Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (16/12/2019) - Παρεμβάσεις της Λ.Σ. Αθήνας

2019-12-16

Νίκος Σοφιανός: "Φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προβλήματα των σχολείων της Αθήνας και ιδιαίτερα εκεί που η πλειοψηφία των παιδιών είναι μεταναστόπουλα"

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 16 Δεκέμβρη 2019, στην τοποθέτησή του κατά την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έθεσε τα παρακάτω θέματα:

«Δεν ασχοληθήκαμε με τη διαδικτυακή συζήτηση γύρω από το στολισμό της Αθήνας, γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι από τα πρώτα θέματα που απασχολούν τους Αθηναίους. Όμως, μπαίνουμε στον πειρασμό να κάνουμε ένα σχόλιο γιατί αυτό που αποδεικνύεται είναι τα αποτελέσματα της περίφημης ιδιωτικής πρωτοβουλίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η διοίκηση του Δήμου μοίρασε το στολισμό του κέντρου της Αθήνας στους 19 ομίλους και διαμορφώθηκε αυτή η χριστουγεννιάτικη σαλάτα, με τα αεροπλανάκια της Aegean, τα πράσινα φωτάκια στην Αλεξάνδρας, τους εξωγήινους κλπ. Χρειάζεται η δημοτική Αρχή να βγάλει ένα συμπέρασμα από αυτή την πρωτοβουλία και να είναι πιο προσεκτική όταν λιβανίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και όταν απουσιάζει ένας ενιαίος σχεδιασμός, ακόμα και γι αυτά τα απλά θέματα.

Ορισμένα θέματα που θέλουμε να θέσουμε εκτός ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

  • Στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, ένας ρατσιστής γονιός έστειλε στο νοσοκομείο ένα 11χρονο παιδί. Είναι μια ρατσιστική ενέργεια, την οποία πολύ σωστά το συμβούλιο της 7ης Κοινότητας καταδίκασε και θα πρέπει και το δημοτικό συμβούλιο να καταδικάσει. Με αφορμή αυτό το κρούσμα, επαναφέρουμε την ανάγκη και οι Σχολικές Επιτροπές και η διοίκηση του Δήμου να δουν πιο σοβαρά τα προβλήματα στα δεκάδες Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ που η πλειοψηφία των μαθητών είναι μεταναστόπουλα. Μας δημιουργείται η εντύπωση ότι, γι΄αυτά τα σχολεία, για το Δήμο υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

  • Στο 19ο Γυμνάσιο, στην οδό Αγίου Μελετίου, όπου οι 180 από τους 220 μαθητές είναι μεταναστόπουλα, ο σύλλογος διδασκόντων έχει καταθέσει εξώδικο εδώ και ένα χρόνο, επειδή το κτίριο στο οποίο μεταφέρθηκε το σχολείο δεν έχει τις προδιαγραφές που ορίζει ο Νόμος. Δεν έχει πιστοποιητικό παθητικής πυροπροστασίας. Το κλιμασκοστάσιο του τετραώροφου κτιρίου αντί για 1,40μ. είναι 0,82μ. Εδώ και ένα χρόνο η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, κυρία Ψίνα, η κυρία Ηλιοπούλου που ήταν τότε αντιδήμαρχος του Δήμου και το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχουν απαντήσει. Πιστεύουμε ότι ο κύριος Καλαμπόκας θα έχει την ευαισθησία να απαντήσει τουλάχιστον στο εξώδικο, στην καταγγελία που υπάρχει εδώ κι ένα χρόνο για το πως στοιβάζονται 220 μαθητές σε ένα εντελώς ακατάλληλο κτίριο.

  • Στο 2ο ΕΠΑΛ -το αίτημα του οποίου για συστέγαση στο κτίριο της οδού Πρασσά δεν έγινε δεκτό- επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι μεταναστόπουλα. Είναι προς τιμή του Αντιδημάρχου που απευθυνόμενος στο σύλλογο διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ αναφέρει ότι κατανοεί το αίτημά τους και είναι στη διάθεσή τους για την επίλυση του προβλήματος. Θεωρούμε ότι το ζήτημα της συστέγασης του 2ου ΕΠΑΛ είναι ακόμα στο τραπέζι, δεν έχει λήξει, πρέπει να την ξαναδούμε.

  • Για το 24ο Γυμνάσιο, θέλουμε να θέσουμε υπόψη του δημοτικού συμβουλίου την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων. Εδώ και χρόνια συστεγάζεται με το 24ο Λύκειο, υπάρχουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο κτίριο για να μπορέσει να γίνει αυτή η συστέγαση, οι οποίες καταγγέλλονται ακόμα κι από τις ΚΤ.ΥΠ. Δεν υπάρχει κανένας ορίζοντας για το τι θα γίνει με το νέο κτίριο αυτού του σχολείου.

Σε κάθε συνεδρίαση φέρνουμε θέματα για την προβληματική έως άθλια κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία της Αθήνας. Λείπει, κάτι που έχουμε ζητήσει: Να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το ποια είναι η κατάσταση, ποια καινούρια σχολεία χρειάζονται και τι ενέργειες έχουν γίνει».


Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιος Λάμπρου, ανέδειξε την καταγγελία του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων του Δήμου της Αθήνας για καταστροφές σε περίπτερα της οδού Αθηνάς, αναφέροντας τα παρακάτω:

«Όλη την προεκλογική περίοδο ο Νόμος και η τάξη ήταν το σλόγκαν της παράταξης του σημερινού Δημάρχου. Την Τετάρτη στο Ζάππειο η αστυνομία επιτέθηκε στους νοσοκομειακούς γιατρούς που ήθελαν να μπουν στην ημερίδα που έκανε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τα ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, όμως για τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα αυτά μέσα στην πόλη δε βγήκε καμία ανακοίνωση από το Δήμο της Αθήνας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας χούλιγκανς που έκαναν πορεία από την Ομόνοια στο Μοναστηράκι, αφού πέρασαν από το Δημαρχείο που το προστάτευαν 200 άντρες των ΜΑΤ, μόλις έφτασαν λίγο πιο κάτω από τη Σοφοκλέους διέλυσαν όλα τα περίπτερα. Εδώ, τα ΜΑΤ "αγρόν ηγόραζαν", ενώ όταν καλούνται μαζί με τη δημοτική αστυνομία για να κάνουν κατασχέσεις, όλα λειτουργούν θαυμάσια. Αυτές οι ενέργειες πρέπει να καταδικάζονται, διαφορετικά η δημοτική Αρχή έχει συνευθύνη.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάθει οικονομική ζημιά, έχουν βγάλει καταγγελία και ζητάνε εξαίρεση από τα δημοτικά τέλη προκειμένου να ισοσταθμιστούν οι απώλειες που έπαθαν. Ζητάμε από δημοτική Αρχή να υλοποιήσει το αίτημα τους».

Στην ίδια συνεδρίαση, η Βούλα Παναγή, δημοτική σύμβουλος, καταθέτοντας αναλυτικά στοιχεία έθεσε το ζήτημα της καθυστέρησης πληρωμής των στελεχών της κατασκήνωσης (ομαδαρχών, βοηθών παιδαγωγικού προγράμματος κλπ) , αναφέροντας τα εξής:

«Θέλουμε να βάλουμε ένα θέμα σχετικά με την καθυστέρηση για μια ακόμη χρονιά της πληρωμής των ανθρώπων που εργάζονται το καλοκαίρι στις παιδικές εξοχές του Δήμου Αθηναίων. Λογίζονται ως εθελοντές κι εργάζονται χωρίς ασφάλιση και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Κάθε χρόνο πληρώνονται μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών & Οικονομικών. Η καθυστέρηση κάθε χρόνο, με βάση τα στοιχεία που σας έχουμε στείλει) είναι από 5 έως 14 μήνες. Θέλουμε μια απάντηση σε σχέση με τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ο Δήμος ώστε να εξοφλούνται αυτοί οι άνθρωποι στην ώρα τους, με πλήρη ασφαλιστικά & εργασιακά δικαιώματα».