Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13/12/2021) - "Δυο ακόμα νεκροί στις γραμμές στα Σεπόλια και ο Δήμαρχος ακόμα "περιμένει την μελέτη"..."

2021-12-13

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη 2021, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος έθεσε τα εξής θέματα:

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ήταν προτιμότερο αν, αντί να επιστρατεύει αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι σε καθαρίστριες, συμβασιούχους και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου, παρενέβαινε έγκαιρα για να μη συλλαμβάνονται γυμνασιάρχες και λυκειάρχες από γνωστές ακροδεξιές φασιστικές ομάδες και με γνωστούς συμμετέχοντες, υποψήφιους της Χρυσής Αυγής και του κόμματος Κασιδιάρη.
Με άλλα λόγια απέναντι στις φασιστικές ομάδες, όπως κι αν αυτές εμφανίζονται, όπως κι αν προσπαθούν να παίξουν με την αγανάκτηση και με τον προβληματισμό ενός κόσμου, χρειάζονται ξεκάθαρη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση, σε όλη τη γραμμή τους και όχι επιλεκτικά.

Δεύτερο θέμα: Θα έλεγε κανείς ότι έστω και για τα μάτια του Twitter και του Instagram, η δημοτική αρχή θα έβγαζε μια δημοσίευση για τους δύο θανάτους στις σιδηροδρομικές γραμμές στα Σεπόλια, που έρχονται να προστεθούν στους προηγούμενους θανάτους. Γιατί, είναι ίσως το πιο τραγικό και το πιο σημαντικό γεγονός ότι συνεχίζουν να σκοτώνονται δημότες, συνάνθρωποι μας.
Αντέδρασαν οι σύλλογοι από τα Σεπόλια, τον Κεραμεικό, το Γκάζι, το Ρουφ. Κινητοποιήθηκαν και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΟΣΕ ο οποίος έπαιξε το γνωστό παιχνίδι περί ευθυνών και αρμοδιοτήτων, "ρίχνοντας το μπαλάκι" στο Δήμο Αθηναίων. Αυτά είπε στους εκπροσώπους των Συλλόγων, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι δεν γίνονται όλα καλά.
Δεν μπαίνει καμία συζήτηση γύρω από το θέμα της υπογειοποίησης, παρόλο που είμαστε στο 2021 και μπαίνουμε στο 2022. Μία υπογειοποίηση μικρή, όσον αφορά την έκταση της, που πιάνει όμως αυτές τις περιοχές του Δήμου. Υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου με τον ΟΣΕ με το οποίο παραχωρήθηκε δημοτική περιοχή στα Σεπόλια για να γίνει το εργοτάξιο. Υπάρχει όμως και μέριμνα από την πλευρά του Δήμου να ασχοληθεί με το θέμα ώστε, μέχρι να γίνει η υπογειοποίηση και να εκτελεστούν τα έργα, να μη συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα;
Τα αιτήματα που κατατέθηκαν είναι συγκεκριμένα: Ασφαλής διέλευση σε όλες τις διαβάσεις, αφύλακτες και μη. Τοποθέτηση φωτεινών ηχητικών σημάνσεων και ενδείξεων. Διασφάλιση με κατάλληλα μέτρα και σύγχρονες κατασκευές της δυνατότητας ασφαλούς χρήσης διαβάσεων για άτομα με αναπηρίες. Εξασφάλιση ορατότητας των πεζών όπου αυτή εμποδίζεται.
Προβλέπεται η δημοτική Αρχή να πάρει αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα και να πιέσει; Θυμάμαι τις δηλώσεις του Δημάρχου ότι "δεν θα ρίχνουμε ο ένας τις ευθύνες στον άλλον", αλλά θα δράσουμε πρωτόβουλα και θα πάρουμε μέτρα! Περιμένουμε να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από το Δήμο και καλό θα είναι αυτό το θέμα να γίνει αντικείμενο συζήτησης και στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, έθεσε το ζήτημα άμεσης αποκατάστασης προβλημάτων σε πεζοδρόμια και συγκεκριμένα κοντά στον ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια, μετά από καταγγελία γυναίκας που είχε ατύχημα εξαιτίας αυτού του γεγονότος και η οποία δεν ζητάει αποζημίωση από το Δήμο, παρά μόνο την άμεση αποκατάσταση, ώστε να μην προκληθούν και σε άλλους ανθρώπους αντίστοιχα ή και σοβαρότερα ατυχήματα. Ο Ν. Σοφιανός έθεσε και αυτό το ζήτημα στην εκτός ημερησίας συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας να παρέμβει άμεσα ο Δήμος με δικά του συνεργεία και αυτεπιστασία για την επιδιόρθωση όλων των σημείων που αποτελούν επικίνδυνα σημεία για τους διερχόμενους.

Να παραμείνουν στην εργασία οι συμβασιούχοι με καθεστώς COVID-19

Στηρίζουμε το ψήφισμα των συμβασιούχων με καθεστώς COVID-19 για την παραμονή τους στην εργασία. Προφανώς μιλάμε για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που είναι έκφραση μιας συνολικότερης πολιτικής.
Από πού κι ως πού είναι έκτακτες οι ανάγκες που καλύπτουν οι 350 -νομίζω τόσοι έχουν είναι οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει- και εργάζονται ως συμβασιούχοι λόγω COVID-19; Από πού κι ως πού είναι έκτακτες ανάγκες των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα; Καλύπτουν έκτακτες ανάγκες οι 22 καθαρίστριες που ο Δήμαρχος εκβιάζει για να φτιάξουν ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλιώς δεν θα υπάρχει γι' αυτές προοπτική;
Προφανώς δεν είναι θέμα που μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο μόνο του να αποφασίσει, όμως χιλιάδες κενά που υπάρχουν στο Δήμο της Αθήνας πρέπει να καλυφθούν και από τους υπάρχοντες συμβασιούχους που εργάζονται 19 μήνες (πχ. Προγράμματα COVID), αλλά και από τους υπόλοιπους συμβασιούχους που μέσω ΑΣΕΠ και με προγράμματα ΕΣΠΑ δουλεύουν τόσο καιρό στο Δήμο.
Τα κενά αυτά θα πρέπει να καλυφθούν μόνιμα και σταθερά. Οι εργαζόμενοι έχουν αυτό το δικαίωμα γιατί καλύπτουν με την κλασική έννοια «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Παρόλο που στην πράξη αυτός ο χαρακτηρισμός δεν τους κατοχυρώνει στα δικαστήρια, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο αίτημα που καταθέτουν 350 εργαζόμενοι, με την αγωνία του μεροκάματου, πρέπει να το υιοθετήσουμε και ως προς τις ανάγκες που καλύπτουν και ως προς το που θα απευθύνεται το Δημοτικό Συμβούλιο.
Να απαιτήσουμε, δηλαδή, τις ενέργειες της κυβέρνησης για να μπορέσουν οι υπηρεσίες του Δήμου να μην μείνουν στον αέρα. Είτε με τη μορφή της παράτασης (παρόλο που ο υπουργός Εσωτερικών έλεγε ότι 31 Δεκέμβρη θα λήξει η τελευταία παράταση, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι δεν θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θα πρέπει να ανανεωθούν αυτές οι συμβάσεις, όσο διαρκούν τα μέτρα της πανδημίας και ταυτόχρονα να αναδειχθεί η ανάγκη να παραμείνουν και στη συνέχεια αυτοί οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους».

Για την προσφυγική δομή στον Ελαιώνα

Τη διακοπή της σύμβασης για το έργο «Δημιουργία χώρου ημερήσιας φροντίδας και στέγασης προσφύγων στην περιοχή του Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων», που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η διοίκηση, κατήγγειλε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σοφιανός.

Όπως είπε, η δημοτική Αρχή προχωρά στη διακοπή μίας δομής που την άνοιξε πριν ένα χρόνο και υπενθύμισε πως η Λαϊκή Συσπείρωση «από το 2017 δε συμφωνούμε και καταψηφίζουμε την ετήσια και συνεχόμενη παράταση της σύμβασης» για το χώρο του Ελαιώνα. Στην ουσία, είπε, πάτε να μονιμοποιήσετε ένα καθεστώς στέγασης προσφύγων, που η έννοια της φαβέλας και οι εικόνες υπάρχουν που τώρα τις κατακρίνετε, εκ των πραγμάτων τις δημιουργούν, γιατί πατάνε όχι σε μια απουσία αλλά σε μία εχθρική πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες την οποία υλοποιείτε σαν κυβέρνηση και το μέρος της ευθύνης που σας αναλογεί σαν δήμος, το υλοποιείται και αυτό».

Αυτή η δομή λοιπόν, ανέφερε, καταδίκασε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να ζουν σε σκηνές, σε κοντέινερ ή σε χαρτόκουτα και τώρα τους αφήνει εντελώς στον αέρα. «Εμείς δε θέλουμε να συνεχίζεται αυτό το καθεστώς», τόνισε, κυβέρνηση και δήμος έχουν την ευθύνη για ένα πρόγραμμα στέγασης, διαβαθμισμένο για τους αιτούντες αλλά και αυτούς που παίρνουν άσυλο, που θα τους βάζει σε διαδικασία επαφής με χώρα, γλώσσα, δουλειά και δε θα τους αφήνει έρμαια στην τύχη τους.

«Η προσπάθεια να τελειώνετε με τον Ελαιώνα», που ψήφιζαν και οι προηγούμενες και οι σημερινές δημοτικές Αρχές και κυβερνήσεις, υπογράμμισε ο Ν. Σοφιανός, «συνδυάζεται άμεσα με την ανάπλαση και το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το ψήφισαν όλες οι παρατάξεις στην Οικονομική Επιτροπή εκτός από εμάς. Τα 85 εκ. έγιναν 115 από το ΠΔΕ και όταν φτιάχνεται μία βιτρίνα, δεν μπορεί να έχει δίπλα και τις τριτοκοσμικές εικόνες των προσφύγων».

Καταλήγοντας ξεκαθάρισε πως «η πολιτική γκετοποίησης, απομόνωσης και τώρα πετάγματος στο δρόμο δεν είναι λύση. Και εννοείται ότι ενώ συμφωνούμε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν τέτοιες δομές, δε θα ψηφίσουμε δίνοντας ουσιαστικά άλλοθι σε μία πολιτική που έχετε από την αρχή μέχρι τώρα την ευθύνη».