Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (10/02/2020) - Παρεμβάσεις της ΛΣ για τα προβλήματα της νεολαίας

2020-02-14

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος, έθεσε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση τα παρακάτω θέματα:

«Κάνουν παρέμβαση σήμερα οκτώ πρωτοβάθμια σωματεία. Έξι σύλλογοι εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Αριστοτέλης, Αθηνά, Α΄ Αθηνών, Ρόζα Ιμβριώτη, Παρθενώνας) καθώς και δυο σύλλογοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Β΄ & Ε΄ ΕΛΜΕ) σχετικά με τα ερωτήματα που έθεσαν στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και για τις απαντήσεις που δεν πήραν για την κατάσταση που επικρατεί, από πλευράς χρηματοδότησης αλλά και από πλευράς ελλείψεων, στα σχολικά συγκροτήματα της Αθήνας. Διεκδικούν την άμεση καταβολή στους λογαριασμούς των σχολείων όλου του ποσού της κρατικής χρηματοδότησης και της έκτακτης επιχορήγησης για τη θέρμανση, που σημαίνει ότι δεν έχει καταβληθεί. Ζητούν την αναλυτική δημόσια ενημέρωση για το ποσό που δικαιούται κάθε σχολείο. Από τα ερωτήματα αυτά είναι αν τα χρήματα του προηγούμενου καθεστώτος θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των σχολικών επιτροπών και αν θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός λειτουργικών εξόδων από τις ανάγκες για επισκευές.

Θέλουμε μια ενημέρωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το εάν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα "Ανοιχτά Σχολεία" και με τι όρους θα συνεχιστεί. Την προηγούμενη περίοδο, η διαφωνία μας για το πρόγραμμα των "Ανοιχτών Σχολείων" ήταν λόγω της άμεσης εμπλοκής γνωστών "ιδρυμάτων". Μπορούμε να δούμε με άλλους όρους αυτό το πρόγραμμα αν είναι ο δήμος ο φορέας που το υλοποιεί, κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους.

Με βάση ερωτήματα που είχαμε κάνει προς τον ΟΠΑΝΔΑ, είχαμε ενημερωθεί ότι το Νοέμβρη θα ξεκινούσαν οι εργασίες σε 19 παιδικές χαρές. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν έχει ξεκινήσει κάτι. Τι προβλέπεται να γίνει, γιατί είμαστε πλέον στα μέσα του Φεβρουαρίου.

Τέλος, επειδή ψηφίστηκε στη Βουλή η διεύρυνση των φορέων που μπορούν να προχωρούν στη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, και μάλιστα ξεπερνώντας τη σκόπελο της χωροθέτησης με την εφαρμογή αυτοκινήτου που θα περνάει από τους δρόμους της Αθήνας, θέλουμε μια ενημέρωση, μια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το τι σκοπεύει να κάνει η δημοτική Αρχή.

Για το θέμα της δίχρονης προσχολικής αγωγής που τέθηκε, δεν μπορεί ο Δήμος να επιβαρύνει αυτούς τους λίγους ελεύθερους χώρους που έχουν τα σχολεία με προκάτ. Το συζητάμε 3 χρόνια, ενώ δεν δρομολογείται καμία διαδικασία για καινούρια σχολικά κτίρια και δεν αξιοποιείται η περιουσία του Δήμου και των ιδρυμάτων στη διοίκηση των οποίων συμμετέχει ο Δήμος. Πρέπει το θέμα να προετοιμαστεί και να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, πρόσθεσε τα εξής:

«Για 19 παιδικές χαρές του Δήμου της Αθήνας, η επίσημη απάντηση που είχαμε πάρει στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ είναι ότι τέλος Νοέμβρη-αρχές Δεκέμβρη θα ξεκινήσουν να φτιάχνονται. Μας πληροφορείτε ότι θα παραδοθούν στο τέλος Ιουνίου, δηλαδή ότι τα παιδιά σε αυτές τις παιδικές χαρές δεν θα έχουν καν πρόσβαση όταν ανοίξει ο καιρός. Όταν δεσμεύεστε, πρέπει να ελέγχετε τον εργολάβο γιατί μιλάμε για χιλιάδες παιδιά σε όλη την Αθήνα.

Δεύτερον, μετά το ατύχημα στη Χίο το καλοκαίρι, ξηλώθηκαν μπασκέτες σε γήπεδα σε όλη την Αθήνα. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να γίνει επανέλεγχος. Από το καλοκαίρι δεν έχουν αποκατασταθεί παρά ελάχιστες. Κάποια στιγμή πρέπει να φτιαχτούν.

Επίσης, προέκυψε ζήτημα στο 45ο Δημοτικό Σχολείο την προηγούμενη εβδομάδα με ψευδοροφή που κατέρρευσε σε τρεις αίθουσες του σχολείου (την αίθουσα υπολογιστών και τις δυο αίθουσες που στεγάζεται η πρώτη δημοτικού). Το συγκεκριμένο σχολείο είναι της δεκαετίας του ΄30. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, όμως υπάρχουν γονείς που φοβούνται. Εμείς αναδεικνύουμε το θέμα σε συνέχεια των υπόλοιπων παρεμβάσεων που έχουμε κάνει σε σχέση με την ανάγκη να δούμε πιο σοβαρά και με έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό συνολικά τα ζητήματα της υποδομής των σχολείων».