Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13/07/2020) - Για το "Μεγάλο Περίπατο"

2020-07-14

Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας: "Να μπει επιτέλους τέλος στη... μεγάλη περιπέτεια των Αθηναίων"

Την αναστολή της εφαρμογής του "Μεγάλου Περίπατου" ζήτησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας σχετικά με τα κριτήρια εισόδου στην περιοχή περιορισμένης πρόσβασης του μεγάλου περιπάτου της Αθήνας, όπως προβλέπει σχετική ΚΥΑ.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε τα εξής:

«Όταν αναφέρει η δημοτική Αρχή ότι η απόφαση για το "Μεγάλο Περίπατο" ήταν ομόφωνη, θα πρέπει να αναφέρει ότι ήταν ομόφωνη επί των παρόντων. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας σε σημαντικό βαθμό δε συμφωνεί με το "Μεγάλο Περίπατο", όπως δε συμφωνεί και μεγάλο κομμάτι του λαού αυτής της πόλης.

Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά για το "Μεγάλο Περίπατο", όπως ότι "κάτω από την καθολική πίεση όλων των εμπόρων της οδού Αθηνάς, εξαιρείται η οδός Αθηνάς και η οδός Ερμού (από την Αθηνάς μέχρι την Αγ. Ασωμάτων) από την απαγόρευση της κυκλοφορίας". Είναι ένα σημαντικό βήμα για το ξήλωμα αυτού του σχεδίου, κάτι που είχαμε τονίσει επανειλημμένα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ακούγοντας τους εμπόρους, τους εργαζόμενους, τους καταστηματάρχες της Βαρβακείου.

Έχουν γραφτεί πολλά. Δεν είναι μόνο τα 2 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν, δεν είναι μόνο οι συμβάσεις του έργου που δείχνουν τις προτεραιότητες του Δήμου για πανάκριβα παγκάκια την ώρα που μπορεί να κάνει άλλα πράγματα. Το βασικό θέμα είναι να ανασταλεί άμεσα αυτό το πείραμα που οδήγησε στην περιπέτεια της πλειοψηφίας αυτού του κόσμου. Έχουν γραφτεί τόσα πολλά, που μπορούμε να κάνουμε μέχρι και έκθεση με τις γελοιογραφίες όλων των εφημερίδων για το "Μεγάλο Περίπατο".

Στην εφημερίδα "Καθημερινή" γράφτηκε: «Ο "Μεγάλος Περίπατος" είναι ο σημαντικός επίλογος σε ένα σχέδιο που υπερβαίνει τις εποχές και τις κυβερνήσεις. (...) Ωστόσο, η Αθήνα έπρεπε για λόγους οικονομικής ανάπτυξης να ακολουθήσει το αναπτυξιακό πρότυπο πρωτευουσών που μετατρέπουν το κέντρο τους σε ένα ενοποιημένο θεματικό πάρκο. Τελικώς αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι η αλλαγή χρήσης του κέντρου. Η πολιτεία εξωθεί ακόμα περισσότερους Αθηναίους να αυτοεξοριστούν στα περίχωρα για να μπορούν να παρακάμπτουν ένα κέντρο που πρέπει να εξελιχθεί (κορωνοϊού θέλοντος) σε δυναμικό "τουριστικό νησί"».

Αυτή είναι η ουσία και απέναντι σε αυτή την ουσία πρέπει να σταθούμε.

Σήμερα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί, και τοποθετείται με καθυστέρηση καθώς η ΚΥΑ υπάρχει εδώ και δύο μήνες. Θεωρούμε ότι η καταψήφιση της εφαρμοστικής από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι μήνυμα και για τη στάση συνολικά στο "Μεγάλο Περίπατο". Εμείς διαφωνήσαμε αρχικά με αυτό το project και διαφωνούμε και με τα παρεπόμενα, οπότε καταψηφίζουμε την εφαρμογή της ΚΥΑ».

Η λήψη απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα αναβλήθηκε επειδή για την ψήφισή του απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία.