Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (01/02/2021) - Σχετικά με τα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη των επιχειρήσεων του πολιτισμού

2021-02-02

Την ανάγκη διεύρυνσης των μέτρων που προγραμματίζει ο Δήμος Αθηναίων για τις επιχειρήσεις του χώρου του πολιτισμού, έτσι ώστε να καλύπτονται όλες οι πολιτιστικές επιχειρήσεις του Δήμου της Αθήνας, επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη 2021. Μιλώντας για το θέμα τόνισε τα εξής:

«Η δράση υποστήριξης επιχειρήσεων στο χώρο του πολιτισμού, με τη μορφή "μη επιστρεπτέας επιχορήγησης" από το Δήμο Αθηναίων, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι τα μέτρα που λαμβάνουν όσο η κυβέρνηση όσο και οι ΟΤΑ, κινούνται σε μια λογική αποσπασματικών παρεμβάσεων, που αποκλείουν πολλούς επαγγελματίες και τελικά είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος και την τεράστια συσσώρευση χρεών.

Η επιχορήγηση μόνο για επιχειρήσεις εντός της περιοχής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Αθήνας, που αφορά ένα μικρό τμήμα του Δήμου, αποκλείει δεκάδες επιχειρήσεις του πολιτισμού από το πρόγραμμα ενίσχυσης. Αφήνει μάλιστα απ΄ έξω περιοχές με παράδοση στην ανάπτυξη μορφών τέχνης, θέατρα και κινηματογράφους με πορεία και συνεισφορά δεκαετιών στην πόλη. Θεωρούμε απαράδεκτο αυτό τον αποκλεισμό και ζητάμε να τροποποιηθεί η προκήρυξη, ώστε να καλύπτει επιχειρήσεις του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται σε όλο το Δήμο Αθηναίων.

Οι χώροι του πολιτισμού και ιδιαίτερα τα θέατρα, οι κινηματογραφικές αίθουσες, οι μουσικές σκηνές, ήταν οι πρώτοι που έκλεισαν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες. Όλο αυτό το διάστημα -που πλέον κοντεύει τον ένα χρόνο- είναι περιορισμένος ο αριθμός όσων έλαβαν μέτρα στήριξης. Αποκλεισμός και από αυτή τη δράση του Δήμου Αθηναίων, θα είναι ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για εκατοντάδες επαγγελματίες.

Δεν μπορεί να λέει ο Δήμαρχος ότι υπάρχουν νόμοι και δεν αλλάζουν,  να χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι η προηγούμενη διοίκηση ευθύνεται για την συγκεκριμένη ΟΧΕ και τώρα δεν αλλάζει. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα.  Να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις του πολιτισμού που βρίσκονται στα όρια του Δήμου της Αθήνας σε αυτό το πλαίσιο. Να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια κενά περιεχομένου».