Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (12/6/2023) - Νίκος Σοφιανός: "Οργή των κατοίκων για την αδιαφορία της δημοτικής Αρχής στα καθημερινά προβλήματα"

2023-06-12

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιούνη 2023, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Παρά την οργή μας, θα προσπαθήσουμε να είμαστε ήρεμοι στη σημερινή συνεδρίαση. Σε οικόπεδο περιφραγμένο μετατράπηκε η πλατεία Ζαγοράς, στα Άνω Πατήσια και είναι δείγμα της αδιαφορίας σας. Δείχνει την εγκατάλειψη της δημοτικής Αρχής για οτιδήποτε αφορά τους κατοίκους της Αθήνας. Δεν είναι ανικανότητα. Είσαστε ικανοί να τρέχετε τα σχέδια για τον Βοτανικό με fast track διαδικασίες, να φέρνετε σε κάθε συνεδρίαση απαλλοτριώσεις, αλλά δεν είσαστε ικανοί να συντονίσετε τις υπηρεσίες του Δήμου.

- Γιατί, έχουμε απόφαση από το Πρωτοδικείο της Αθήνας στις 22 Αυγούστου 2022 για την προσφυγή του Δήμου Ζαγοράς, για το οικόπεδο 1.100 τετραγωνικών, που επιδόθηκε στο Δήμο Αθηναίων και για την οποία ο Δήμος δεν έκανε τίποτα...

- Γιατί, έχουμε απόφαση της Πολεοδομίας του Δήμου της Αθήνας, στις 24 Γενάρη 2023, που δίνει άδεια να εκτελεστούν έργα περίφραξης στην πλατεία Ζαγοράς.

- Γιατί, ενώ έχουμε την υπηρεσία πρασίνου να ξεκινάει ανάπλαση στην πλατεία Ζαγοράς το Μάιο, τον Ιούνιο έρχεται ο ιδιώτης και περιφράζει το οικόπεδο του. Αυτό είναι ανέκδοτο....

Και όταν παίρνουμε τηλέφωνο τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου, εκείνος σηκώνει τα χέρια ψηλά! Όταν παίρνουμε τηλέφωνο τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας, κι αυτός σηκώνει τα χέρια ψηλά! Όταν παίρνουμε τηλέφωνο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, μου λέει "τώρα το μαθαίνω". Αυτή είναι η εικόνα του Δήμου της πρωτεύουσας...

Αυτό που μπορεί να γίνει τώρα είναι ξανά η δέσμευση του οικοπέδου ώστε να μην γίνει οικοδομήσιμο, όπως έχει χαρακτηριστεί από το ΦΕΚ του 1982, σαν χώρος με κοινόχρηστο πράσινο, κέντρο νεότητας, βρεφονηπιακό σταθμό και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του οικοπέδου.

Θα πρέπει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση ώστε να τελειώσει αυτό το ανέκδοτο. Θα πρέπει οι υπηρεσίες του Δήμου να κάνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή να ξηλώσουν την περίφραξη σε αυτή την πλατεία της Αθήνας, για να μην το κάνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι και οι μαθητές του 18ου Γυμνασίου & Λυκείου να κάθονται στα παγκάκια, τα οποία πλέον είναι εντός περίφραξης.

Δεύτερο θέμα. Η δημοτική Αρχή έβαλε πρόστιμο στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τα προεκλογικά "τρικάκια" και "φυλλάδια". Έχουμε ήδη καταγγείλει με ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ την απαράδεκτη ενέργεια της επιβολής προστίμου.

Δεν θα σταθούμε στο νομικό μέρος, αυτά θα τα πούμε στα δικαστήρια. Βέβαια, αυτή η ευαισθησία της δημοτικής Αρχής δεν αγγίζει τους βουλευτές και τους υποψηφίους πολιτευτές του κόμματός της που έχουν γεμίσει με τα φυλλάδια τους τις πολυκατοικίες και τις εισόδους της Αθήνας...

Πολιτικά, σας καταγγείλαμε. Διαφωνήσαμε πολιτικά με το μέτρο που είχατε πάρει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πολιτικά, θα συναντηθούμε όπως έγινε στην Αθήνα στις προηγούμενες εκλογές και θα τα πούμε και στις ερχόμενες εκλογές. Γιατί, εμείς δεν περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών για να δούμε ποιος θα κάνει αντιπολίτευση στον Δήμο της Αθήνας. Απέναντί της, στις δημοτικές εκλογές, η δημοτική Αρχή της Αθήνας θα έχει τους Κομμουνιστές.

Τρίτο θέμα. Η πλατεία Πρωτομαγιάς μαζί με την πλατεία Κυψέλης είναι κλειστές και ο κόσμος στους δρόμους ρωτάει τι θα κάνει ο Δήμος. Θα δώσει ο Δήμος την δυνατότητα θα περιοριστούν λίγο τα έργα του μετρό και η εταιρεία που πήρε την πλατεία Πρωτομαγιάς, για να μπορούν να πάρουν και οι κάτοικοι μια ανάσα;

Τέταρτο θέμα. Από τις 19 Μαΐου ουσιαστικά σταματούν να δίνονται Voucher για βρέφη στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, αλλά μόνο στους ιδιωτικούς. Αυτό ξέρουμε, αυτό μας καταγγέλλουν οι γονείς. Τι θα κάνει ο Δήμος γι' αυτό;

Τέλος, οι κάτοικοι στο Μετς έχουν σοβαρό πρόβλημα με τα κουνούπια. Η κατάσταση με τα λιμνάζοντα νερά στο Α' Νεκροταφείο είναι τραγική. Υπήρξαν στο παρελθόν κάποια μέτρα που εισηγούνταν, όπως δηλαδή να επιτρέπεται η χρήση του νερού μόνο ως τις 10.00 το πρωί, για να μπορέσουν να ανασάνουν».