Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (11/05/2020)

2020-05-11

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μακριά από τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο σε συνθήκες κρίσης

Με πρόσχημα να αποδοθεί στους πεζούς και τους ποδηλάτες ο χώρος που απελευθερώθηκε από τη μείωση της κυκλοφορίας των ΙΧ λόγω κορονοϊού, η δημοτική Αρχή συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 11 Μάη 2020, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ψηφιστούν στο πόδι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας, με αποσπασματικό τρόπο και χωρίς να λογαριάζει τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.

Πρόκειται για σημαντικές μόνιμες αλλαγές στους κεντρικούς δρόμους, τους πεζοδρόμους, τους ποδηλατοδρόμους και τις λεωφορειολωρίδες, που προτείνει η δημοτική Αρχή και μελέτησε ερευνητική ομάδα του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της, η μελέτη εκτιμά ότι αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, σε έξι μήνες θα έχει μειωθεί η κυκλοφορία των ΙΧ και θα αυξηθεί η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Δεν ακούστηκε όμως κουβέντα από τη δημοτική Αρχή για το γεγονός ότι για να πετύχει κάτι τέτοιο απαιτείται πρόσληψη προσωπικού, ανανέωση του στόλου και αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ για τις ανάγκες των πολιτών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι την τήρηση αυτών των ρυθμίσεων θα την αναλάβει η Δημοτική Αστυνομία, γεγονός που προμηνύει νέα πρόστιμα και χαράτσια για τους πολίτες που δε μπορούν να βρουν λύση στο ζήτημα της καθημερινής τους μετακίνησης.

Λόγω της προχειρότητας της διαδικασίας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης απείχαν από την ψηφοφορία για το κατεπείγον και για την απόφαση του συγκεκριμένου θέματος. Στην τοποθέτηση του επί του θέματος ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος τόνισε τα εξής:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ζητήσει πλήρως αιτιολογημένα την αναβολή της συζήτησης του θέματος, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τη δημοτική Αρχή. Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά σήμερα έκτακτα ένα θέμα το οποίο θα χαρακτηρίσει την πόλη και τη ζωή των πολιτών τα επόμενα χρόνια. Συζητά εκτάκτως για ένα σχέδιο που αφορά εκτεταμένες παρεμβάσεις στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και το οποίο μας το στείλατε δυο μέρες πριν την συνεδρίαση. Πρόκειται για απόλυτο αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης και όλων των επιστημονικών, επαγγελματικών φορέων της πόλης, των κατοίκων και των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτήν την περιοχή.

Παρουσιάζονται από τη δημοτική Αρχή, με τη λογική του κατεπείγοντος, διαδικασίες που κατ΄ όνομα θεωρούνται προσωρινές, ενώ είναι βεβιασμένες και μόνιμες. Με fast track διαδικασίες ανοίγουν σοβαρά ζητήματα. Θα έπρεπε να γίνει μια δημιουργική συζήτηση και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, γιατί θεωρούμε ότι ο δήμαρχος δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς χώρους, για την πεζοδρόμηση, την κυκλοφορία των πεζών, τη διευκόλυνση και τη στήριξη των μέσων μαζικής μεταφοράς. Κι εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε με αυτά, όμως με αυτές τις βεβιασμένες διαδικασίες ο Δήμος δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά με σοβαρότητα.

Επειδή το θέμα μπαίνει έκτακτα με πρόσχημα τον κορονοϊό, να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση προπαγανδίζει, με τηλεοπτικό σποτ, και καλεί τους κατοίκους της Αθήνας να χρησιμοποιούν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους και να μην χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι. Γιατί φέρνετε το θέμα τόσο βιαστικά, εδώ και τώρα; Είναι ένα σημαντικό θέμα που μπορούμε να το δούμε με άνεση χρόνου μετά την πανδημία.

Δε στηρίζεται πουθενά αυτή η βιασύνη για να συζητηθεί ένα τόσο μεγάλο θέμα, όταν μάλιστα δεν συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο άλλα, μεγάλα θέματα που εμείς θέτουμε προ ημερησίας. Η καπιταλιστική κρίση είναι εδώ! Ακουμπά τους εργαζομένους στον πολιτισμό, τον επισιτισμό, τις μεταφορές. Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας κατήγγειλαν την προκλητική στάση της δημοτικής Αρχής που αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τρέχοντα θέματα, ενώ τελευταία στιγμή συγκάλεσε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση. Επανέλαβαν το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε χώρο του Δήμου Αθηναίων με φυσική παρουσία των μελών του και τη δυνατότητα παρέμβασης φορέων και συλλόγων της πόλης, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Προ ημερήσιας διάταξης, ο Νίκος Σοφιανός έθεσε μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα τα οποία τόνισε ότι θα έπρεπε να αποτελούν την ημερήσια διάταξη του σημερινού συμβουλίου και όχι να αποφασίζονται αυθαίρετα από τη δημοτική Αρχή. Τέτοια ζητήματα είναι τα εξής:

«Σχολικές Καθαρίστριες. Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία, για την Γ' Λυκείου. Για να τηρηθούν οι όροι καθαριότητας που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας μετακινήθηκαν οι καθαρίστριες από τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Τι θα γίνει τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξει τα Δημοτικά Σχολεία; Πως θα καλυφθούν αυτά τα κενά, ώστε να τηρούνται αυτοί οι όροι; Πότε θα προκηρυχθούν και πότε θα γίνουν οι προσλήψεις που χρειάζονται;

Τραπεζοκαθίσματα. Με βάση τους κανόνες της κυβέρνησης θα δοθεί νέα έκταση για τα τραπεζοκαθίσματα στην Αθήνα. Θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ή κάποιος Αντιδήμαρχος μόνος του; Όσοι γνωρίζουμε αυτή την πόλη, γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολη εξίσωση, από τη μια να καλυφθεί η ανάγκη που έχουν οι επαγγελματίες της εστίασης για περισσότερους χώρους και από την άλλη να υπάρχει προσβάσιμος χώρος για τους κατοίκους, τις οικογένειες, τους πεζούς.

Δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Πότε θα φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής για την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Οι αιτήσεις ξεκίνησαν από τις αρχές του Μαΐου. Η κατάσταση και τα προβλήματα στην εφαρμογή αυτή είναι γνωστά. Τι κάνει γι αυτό η δημοτική Αρχή;

Απαλλαγή ανέργων από τα Δημοτικά Τέλη. Πρέπει να εξαιρεθούν οι χιλιάδες άνεργοι αυτής της πόλης (νέοι και παλιοί) από τα δημοτικά τέλη; Πρέπει να υπάρξουν κι άλλες ελαφρύνσεις γι αυτούς τους ανθρώπους. Μιλάμε για 41.000 απολύσεις τον Απρίλιο και 140.000 απολύσεις τον Μάρτιο, παρόλο που απαγορεύονταν οι απολύσεις. Αναλογικά, στους κατοίκους της Αθήνας, θα καλυφθεί το λεηλατημένο τους εισόδημα έστω με την ανάσα της μη πληρωμής των Δημοτικών Τελών;

Χρηματοδότηση των μέτρων. Πότε και με τι όρους θα καλυφθούν τα κενά που προκύπτουν στον προϋπολογισμό του Δήμου; Είμαστε πλέον στον τρίτο μήνα των μέτρων καραντίνας και υπάρχει και συνέχεια. Τι σχέδιο υπάρχει; Πότε θα εμφανίσετε αυτό το σχέδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Επέκταση Ωραρίου Φαρμακαποθηκών. Η δημοτική Αρχή δείχνει ιδιαίτερη βιασύνη για να εφαρμόσει μέτρα κατάφωρα εναντίον των εργαζομένων. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) καταγγέλλει ότι καταργώντας προηγούμενες Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, με απόφαση Αντιδημάρχου, η δημοτική Αρχή άλλαξε το ωράριο στις φαρμακαποθήκες, διευκολύνοντας τους επιχειρηματίες αυτού του κλάδου και διαλύοντας κυριολεκτικά τον ημερήσιο χρόνο και τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο».