Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (04/05/2022) - Για τα προβλήματα του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

2022-05-05

Τα προβλήματα του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Συγκεκριμένα, στην προ ημερήσιας διάταξης τοποθέτηση του δήλωσε τα εξής:

«Θέτουμε ένα ακόμα θέμα σε συνέχεια μιας σειράς ζητημάτων που έχουμε αναδείξει για την ειδική αγωγή και τα ειδικά δημοτικά σχολεία που βρίσκονται στο Δήμο της Αθήνας, οι υποδομές των οποίων βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Είχαμε αναδείξει σε προηγούμενες συνεδριάσεις τα προβλήματα σε σχέση με το 6ο ειδικό και το 9ο ειδικό σχολείο. Σήμερα, έχουμε μια καταγγελία από εκπαιδευτικούς του 10ου ειδικού Δημοτικού (στο Μαράσλειο) που αναδεικνύουν μία πάρα πολύ προβληματική κατάσταση.

Υπάρχουν και φωτογραφίες που μόνο ως εικόνες ντροπής μπορούν να χαρακτηριστούν. Είναι ένα σχολείο το οποίο υποφέρει από υποχρηματοδότηση, στεγάζεται σε πολύ μικρές αίθουσες και σε χώρους ακατάλληλους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην καταγγελία ότι το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό μοιράζεται χώρους 15 τετραγωνικών μέτρων, ότι οι δύο δάσκαλοι της μουσικής με το θεατρολόγο κάνουν μάθημα στο υπόγειο (χώρο που δεν έχει παράθυρα και θέρμανση), η στέγη του γυμναστηρίου είναι προβληματική (δεν έχει συντηρηθεί εδώ και χρόνια), υπάρχει αίθουσα διδασκαλίας που ζεσταίνεται με σόμπα υγραερίου, οι αίθουσες είναι άβαφες, υπάρχει έλλειψη παιδαγωγικού υλικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ενώ η είσοδος και η έξοδος των μαθητών από το σχολείο προς τα λεωφορεία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια τους λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι πρέπει η δημοτική Αρχή να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν σε σχέση με αυτό, γιατί αυτές οι εικόνες δεν μπορούν να συνεχίζονται. Δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε τα ειδικά σχολεία ως πάρκινγκ ψυχών. Οι σημερινές δυνατότητες της επιστήμης επιβάλλουν να δούμε με πολύ διαφορετική οπτική την κάλυψη αυτών των αναγκών για τις συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Επίσης, ζητάμε να μας δώσει η δημοτική Αρχή μία ενημέρωση για το που βρίσκεται η δικαστική εξέλιξη σε σχέση με την αντιδικία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την κυριότητα του συγκεκριμένου κτιρίου. Οι φήμες που υπάρχουν και κυκλοφορούν λένε ότι, επόμενη χρονιά, δύο αίθουσες από αυτές που χρησιμοποιεί το 10ο ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το γυμναστήριο θα αφαιρεθούν, που σημαίνει ότι θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η κατάσταση την οποία βιώνουν εκεί».