόνιο πρόβλημα της πιάτσας ναρκωτικών ακριβώς έξω από τον σταθμό, το τελευταίο διάστημα είχαμε το πρόβλημα να τρέχουν βοθρολύμματα από τη διπλανή πολυκατοικία μπροστά στον σταθμό. Στην 2η ΔΚ στον Βρεφονηπιακού Σταθμού της Πυθέου, το χρόνιο αίτημα των γονέων για δημιουργία ράμπας δεν έχει ικανοποιηθεί, μετά και από ατύχημα βρέφους πριν από δύο χρόνια.

Τη φετινή χρονιά, έμειναν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών περίπου 300 βρέφη. Την επόμενη χρονιά μειώνεται η δυναμικότητα των παιδικών σταθμών κατά 900 θέσεις και τώρα, η τεράστια αυτή μείωση αφορά τα νήπια με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην 7η Δημοτική Κοινότητα (300 νήπια λιγότερα).

Παράλληλα, το αποτέλεσμα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, είναι να ξεκινά η σχολική χρονιά κάθε χρόνο με σημαντική έλλειψη προσωπικού στους σταθμούς για τουλάχιστον τους δύο πρώτους μήνες, να καλύπτονται τα κενά με μετακινήσεις υπαλλήλων από τον ένα σταθμό στον άλλο.

Ρωτάμε :

  • Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από τον Δήμο και τη διοίκηση του ΔΒΑ για την ολοκλήρωση των εργασιών σε όλους τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης; Θα αξιοποιηθεί το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών για την πραγματοποίησή τους ώστε να μην περάσουμε σε νέες συγχωνεύσεις σταθμών από Σεπτέμβρη;

  • Είναι στον προγραμματισμό, να υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις για βρέφη και να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες; Έχετε δρομολογήσει στα χρησιμοποιούμενα κτήρια ελέγχους στατικότητας, καθώς και μελέτες και μέτρα για την πυρασφάλειά τους;

  • Προτίθεται η Δημοτική Αρχή να συμπεριλάβει στο Τεχνικό Πρόγραμμα, την Ανέγερση νέων παιδικών σταθμών σε χαρακτηρισμένα για αυτόν το σκοπό οικόπεδα;

  • Θα αξιοποιηθούν ακίνητα του Δήμου ώστε με την κατάλληλη διαμόρφωση να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως Παιδικοί Σταθμοί;

  • Στον προγραμματισμό προσλήψεων της επόμενης χρονιάς θα συμπεριληφθεί ο συνολικός αριθμός του προσωπικού που λείπει από τον ΔΒΑ όλων των ειδικοτήτων;