Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (11/4/2023) - "Είχαμε κι άλλο δυστύχημα σε σιδηροδρομική διάβαση. Καταγγέλλουμε την προεκλογική φιέστα του Δημάρχου και Υπουργών της ΝΔ στον Βοτανικό"

2023-04-11

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Απριλίου 2023, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής ζητήματα:

«Πριν από λίγες μέρες είχαμε ένα ακόμα σοβαρό δυστύχημα στις γραμμές του τρένου και θα πρέπει επιτέλους ο Δήμος να ελέγξει ότι θα υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τον ΟΣΕ.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα γίνει η υπογειοποίηση για να μην μετράμε κι άλλα δυστυχήματα στις γραμμές. Πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις από τον ΟΣΕ. Εξάλλου, δεν μπορούμε να βασιστούμε στην δημοτική Αρχή του κ. Μπακογιάννη για να διεκδικήσει την υλοποίηση της υπογειοποίησης, ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων για το οποίο ο Δήμαρχος τόσα χρόνια δεν έπαιρνε θέση και που υποστήριξε μόλις στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για πρώτη φορά.

Την προηγούμενη εβδομάδα η δημοτική Αρχή πραγματοποίησε "προεκλογική" συγκέντρωση στον Βοτανικό, με τον Δήμαρχο, Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, τραπεζίτες, τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟ και ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ για να γίνει έναρξη των εργασιών.

Να θυμίσουμε λοιπόν στους Αθηναίους, επειδή είναι προεκλογική περίοδος, τι περιλαμβάνει αυτό το έργο:

  • 123 εκατ. ευρώ για ένα γήπεδο, η χρήση του οποίου θα παραχωρηθεί δωρεάν για έναν αιώνα σε μία Ανώνυμη Εταιρεία. Κι άλλα 140 εκατ. ευρώ επιπλέον.
  • Επιπλέον εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις εκτάσεων περιμετρικά, κάποιες από τις οποίες είναι στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης. Αυτές τις απαλλοτριώσεις τις τρέχει, ενώ αντίθετα απαλλοτριώσεις περιοχών κρίσιμων για την Αθήνα έχουν μπει στο ψυγείο...
  • Δωρεάν παραχώρηση για έναν αιώνα και για τα καταστήματα, τα θεωρία και το πάρκινγκ, αλλά και για τη χρήση του γηπέδου και εκτός των αγώνων της ομάδας.

Γίνεται ψηφοθηρία με τον κόσμο του Παναθηναϊκού, η οποία σχεδιάζεται με τη διευκόλυνση των τραπεζών και για τις επενδύσεις τους στα σημερινά κουφάρια του Βωβού για νέα υπερκέρδη. Όλα αυτά για να διαμορφωθεί ένα μεγάλο εμπορικό επιχειρηματικό κέντρο ιδιοκτησίας τραπεζών και μιας Ανώνυμης Εταιρείας. Και μάλιστα, αυτό το deal έγινε με στήριξη από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συνεχίζεται με νέα επεισόδια το ναυάγιο της θητείας της δημοτικής Αρχής που λέγεται "Μεγάλος Περίπατος", με την μετακόμιση των φοινίκων από την Πανεπιστημίου. Ότι και να κάνει, αυτός ο λεγόμενος περίπατος είναι η μεγαλύτερη ήττα της διοίκησης Μπακογιάννη.

Για να δούμε όμως τι συμβαίνει σήμερα. Όταν πλήρωνε ο Δήμος 650 χιλιάδες ευρώ για προσωρινό εξοπλισμό στην Πανεπιστημίου, δεσμευόταν ότι μετά θα πάει στις γειτονιές. Προς το παρόν, εξοπλισμός 130 χιλιάδων ευρώ (κωδικοί 6 & 8) από την αγορά αυτή είναι μπάζα στην διεύθυνση πρασίνου στο Γουδί, όπως μαρτυρούν φωτογραφίες που μας έστειλαν οι εργαζόμενοι.

Για τον "Μεγάλο Περίπατο", θα θέλαμε όμως να σχολιάσουμε και την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι είναι "ο μεγάλος περίπατος της ταλαιπωρίας και της οικογενειοκρατίας". Να θυμίσουμε όμως ότι και η Ανοιχτή Πόλη είχε ψηφίσει το αρχικό σχέδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο και έδωσε τη δυνατότητα στον κύριο Μπακογιάννη να μας λέει ότι υπάρχει ευρύτατη συναίνεση για να ξεκινήσει η μεγάλη ταλαιπωρία των Αθηναίων. Και θυμίζω ότι ήταν ένα σχέδιο που προέβλεπε πεζοδρόμηση της Αθηνάς, πεζοδρόμηση της Ερμού έως την Ασωμάτων και σε δύο λωρίδες στην Πανεπιστημίου, και κάτω και από δική μας πίεση δεν υλοποιήθηκε.

Για ακόμα μια φορά η δημοτική Αρχή αρνείται να μπουν εντός ημερήσιας διάταξης θέματα των κατοίκων, κάτι που είναι δείγμα και της ...δημοκρατικής της ευαισθησίας.

  • Εδώ και πέντε μήνες έχει κατατεθεί κείμενο 1.127 κατοίκων από τα Σεπόλια ώστε να συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη για να αξιοποιηθούν οι χώροι του ΒΟΤΡΥΣ και του ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ. Εδώ και τόσους μήνες το θέμα δεν μπαίνει στην ημερήσια διάταξη. Έχουμε χρόνο ως τις εκλογές -γιατί ήδη έχει ξεκινήσει η αντιπαράθεση- να αναδείχνουμε τις ευθύνες, την αναξιοπιστία, τα μεγάλα λόγια της δημοτικής Αρχής.
  • Στην προηγούμενη συνεδρίαση ζητήσαμε να μπει στην επόμενη ημερήσια διάταξη το αίτημα πάνω από 50 κατοίκων της οδού Βρανά για να γίνει ανάκληση της πεζοδρόμησης και τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της. Η δημοτική Αρχή αρνείται να το εντάξει στην ημερήσια διάταξη.
  • Ζητήσαμε να μπει στην ημερήσια διάταξη το αίτημα της Ένωσης Γονέων της 4ης δημοτικής κοινότητας για συγκεκριμένα προβλήματα που τρέχουν επειγόντως και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν τώρα, γιατί πέφτουν σοβάδες.
  • Και υπάρχουν και άλλα τέτοια προβλήματα. Ακόμα και στο Ελπίς έπεσε ψευδοροφή, ένα νοσοκομείο που είναι στην ευθύνη του Δήμου.

Υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένα θέματα τα οποία πρέπει να ενταχθούν στην ημερήσια διάταξη για να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Εμείς δεν έχουμε κανένα καημό απλά να βάζουμε θέματα. Τα θέματα πρέπει να μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη γιατί πρέπει να λύνονται.

Τέλος, υπάρχει ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού. Έγινε η εκκένωση του θεάτρου ΟΛΥΜΠΙΑ και η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, στο θέμα των εργαζομένων που βάλαμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, μας διαβεβαίωνε ότι υπήρχε συνεννόηση με τη συλλογικότητα που είχε κάνει κατάληψη. Πώς δικαιολογείται από τη μια να υπάρχει συνεννόηση και από την άλλη η δημοτική Αρχή να ζητά όχι απλά την εκκένωση αλλά και επιμένει και στην δίωξη αυτών των ανθρώπων; Εμείς θεωρούμε λοιπόν, ότι τουλάχιστον τη δίωξη θα πρέπει να την πάρετε πίσω, γιατί πιθανόν να μη θέλετε να ψηφίσετε το ψήφισμα του Σωματείου».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος Βουλευτής Α' Αθήνας του ΚΚΕ, έθεσε αναλυτικά προ ημερήσιας διάταξης προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολικές μονάδες της Αθήνας.