Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (19/04/2021) - Χάρης Βουρδουμπάς: "Η δημοτική Αρχή είναι γρήγορη όταν σχεδιάζει για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όμως για τα σχολεία των παιδιών μας δεν προλαβαίνει…"

2021-04-19

Στη συζήτηση για το σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων για τη δίχρονη προσχολική Αγωγή, που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας στις 19 Απρίλη 2021, στην τοποθέτησή του ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας δήλωσε τα εξής:

«Τοποθετηθήκαμε και στο αρχικό σχέδιο που μας παρουσιάσατε πριν από ένα μήνα περίπου. Είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας και το είχαμε καταγγείλει για όλους τους λόγους για τους οποίους αυτή την ώρα είναι δεκάδες γονείς και εκπαιδευτικοί συγκεντρωμένοι έξω από το δημαρχείο και διαμαρτύρονται. Και μαζί τους είναι και η πλειοψηφία των κοινοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η νέα εκδοχή του σχεδίου που μας παρουσιάσατε σήμερα είναι ακόμα χειρότερη, γιατί μειώνετε κι άλλο τις αίθουσες που θα λειτουργήσουν. Από 120 πήγαμε στις 102 και από τις 84 πριν από ένα μήνα, πήγαμε στις 57 σήμερα. Και μάλιστα υπολογίζετε τμήματα προνηπίων με 23 ή 25 παιδιά.

Το Σεπτέμβρη, που είναι να ξεκινήσει -με 3 χρόνια καθυστέρηση βέβαια- η λειτουργία της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο της Αθήνας, συμπληρώνετε 2 χρόνια στη διοίκηση. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνατε. Είναι ξεκάθαρα πολιτική σας επιλογή να στοιβάξετε μαθητές και νήπια σε κοντέινερ ή σε αίθουσες που αφαιρούνται από δημοτικά και νηπιαγωγεία για να γίνουν αίθουσες προσχολικής αγωγής.

Μάλιστα, το κάνετε σε συνθήκες πανδημίας, όπου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για μείωση του αριθμού παιδιών ανά τάξη σε όλες τις βαθμίδες και για μεγαλύτερα προαύλια, περισσότερο χώρο. Εσείς, σε αυτές τις συνθήκες, επιλέγετε να συνεχιστεί το «στοίβαγμα» και να περιορίσετε το χώρο προαυλισμού χιλιάδων μαθητών.

Ένα από τα χαρακτηριστικά και κραυγαλέα παραδείγματα της «προκάτ» λύσης που μας παρουσιάσατε, είναι τα κοντέινερ στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος στη Νικοπόλεως 33 που στεγάζει 5 σχολεία. Μεταξύ αυτών και το 8ο Γυμνάσιο και Λύκειο, βάζοντας τα προνήπια στο ίδιο προαύλιο μαζί με έφηβους. Είχαμε την ευκαιρία, με το Νίκο Σοφιανό να επισκεφτούμε αυτό το σχολείο την προηγούμενη βδομάδα, να συνομιλήσουμε με τους εκπαιδευτικούς. Και μέσω της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ καταθέσαμε ως αναφορά στη Βουλή την επιστολή διαμαρτυρίας των 5 συλλόγων διδασκόντων.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι ότι παίρνετε αίθουσες που χρησιμοποιούνται ήδη: όπως στο 29ο δημοτικό την αίθουσα μουσικής, στο 76ο δημοτικό την αίθουσα για τη βιβλιοθήκη, βάζετε αίθουσα προνηπίων στον 1ο όροφο στο 129ο δημοτικό και άλλα που περιγράφουν οι ανακοινώσεις συλλόγων γονέων και διδασκόντων που βγήκαν αυτές τις μέρες.

Το σχέδιό σας συμπληρώνεται με την τοποθέτηση κοντέινερ σε 9 αδόμητα οικόπεδα για να λειτουργήσουν σε συνθήκες «προσωρινής μονιμότητας». Για 4 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 2, όπως προβλέπει ο νόμος για τα προκάτ του ΣΥΡΙΖΑ. Κι εκεί το πάτε... Ακριβώς γιατί ΔΕΝ υπάρχουν ούτε έτοιμα σχέδια - ούτε μελέτες - ούτε εγκεκριμένα κονδύλια για να φτιαχτούν νέα σχολεία την επόμενη 4ετία.

Ακόμα και σε αυτό το σκέλος του σχεδίου, τα απαράδεκτα που κάνετε είναι ενδεικτικά της πολιτικής σας που αντιλαμβάνεται ως κόστος τη δημόσια παιδεία και την υποβαθμίζει σε όλες τις βαθμίδες.

Προβλέπετε 2 κοντέινερ για το 156ο νηπιαγωγείο, στις οδούς Παπαρσένη και Σούκα, που όμως είναι οικόπεδο για να χτιστεί το 24ο Λύκειο, θέμα που έχουμε αναδείξει επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο. Τί μας λέτε ουσιαστικά; Ότι ΔΕΝ πρόκειται να γίνει το 24ο Λύκειο.

Το ίδιο μας λέτε -ότι ΔΕΝ πρόκειται να χτιστεί- και για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΕΕΕΕΚ-Αθήνας, που ήταν να στεγαστεί (με βάση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) στην οδό Λάμψα, αλλά τώρα βάζετε εκεί 2 κοντέινερ για να στοιβάξετε το 157ο νηπιαγωγείο.

Φτάνετε στο σημείο να κοροϊδεύετε γονείς και εκπαιδευτικούς που διαμαρτύρονται, όπως κάνετε με την απόφαση που είχαμε πάρει ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο πριν 5 μήνες για μεταστέγαση του 39-125 νηπιαγωγείου από το ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο που βρίσκεται και τώρα τους λέτε: ή θα πάτε σε προκάτ στον χώρο που θα έπρεπε να χτιστεί το καινούριο (στις οδούς Ηλέκτρας και Ιωαννίνων στον Κολωνό) μαζί με τα 7 κοντέινερ του 151 νηπιαγωγείου ή θα παραμείνετε στο ερείπιο.

Επίσης, δεν προβλέπετε βοηθητικούς χώρους, χώρους ανάπαυσης πουθενά στα νηπιαγωγεία που συζητάμε, συνεπώς έχετε εσείς αποφασίσει από μόνοι σας ότι δεν θα λειτουργήσει πουθενά ολοήμερο πρόγραμμα!

Λέμε καθαρά, ότι πρέπει να αποτραπεί αυτό το σχέδιο που μας παρουσιάσατε.

Πρέπει να εφαρμοστεί από το Σεπτέμβρη η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και στην Αθήνα παίρνοντας όλα τα μέτρα που χρειάζονται:

  • Να αξιοποιηθούν δημοτικά κτίρια και κενά σχολικά κτίρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε το κτίριο της Λέλας Καραγιάννη που το δώσατε στην Εκκλησία ή το κτίριο στην Ολυμπίων & Χαλκίδος στα Πατήσια. Να νοικιαστούν κατάλληλες αίθουσες.
  • Να αξιοποιηθούν οικόπεδα. Ενδεικτικά στην Ιφιγενείας & Λένορμαν, στην Κόκκερελ στην Κυψέλη και άλλα που υπάρχουν.
  • Οι προσωρινές λύσεις έχουν νόημα μόνο αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να είναι προσωρινές.

Αν αφαιρέσουμε το πρώτο εξάμηνο, ως διάστημα προσαρμογής σας -παρότι οι αντιδήμαρχοι που ήταν και επί θητείας Καμίνη δε χρειάζονταν προσαρμογή- μένει 1,5 χρόνος στον οποίο αν θέλατε, αν είχατε τη βούληση, μέχρι και σχολεία ολόκληρα θα είχαν χτιστεί ως το Σεπτέμβρη. Αντίθετα εσείς, μετά από 2 χρόνια δεν μας έχετε παρουσιάσει σχέδιο ούτε για να βάλετε ένα τούβλο.

Λέμε λοιπόν: Να υλοποιηθούν γρήγορες διαδικασίες για την ανέγερση νέων κτιρίων σε δεκάδες χαρακτηρισμένα οικόπεδα. Τέτοια οικόπεδα υπάρχουν στο Δήμο Αθηναίων. Δάνειο υπάρχει για να προχωρήσουν απαλλοτριώσεις. Επιπλέον λεφτά ζητείστε από την κυβέρνησή σας, που βρίσκει και δίνει με fast track διαδικασίες για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το επιχείρημα ότι δεν προλαβαίνατε ή ότι δεν υπάρχουν λεφτά, είναι απλά απόδειξη για το ποιες είναι οι προτεραιότητές σας. Και οι δικές σας ως διοίκηση και της κυβέρνησής σας. Δείξατε πόσο γρήγοροι μπορείτε να είστε όταν είναι να τρέξετε για επιχειρηματικά συμφέροντα.

Δείξατε ότι λεφτά μπορείτε να βρείτε... Όπως κάνατε για το Μεγάλο Περίπατο, ή για τα σχεδόν 90 εκατομμύρια για το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο Βοτανικό ή ακόμα και για να δώσετε 4 εκατομμύρια για να εκσυγχρονίσετε το μηχανισμό είσπραξης κλήσεων.

Για την προσχολική αγωγή όμως, επιλέγετε το στοίβαγμα τετράχρονων και πεντάχρονων παιδιών, στα περίφημα προκάτ του ΣΥΡΙΖΑ -που έμειναν έτσι στην ιστορία καθώς η κυβέρνησή του ήταν αυτή που έφτιαξε το νόμο το 2019. Και έχει φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, όπως βέβαια και η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Τελικά αυτό που επιλέγετε και υλοποιείτε είναι η υποβάθμιση. Και στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία άλλων βαθμίδων.

Γι' αυτό καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα μαθητικά συμβούλια σε κοινό αγώνα για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί αυτοί του Δήμου».