Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13/12/2021) - "Ο Δ. Αθηναίων κλείνει προσφυγική δομή και δίνει περισσότερα εκατομμύρια για τα επιχειρηματικά σχέδια"

2021-12-15

Τη διακοπή λειτουργίας της δεύτερης δομής φιλοξενίας προσφύγων που είχε δημιουργηθεί πριν από περίπου ένα χρόνο στην περιοχή του Ελαιώνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη 2021.

Καταψηφίζοντας το θέμα εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε τα εξής:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε καταψηφίσει τη συγκεκριμένη πρόταση όταν κατατέθηκε από τη δημοτική Αρχή, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους. Είχαμε αναδείξει την προσπάθεια να φτιαχτεί ένα δεύτερο γκέτο δίπλα σε ένα γκέτο που είχε ονομαστεί "προσωρινό". Για τη δομή του Ελαιώνα από το 2017 καταψηφίζουμε την ετήσια, συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα, παράταση της σύμβασης. Ουσιαστικά μονιμοποιεί ένα καθεστώς στέγασης προσφύγων στη λογική της φαβέλας.

Οι εικόνες της υπάρχουσας κατάστασης στηρίζονται, όχι στην απουσία πολιτικής, αλλά σε μία εχθρική πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που υλοποιείται με ευθύνη τόσο της προηγούμενης και της σημερινή δημοτικής Αρχής, όσο και της προηγούμενης και σημερινής κυβέρνησης.

Το θέμα για εμάς δεν είναι η διακοπή μιας δομής την οποία άνοιξε ο Δήμος πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά η ευθύνη για τη συνολική διαχείριση μιας πολιτικής εχθρικής προς τους μετανάστες, μιας πολιτικής η οποία ουσιαστικά τους καταδίκαζε να ζούνε είτε σε κοντέινερ για τρία ή τέσσερα χρόνια, είτε σε σκηνές, είτε σε χαρτόκουτα.

Εμείς δεν θέλουμε να συνεχίζεται αυτό το καθεστώς. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη στο σύνολό της. Ο Δήμος, όμως, έχει τη δική του ευθύνη στο να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα στέγασης. Ένα πρόγραμμα διαβαθμισμένο και για τους αιτούντες άσυλο αλλά και γι' αυτούς που βρίσκονται σε καθεστώς ασύλου, που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας και μπαίνουν σε μία διαδικασία επαφής με τη χώρα, τη γλώσσα, τις δουλειές. Υπάρχει η δυνατότητα να φτιαχτούν ειδικά προγράμματα ώστε να μην μένουν πλέον έρμαιο στην τύχη τους και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.

Η προσπάθεια να τελειώνουν με τις δομές του Ελαιώνα συνδυάζεται άμεσα με την ανάπλαση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, το οποίο ψήφισαν όλες οι παρατάξεις στην Οικονομική Επιτροπή, εκτός από την "Λαϊκή Συσπείρωση". Τα 85 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, πλέον έγιναν 115 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μία τέτοια βιτρίνα δεν μπορεί να έχει δίπλα και τις τριτοκοσμικές (υποτίθεται) εικόνες των προσφύγων.

Θεωρούμε ότι η λύση δεν είναι να συνεχίζονται οι εικόνες αυτές. Δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες δομές, η πολιτική της απομόνωσης και του πετάγματος στο δρόμο δεν είναι λύση και από αυτή την πλευρά έχει τεράστια ευθύνη και η δημοτική Αρχή.

Δεν θα δώσουμε άλλοθι σε αυτή την πολιτική και γι' αυτό καταψηφίζουμε».