Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (01/06/2020) - Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης

2020-06-01

Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο για τα ακόλουθα θέματα:

  • την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων & των Παιδικών Σταθμών του Δήμου
  • το ζήτημα της παραμονής των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας
  • τις επιπτώσεις του περίφημου «μεγάλου περιπάτου» της Αθήνας
  • τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών
  • τη χρήση δημοτικού κτιρίου από το νέο ναζιστικό κόμμα του Ηλ. Κασιδιάρη

Για την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 1 Ιούνη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, επισήμανε τα εξής:

«Η ανησυχία είναι κοινή και δεν είναι αποκλειστικότητα του αντιδημάρχου Παιδείας, ο οποίος στο σημείωμά του μας καταγγέλλει επειδή αναδείξαμε αυτά που ειπώθηκαν την Τρίτη 26 Μάη, δηλαδή ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, οι 257 προσλήψεις καθαριστριών δεν γίνονται δεκτές και τη λύση καλούνται να βρουν την τελευταία στιγμή οι σχολικές επιτροπές.

Ας μην ξεχνάμε να πούμε και στις καθαρίστριες ένα "μπράβο". Είναι οι εργαζόμενες που αφήνει κάθε φορά ο δήμος 4 μήνες απλήρωτες, από Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη λόγω καθυστέρησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Εμείς συμφωνήσαμε με τη λύση που βρέθηκε, να διευρυνθεί το ωράριο και να διπλασιαστεί η αμοιβή για τις εργαζόμενες, αλλά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, γιατί ο Σεπτέμβρης είναι κοντά και τα σχολεία τότε δεν θα λειτουργούν μέρα παρά μέρα, αλλά κάθε μέρα.

Σε σχέση με το τι θα συμβεί από 1 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και όρους υγείας και όρους παιδαγωγικής λειτουργίας:

  • Να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.
  • Να σχεδιάσουμε από τώρα να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία που καταργήθηκαν από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα, γιατί είναι δεκάδες τα Δημοτικά και Γυμνάσια που συγχωνεύτηκαν και καταργήθηκαν.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, καλύπτοντας τους 30.000 ομήρους αναπληρωτές που προσλαμβάνει στα σχολεία η μια κυβέρνηση μετά την άλλη.

Δεν είναι όλα στην ευθύνη του δήμου, όμως είναι ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας να τα απαιτήσει, διαμορφώνοντας αυτούς τους όρους, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των Συλλόγων Γονέων και Εκπαιδευτικών».

Για την επαναλειτουργία των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αθηναίων, η Βούλα Παναγή, δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δήλωσε τα παρακάτω:

«Σήμερα άνοιξαν και οι Παιδικοί Σταθμοί της Αθήνας. Συμμεριζόμαστε την αγωνία του Συλλόγου Γονέων των Παιδικών Σταθμών της Αθήνας. Την αγωνία για την εξασφάλιση των όρων υγιεινής τις πρώτες μέρες, αλλά και πώς θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Αγωνία για το πώς θα καλύπτονται τα κενά όταν κάποιος εκπαιδευτικός κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Αγωνία για την εξέλιξη με την τροποποίηση της δυναμικότητας σταθμών του ΔΒΑ, με τη μείωση 236 θέσεων. Οι μειώσεις αυτές αφορούν και τις θέσεις βρεφών και δεν έχουν να κάνουν με μεταφορά στην Προσχολική Αγωγή. Αγωνία για τους 2 Παιδικούς Σταθμούς που είχαν προβλήματα μετά το σεισμό και δεν φαίνεται ότι θα ξαναλειτουργήσουν. Αγωνία για το νέο ωράριο 7πμ -2μμ που δυσκολεύει σημαντικά τις εργαζόμενες μητέρες».

Επίσης, για το ζήτημα της παραμονής των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας, ο Νίκος Σοφιανός ανέφερε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση:

«Θα έπρεπε με θέμα εντός ημερησίας να μας ενημερώσει ο δήμαρχος για τις ενέργειες που έχει κάνει προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα παραμονή στις δομές οι 11.000 πρόσφυγες που πήραν πολιτικό άσυλο. Αν ξεκινήσει από την 1η Ιούνη η έξωσή τους, όπως προαναγγέλλει ο αρμόδιος υπουργός, πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Η Αθήνα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι στην ευθύνη αυτών των ανθρώπων ότι εδώ και 2 χρόνια δεν υπάρχει τμήμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να στηριχτούν, ώστε να ενταχθούν στη λειτουργία αυτής της πόλης. Γι' αυτό απαιτούμε να μη γίνει καμία έξωση προσφύγων, που έλαβαν άσυλο, από τις δομές».

Για τις επιπτώσεις του περίφημου «μεγάλου περιπάτου» της Αθήνας στους εμπόρους της οδού Αθηνάς, ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε τα εξής:

«Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ που προβλέπει ποιοι δρόμοι κλείνουν, που επιτρέπεται η κυκλοφορία και από ποιους. Προφανώς θα έρθει θέμα και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποφασίσει για τις κατηγορίες. Υπάρχει και ένα αστείο στην υπόθεση! Στο κέντρο θα μπορούν να μπαίνουν όλοι οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και οι αντιπεριφερειάρχες, δεν θα μπορούν να μπαίνουν όμως οι πελάτες των καταστημάτων, οι εργαζόμενοι και οι έμποροι που δουλεύουν στο κέντρο.

Επισκεφτήκαμε τα μαγαζιά της οδού Αθηνάς και τη Βαρβάκειο Αγορά. Οι έμποροι έχουν φτιάξει Επιτροπή Αγώνα και έχουν μαζέψει δεκάδες υπογραφές. Στους επαγγελματίες με τους οποίους συναντήθηκε ο δήμαρχος, τους ενημέρωσε ότι οι πελάτες των μαγαζιών θα εξαιρούνται και θα μπορούν να μπαίνουν σε Ερμού και Αθηνάς και θα αποδεικνύουν ότι είναι πελάτες με την απόδειξη στην έξοδο. Στους εμπόρους της Βαρβακείου, όπου και εκεί είναι όλοι αντίθετοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εμπόρων της Βαρβακείου, ο δήμαρχος τούς ενημέρωσε ότι η Αθηνάς θα μονοδρομηθεί. Βλέπετε τις αντιδράσεις και προσπαθείτε να μπερδέψετε τον κόσμο.

Υπάρχει μια γενική αντίδραση και ζητάμε να εξαιρεθούν η οδός Αθηνάς και η οδός Ερμού μέχρι την Ασωμάτων από αυτό το σχέδιο. Θα καταστρέψετε μια αγορά που λειτουργεί ενάμιση αιώνα. Τα εμπορικά, τα σιδηροπωλεία και τα χρωματοπωλεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τους νέους όρους που επιβάλει η δημοτική Αρχή. Ζητάμε να μιλήσει εκπρόσωπος της Επιτροπής των εμπόρων της οδού Αθηνάς».

Για το ίδιο θέμα, ο Στέλιος Λάμπρου πρόσθεσε τα εξής:

«Για τον περίφημο "μεγάλο περίπατο" βλέπουμε ότι κινούνται ταχύτατα οι διαδικασίες και η έκδοση ΚΥΑ. Στις 13 Γενάρη θέσαμε το θέμα της οδοσήμανσης στην περιοχή Μαρκόνι -μιας μικρής γειτονιάς της Αθήνας, είχαμε παραδώσει στον αντιδήμαρχο και σχετικό σκαρίφημα. Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο ώστε να μην κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της περιοχής; Η ΚΥΑ που προβλέπει το κλείσιμο της Ερμού, ουσιαστικά αχρηστεύει την οδό Αθηνάς και την περιοχή του Ψυρρή, η οποία έχει επιχειρήσεις με βαριά αντικείμενα, εργαλεία, έπιπλα και άλλα αντικείμενα που χρειάζονται αυτοκίνητο για να γίνεται η μεταφορά και η προμήθεια. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά. Πρέπει λοιπόν να επανεξετάσετε και την ΚΥΑ, αλλά και τις επιπτώσεις που αυτή θα προκαλέσει το επόμενο διάστημα».

Ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το χώρο της συνεδρίασης και από το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο. Το θέμα ανέδειξε για ακόμη μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο, η Βούλα Παναγή τονίζοντας τα εξής:

«Δεν γίνεται η δημοτική αρχή να κάνει ότι δεν ακούει τους εργαζόμενους στις φαρμακαποθήκες, που με απόφαση δημάρχου πλέον θα πρέπει να εργάζονται και το Σάββατο. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει τρεις στάσεις εργασίας, κάθε Σάββατο, μετά από αυτή την απόφαση. Καλούμε να επανεξετάσετε το θέμα».

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Λάμπρου έκανε την εξής δήλωση:

«Στο τέλος της διακήρυξης του νέου ναζιστικού κόμματος που δημιουργήθηκε, αναφέρει ως "γραφείο προέδρου Ηλία Κασιδιάρη" συγκεκριμένο κτίριο του δήμου. Με ποια απόφαση έχει παραχωρήσει ο δήμος σε αυτό το κόμμα γραφεία και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα τηλέφωνα και την περιουσία του αθηναϊκού λαού; Εδώ μπαίνει θέμα καταπάτησης προηγούμενων αποφάσεων. Επειδή επικαλείστε τη νομιμότητα, εδώ υπάρχει αλλαγή της χρήσης ενός δημοτικού κτιρίου χωρίς καμία άδεια».