Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (14/09/2020) - "Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ"

2020-09-14

«Η αθλιότητα που επικρατεί στη Μόρια, στην Πλατεία Βικτωρίας, στην Αμυγδαλέζα και τώρα στον Ελαιώνα, έχει δημιουργηθεί εφαρμόζοντας μια συγκεκριμένη πολιτική. Είναι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, μια συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πιστά τηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, εξαιτίας της οποίας έχουμε τον Πρωθυπουργό να λέει κυνικά ότι "δεν θα φύγει κανείς από τα νησιά". Μια συμφωνία που στερεί το δικαίωμα στον πρόσφυγα και το μετανάστη να καταθέσει αίτηση ασύλου στην χώρα προορισμού. Τον υποχρεώνετε να την καταθέσει στην Ελλάδα ανεξάρτητα με το αν θέλει να μείνει στην Ελλάδα ή όχι.»

Τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη 2020, προσθέτοντας τα εξής:

Για τις ενέργειες της δημοτικής Αρχής για το προσφυγικό

«Υλοποιώντας αυτή την πολιτική, κυβέρνηση και δημοτική Αρχή διαχειρίστηκαν αυτή τη συγκεκριμένη εκρηκτική κατάσταση (για την οποία προειδοποιούσαμε από την αρχή της καραντίνας) με μια εγκληματική αμέλεια:

  • Καταστρατήγησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που η κυβέρνηση είχε θέσει. Η καραντίνα στην οποία μπήκε ο Ελαιώνας και οι άλλες δομές της Αττικής και η καταστροφή στη Μόρια, χρονικό κυριολεκτικά προαναγγελθέντων εξελίξεων με βάση την αθλιότητα που υπήρχε εκεί, δείχνει ότι δεν έλαβαν κανένα μέτρο.
  • Στοίβαξαν στον Ελαιώνα 2,5 χιλιάδες ανθρώπους σε εικόνες ντροπιαστικές τις οποίες δώσαμε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να υπάρξει κρούσμα και παραμένει ερώτημα το πως μπορεί να εφαρμοστεί καραντίνα για τους συνανθρώπους μας σε μια δομή με αυτά τα τετραγωνικά και με αυτούς τους χώρους.
  • Φτιάχνουν και νέα δομή δίπλα στην "προσωρινή δομή" του Ελαιώνα, γιατί έτσι τη χαρακτήριζαν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Μια δομή για να μεταφέρουν τους ανθρώπους που έχουν πάρει πλέον άσυλο και είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
  • Δεν διεκδικούν το στοιχειώδες: Να υπάρχει κρατικό πρόγραμμα ένταξης των ανθρώπων που πήραν άσυλο, για τη στέγαση και την ασφάλισή τους, όλα όσα χρειάζονται για να μπορούν να έχουν μια πορεία ένταξης στη χώρα, αν φυσικά το επιθυμούν.
  • Δεν αξιοποίησαν άμεσες λύσεις που υπήρχαν να φιλοξενηθεί αυτός ο κόσμος, σε ξενοδοχεία της Αττικής που σήμερα είναι κλειστά, με ανθρώπινους όρους διαβίωσης και υλοποίησης της καραντίνας.

Η δημοτική Αρχή δεν υλοποιεί τίποτα από αυτά και βάζει πλάτη για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής που, εκτός των άλλων, εργαλειοποιεί το προσφυγικό και δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της Τουρκίας να χειρίζεται χιλιάδες ανθρώπων σαν μηχανή εκβιασμού σε σχέση με τις συνολικότερες επιδιώξεις τους.

Όλα αυτά οι διάφοροι πατριδοκάπηλοι ναζιστές τα ξεχνούν σιωπώντας μπροστά στα αφεντικά τους, τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Γι αυτούς το πρόβλημα είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αδιαφορώντας ότι είναι άνθρωποι που έχουν διωχθεί από τους πολέμους και το μακελειό που κάνουν στις χώρες τους τα αφεντικά τους».

Για τη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Κατασκήνωση του Δήμου

«Είμαστε ΥΠΕΡ στην παραχώρηση των παιδικών κατασκηνώσεων στον Άγιο Αντρέα για να φιλοξενηθούν προσωρινά οι ασυνόδευτοι πρόσφυγες και μετανάστες που θα προέλθουν από τέσσερα νησιά. Δεν οφείλουμε ευαισθησία μόνο στους ασυνόδευτους ανήλικους, αλλά είναι υποχρέωση της πολιτείας να μεταφέρει τώρα και τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά και να σταματήσει αυτό το αίσχος του εγκλωβισμού. Για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων, θεωρούμε ότι η ευθύνη του Δήμου δεν μπορεί να σταματά μόνο στην παραχώρηση και μετά να μετατρέπεται η κατασκήνωση σε άβατο. Έχει ευθύνη ο Δήμος για τις συνθήκες που θα υπάρχουν στη λειτουργία αυτής της δομής και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ελέγξει και να εξασφαλίσει ότι αυτά τα παιδιά όσο θα βρίσκονται εκεί θα έχουν πρόσβαση και σε αναγκαίες εκπαιδευτικές λειτουργίες που πρέπει να υπάρχουν».