Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13/07/2020) - Ψήφισμα της Λ.Σ. σχετικά με τη μετατροπή της Αγ. Σοφιάς σε τζαμί

2020-07-13

"Καταδικάζουμε την προκλητικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν που εκφράζεται με τη μετατροπή του μνημείου χριστιανικής & παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας σε τζαμί" - Τοποθέτηση του Νίκου Σοφιανού στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας στη συζήτηση για σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Είναι σημαντικό να απομονωθούν οι εθνικιστικές και οι φασιστικές φωνές σε Τουρκία και Ελλάδα. Η συγκεκριμένη ενέργεια της Κυβέρνησης Ερντογάν γίνεται με τη στήριξη, είτε σιωπηρά είτε ανοιχτά, ευρύτατου φάσματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, αποτελεί φωτεινή εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας που καταδίκασε καθαρά αυτήν την ενέργεια.


Αυτή η κίνηση εντάσσεται σε μια γενικότερη κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά  της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στα πλαίσια των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Δεν είναι όμως μια ελληνοτουρκική διένεξη, μιλάμε για καταστρατήγηση του ιστορικού ρόλου που έχει ένα μνημείο χριστιανικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO.

Δεν μπορούμε, επίσης, να απομονώνουμε αυτές τις ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν από μια συνολικότερη κλιμάκωση που υπάρχει και η οποία υποθάλπεται ανοιχτά από τους "γνωστούς συμμάχους", από την ΕΕ, από τη φίλη του Ερντογάν Ρωσία, από την άφωνη ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Εμείς προτείνουμε, με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να εκφράσει την καταδίκη της ενέργειας της μετατροπής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, από την κυβέρνηση του Ερντογάν».

Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης συγκέντρωσε 13 ψήφους.