Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (18/10/2021) - "Η δημοτική Αρχή στηρίζει τη λειτουργία τμημάτων με 28 μαθητές εν μέσω πανδημίας και καλεί τους Αθηναίους να μην κυκλοφορούν όταν βρέχει…"

2021-10-19

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη 2021, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

Δεν είναι προτεραιότητα του Δήμου η θωράκιση από τις πλημμύρες.

«Οι συνέπειες από τις διήμερες βροχοπτώσεις στην Αθήνα ήταν αποκαλυπτικές της διαχρονικής απουσίας μιας πολιτικής που θωρακίζει την πόλη και τους ανθρώπους της στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής είναι τα κάθε λογής προγράμματα της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου με αναπλάσεις, με εκατομμύρια ευρώ στον Ελαιώνα για το γήπεδο μιας ΠΑΕ, με τον Μεγάλο Περίπατο και ταυτόχρονα απουσιάζουν τα αντιπλημμυρικά μέτρα, οι μελέτες και τα απαραίτητα έργα, ενώ καλά κρατεί και το γνωστό παιχνίδι αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε κυβέρνηση, Δήμο, Περιφέρεια, ΕΥΔΑΠ.

Οι πλημμύρες που είδαμε στον Κολωνό δεν είναι καινούργιο θέμα. Η δημοτική Αρχή διοικεί ήδη για δύο χρόνια. Και δεν είναι μόνο η περίπτωση του Κολωνού. Πλημμύρισαν δρόμοι όπως η Πατησίων, η Χαλκίδος, η Ηρακλείου, η Ιερά Οδός, ενώ γύρω από το Λυκαβηττό το νερό σχημάτιζε καταρράκτες. Πλημμύρισαν Δημοτικά Σχολεία, δημοτικές εγκαταστάσεις. Όλα αυτά αποτυπώνουν τις προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις της δημοτικής Αρχής και μια λογική αντιμετώπισης των προβλημάτων στη βάση της επικοινωνιακής διαχείρισης, με αποτέλεσμα η δημοτική Αρχή να βιάζεται τον Αύγουστο να δηλώσει ότι η Αθήνα θωρακίζεται για τις πλημμύρες και έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και σήμερα να βιώνουμε αυτή την πραγματικότητα.

Η κατάσταση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, γιατί μέτρα που πρέπει να ληφθούν, δεν λαμβάνονται. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι θα αλλάξει ο προσανατολισμός και οι ιεραρχήσεις τους, με σκοπό την κάλυψη των καθημερινών αναγκών του λαού της πόλης.

Η δημοτική Αρχή στηρίζει τη λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων με 28άρια τμήματα

Το Υπουργείο Παιδείας και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανακοίνωσε ότι μέσα στον Οκτώβρη προχωράει σε συγχωνεύσεις περίπου χιλίων τμημάτων σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, συγχωνεύονται τμήματα σε 46 Γυμνάσια και Λύκεια κόβοντας 63 τμήματα. Στο τέλος του Αυγούστου έγινε μεγάλη συζήτηση και, κάτω από πίεση, οι Διευθύνσεις του 39ου Γυμνασίου και Λυκείου πήραν πίσω τα 27αρια τμήματα που έφτιαχναν. Τώρα η κυβέρνηση προχωρά και η αρμόδια δημοτική Αρχή "νίπτει τας χείρας της" και συμφωνεί σιωπώντας, με τη δημιουργία τμημάτων με 28 μαθητές.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα πρέπει να αντιδράσουν και να μην δεχτούν το καθεστώς που διαμορφώνεται με τους σχεδιασμούς της Υπουργού Παιδείας. Η Υπουργός, πέρα από τα δικαστήρια και την ποινικοποίηση του απεργιακού αγώνα των εκπαιδευτικών, προχωρά σε αυτή την κατάσταση, ενώ περιμένουμε τον Νοέμβρη αρνητικές εξελίξεις στο μαθητικό πληθυσμό στο θέμα του κορωνοϊού.

Καταγγέλλουμε τη δημοτική Αρχή που αρνήθηκε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενάντια στο κύμα συγχωνεύσεων. Έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στην υγεία των μαθητών. Αποδέχεται την κατάργηση 63 τμημάτων σε 46 Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου της Αθήνας που φέρνουν σαν αποτέλεσμα τη λειτουργία τμημάτων με 27-28 μαθητές εν μέσω πανδημίας.

Να απαλλοτριωθεί τώρα το πάρκο Δρακόπουλου προς όφελος των κατοίκων της περιοχής

Το θέμα είναι συγκεκριμένο, να αποφασίσουμε την απαλλοτρίωση του μέρους του κτήματος που ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό, ώστε μαζί με το τμήμα που ανήκει στο Δήμο, να διαμορφωθεί ένα μικρό αστικό πάρκο, χώρος πρασίνου, αναψυχής, με παιδικές χαρές.

Μιλάτε γενικά για την αειφορία και για μακροπρόθεσμα σχέδια βιωσιμότητας και κλιματικών αλλαγών, όμως συγκεκριμένα προβλήματα απαιτούν και συγκεκριμένες λύσεις. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να συζητηθεί εντός ημερήσιας διάταξης το θέμα της απαλλοτρίωσης του Πάρκου Δρακόπουλου».