Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (01/06/2020) - "Να στηρίξει ο Δήμος της Αθήνας τον ερασιτεχνικό αθλητισμό"

2020-06-02

Την ανάγκη να στηρίξει ο Δήμος Αθηναίων τον αθλητισμό και τα ερασιτεχνικά σωματεία έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας (1/6/2020), σε συνέχεια της εικόνας και των αιτημάτων που προέκυψαν από τη σύσκεψη με αθλητικούς συλλόγους της Αθήνας που οργάνωσαν την προηγούμενη Παρασκευή 29/5/2020.

Αναλύοντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Χάρης Βουδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφερε τα εξής:

«Η κατάσταση στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι τραγική. Τα αθλητικά σωματεία βρίσκονται σε κατάσταση πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, αφού έμειναν κλειστά για δυόμιση μήνες. Η κατάσταση βεβαίως ήταν δύσκολη και πριν από την πανδημία, και τώρα επιδεινώνεται. Οι άνθρωποι που λειτουργούν τα σωματεία, οι προπονητές, οι αθλητές, οι γονείς, όλοι είναι "στα κάγκελα". Υπάρχουν πολλά σωματεία που δεν μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Πολλά από αυτά σκέφτονται ή έχουν φτάσει σε σημείο να ξενοικιάσουν γραφεία.

Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει στα αιτήματα τους για οικονομική στήριξη. Κρύβεται ουσιαστικά πίσω από την προϋπόθεση εγγραφής τους στο αθλητικό μητρώο για τη λήψη όποιας χρηματοδότησης αποφασιστεί. Ο Δήμος και οι Ομοσπονδίες γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Πολλά αθλητικά σωματεία της Αττικής προγραμματίζουν κινητοποίηση στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού την Πέμπτη 4 Μάη.

Η δημοτική Αρχή δεν έχει ανακοινώσει τίποτα για τη στήριξη αυτών των δεκάδων ερασιτεχνικών σωματείων. Δεν έχει παρουσιαστεί ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για τις αθλητικές υποδομές του Δήμου και τη δημιουργία νέων γηπέδων. Η Αθήνα διεκδικεί τον τίτλο ενός από τους χειρότερους Δήμους σε υποδομές άθλησης σε σχέση με τον πληθυσμό της. Το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ελλείψεις φάνηκε ακόμα πιο καθαρά την περίοδο της πανδημίας, όταν το πρόβλημα ήταν ακόμα πιο οξυμένο.

Η δημοτική Αρχή δε λέει κουβέντα για άμεση οικονομική στήριξη που θα μπορούσε να καλύψει ορισμένες άμεσες ανάγκες. Όταν κλήθηκαν τα αθλητικά σωματεία στον ΟΠΑΝΔΑ για ενημέρωση σχετικά με την επαναλειτουργία των γηπέδων, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους όρους λειτουργίας, αυτό που ουσιαστικά τους ειπώθηκε είναι ότι «έχουν την ευθύνη για τα πάντα». Είναι δική τους ευθύνη τα αντισηπτικά, δική τους ευθύνη η φύλαξη, δική τους ευθύνη οι ιατρικές βεβαιώσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας προτείνει ο Δήμος να λάβει άμεσα τα παρακάτω μέτρα:

  • Τα δημοτικά ιατρεία θα μπορούσαν να προσφέρουν μια λύση για τις ιατρικές βεβαιώσεις δεδομένου μάλιστα ότι αυτά που ζητούνται είναι ένα ιατρικό ιστορικό και δεν απαιτείται κάποια σύνθετη εξέταση.
  • Ενίσχυση του ΟΠΑΝΔΑ με προσλήψεις σε προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, καθώς το υπάρχον δεν επαρκεί. Υπάρχουν μόνο 30 μόνιμοι υπάλληλοι φύλαξης, 30 μόνιμες καθαρίστριες στον ΟΠΑΝΔΑ.
  • Να δοθεί παράταση για τη χρήση των αθλητικών υποδομών και μετά το τέλος του Ιούνη, σε όσα σωματεία το χρειαστούν, όπως τους έχει διαβεβαιώσει προφορικά ο ΟΠΑΝΔΑ. Το ίδιο να ισχύσει και για τα σχολικά γυμναστήρια, που παραχωρούνται από τη Διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας».

Η δημοτική Αρχή απέφυγε να απαντήσει στα παραπάνω αιτήματα. Η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ ανέφερε χαρακτηριστικά "νομίζω ότι έχουμε φερθεί αρκετά γενναιόδωρα σε όλα τα σωματεία και δε μπορεί κανένα σωματείο να έχει παράπονο". Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των συλλόγων, επισήμανε ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων και όχι του ΟΠΑΝΔΑ, χωρίς να υπάρξει κάποια άλλη απάντηση.