Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (17/10/2022) - Ν.Σοφιανός: «Απουσία κοινωνικής πολιτικής στον Δήμο Αθηναίων»

2022-10-19

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη 2022, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Πέρα από την φρίκη με την υπόθεση στα Σεπόλια και την κακοποίηση δύο ανήλικων στον Άγιο Παντελεήμονα είχαμε και τον βιασμό μιας κοπέλας στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. Είναι πολλά τα περιστατικά. Μιλάμε για μία κακοποίηση κάθε μέρα και μιλάμε για πολλοστή φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για κακοποιήσεις ανηλίκων στο Δήμο. Η σαπίλα του συστήματος είναι δεδομένη όπως και η κρατική αδιαφορία διαδοχικών κυβερνήσεων, όμως εμείς από αυτό το βήμα θα μιλήσουμε για τις ευθύνες του Δήμου.

Στις 11 Απριλίου, με αφορμή άλλη κακοποίηση ανηλίκων στον Άγιο Παντελεήμονα και τη δολοφονία του 7χρονου στην Κυψέλη, θέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα υποστελέχωσης στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου επισημαίνοντας ότι στο τμήμα προστασίας ανηλίκων υπήρχαν 2 μόνιμοι και 7 συμβασιούχοι, δηλαδή συνολικά 9 εργαζόμενοι. Σήμερα, που ξαναθέτουμε το ίδιο θέμα, υπάρχουν 2 μόνιμοι υπάλληλοι και 6 συμβασιούχοι.

Και το επιχείρημα ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις δεν ισχύει. Πριν από 15 μέρες αυτό το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας για να δρομολογηθούν 135 προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών, και καμία πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και κοινωνιολόγων... Μάλιστα, είναι τέτοια η γύμνια της κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο της Αθήνας που εφημερίδες δημοσιεύουν ότι σε διπλανό Δήμο με το 1/6 του πληθυσμού της υπάρχουν 90 εργαζόμενοι στην κοινωνική υπηρεσία και στον Δήμοι Αθηναίων μόλις 27 εργαζόμενοι.

Οι ευθύνες της δημοτικής Αρχής δεν είναι για τις φωτογραφίες με βιαστές αλλά για την απουσία ιεράρχησης προτεραιοτήτων, σε αυτές τις συνθήκες, σε μία πόλη που η φτώχεια κυριολεκτικά τσακίζει. Υπάρχει πλήρης απουσία κοινωνικής πολιτικής, που περιορίζεται στο να μοιράζει επιδόματα, αλλά ακόμα και για αυτά έχουμε καταγγελίες ότι οι εργαζόμενοι δεν φτάνουν για να τα προλάβουν.

Μερικά ακόμα θέματα:

  • Σήμερα θα έπρεπε να είχε έρθει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αποπομπή από το ΔΣ του Βρεφοκομείου Αθηνών της κυρίας Λέκκα, ανεξάρτητα από το αν ήξερε ή δεν ήξερε, καθώς υπάρχουν σοβαρά ανοιχτά ζητήματα.
  • Θα θέσουμε στη συνέχεια ζητήματα για τους παιδικούς σταθμούς και τους συλλόγους γονέων. Τονίζουμε ότι όταν βάζουμε ζητήματα για τους παιδικούς σταθμούς δεν αναφερόμαστε ότι τα προβλήματα είναι ευθύνη των εργαζομένων. Έγιναν τηλεφωνήματα από τη διοίκηση σε υπεύθυνες των σταθμών λέγοντας ότι "η Λαϊκή Συσπείρωση σας θεωρεί υπεύθυνες γιατί δεν υπάρχουν στρώματα..." Εμείς όμως αναφερόμαστε στις ευθύνες της διοίκησης.
  • Περιμένουμε, επίσης, μια απάντηση αναφορικά με το ζήτημα του Γηροκομείου Αθηνών.
  • Θα αναδείξουμε το αίτημα που έχουμε υποβάλει, εμείς και ο Απόλλων Σμύρνης, για την ανάγκη επιτέλους να φτιαχτεί, ένα χρόνο μετά, ένα μικρό τμήμα πεζοδρομίου στην οδό Ανθέων που είναι χωμάτινο ανάχωμα, γιατί η υπηρεσία ρωτάει μετά από ένα χρόνο αν έχει ρυμοτομηθεί.
  • Ζητάμε, επίσης, από την υπηρεσία πρασίνου να φροντίσει για το παρκάκι στον Άγιο Νικόλαο της Νεάπολης Εξαρχείων που βρίσκεται σε εγκατάλειψη, μαζί με το πάρκινγκ που κάποιοι αυθαίρετα έχουν δημιουργήσει το προαύλιο αυτής της περιοχής.

Τέλος, θα κλείσω με το επίμαχο θέμα, για εμάς, τους ρουσφετολογικούς διορισμούς στον Δήμο της Αθήνας. Στις 13 Δεκέμβρη 2021 αποφασίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουμε μέρος σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ κι εγκρίναμε την συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης. Στην ίδια συνεδρίαση στο 16ο θέμα αποφασίσαμε την συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης για τις προσλήψεις σε αυτό το πρόγραμμα. Και τον Νοέμβριο του 2021 ο Δήμαρχος της Αθήνας με εγκύκλιο του ανέφερε πώς θα γίνει η βαθμολόγηση και στο τέλος ανέφερε ότι οι ενστάσεις θα κατατίθενται στην Επιτροπή Αξιολόγησης.

Φτιάξατε μια Επιτροπή Αξιολόγησης στην οποία είναι τα ίδια πρόσωπα με την Επιτροπή Παρακολούθησης και την Επιτροπή Ενστάσεων. Φέραμε καταγγελία μιας υποψήφιας για τις θέσεις 102 και 107, την οποία απορρίψατε παρά το βαρύ βιογραφικό της, μέσα από μια δίλεπτη συνέντευξη.

Ποιόν προσλάβατε στη θέση 102; Τον κ. Ιωάννη Φυτόπουλο ο οποίος είχε και μια εμπειρία σαν βοηθός λογιστή, όμως όταν τον προσλάβατε ήταν και επιστημονικός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών. Τον προσλάβατε επίσης σαν οικονομικό υπεύθυνο στον Δήμο Αθηναίων με το υποέργο Δράσεις Καινοτόμων Υπηρεσιών. Ποια είναι η πολιτική του ιδιότητα; Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Τα γαλάζια golden boys τα οποία δεν μπορούν να ζήσουν με έναν μισθό, θέλουν δύο μισθούς, και αυτό έγινε με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Και αυτό το κάνατε δίνοντας διπλή δουλειά και μαθαίνουμε ότι ήταν και βοηθός του γραμματέα της ΝΔ κ. Μαρινάκη. Αυτούς βολεύετε, τα "δικά σας παιδιά", και πετάτε στον δρόμο παιδιά με βαριά βιογραφικά που δεν είναι "δικά σας".

Θέλουμε απαντήσεις και για την κατηγορία 107, να μας καταθέσετε τα πιστοποιητικά, τι προσόντα είχαν αυτοί που επιλέξατε, διότι θα επανέλθουμε στην επόμενη συνεδρίαση. Γιατί στην συγκεκριμένη κατηγορία φαίνεται στη μοριοδότηση των 30 μορίων να μοριοδοτείτε την συγγένεια εξ΄αίματος στελεχών της ΝΔ και της ΔΑΚΕ. Θα επανέλθουμε εάν δεν έχουμε απαντήσεις».