Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (19/04/2021) - Νίκος Σοφιανός: "Να παραταθεί άμεσα η σύμβαση των 1.118 εργαζόμενων του Δήμου που απολύονται τις επόμενες εβδομάδες"

2021-04-19

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Η δημοτική αρχή επέλεξε να ταυτιστεί με την κυβέρνηση της ΝΔ, στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Οι συνέπειες του πολύμηνου αποκλεισμού φαίνονται και θα φανούν και στο επόμενο διάστημα. Πρώτα απ' όλα, στα οικονομικά, στο εισόδημα, στις θέσεις εργασίας, αλλά και στο νομοθετικό έργο που πραγματοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ όλη αυτή την περίοδο -θέματα που μας αφορούν- γιατί οι εικόνες τις οποίες ζούμε ήδη τα Σαββατοκύριακα, αλλά και καθημερινά, έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης και της δημοτικής Αρχής. Οι πλατείες θα είναι πλέον αποκλεισμένες για τον κόσμο, ο οποίος κάπου πρέπει να πάει να κάτσει. Στην πλατεία Βαρνάβα, για να αντιμετωπιστούν τα ανοιχτά πάρτι, αποκλείστηκε από νωρίς ολόκληρη η πλατεία. Έγινε απροσπέλαστη.

Και παρόλο που συνεχίζεται ο αποκλεισμός, η δημοτική Αρχή αποφάσισε να θέσει ξανά σε λειτουργία την ελεγχόμενη στάθμευση η οποία είχε παγώσει όλη την περίοδο της καραντίνας, καραντίνας που συνεχίζεται και δεν σταμάτησε τον Απρίλιο. Όμως, η δημοτική Αρχή έχει το μυαλό της μόνο στο πως θα μαζέψει χρήματα από ένα λεηλατημένο εισόδημα, από έναν κόσμο ο όποιος δεν έχει πλέον εισόδημα, γι αυτό και έχει φτάσει σχεδόν 100% το ξεζούμισμα, το οποίο δημιουργεί φυσικά ταυτόχρονα και τεράστια χρέη.

Για το προσωπικό του Δήμου, ζητήσαμε να μπει στην ημερήσια διάταξη το θέμα των εργαζομένων που εργάζονται μέσα από το κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι που απολύονται τις επόμενες βδομάδες καλύπτουν τις ανάγκες όλων των διευθύνσεων. Σε συνθήκες που η πανδημία είναι σε εξέλιξη, οι συνέπειες της είναι δραματικές με τα καθημερινά νεκρούς και η απάντηση στο τι θα γίνει με το κενό που θα προκύψει από την απόλυση 1030 εργαζομένων, δεν υπάρχει. Εμείς ζητήσαμε να μπει στην ημερήσια διάταξη ώστε το Δημοτικό συμβούλιο να πιέσει την κυβέρνηση να παρατείνει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς, την εργασία αυτών των ανθρώπων. Γιατί γνωρίζετε καλά ότι δεν προβλέπεται κάποιο άλλο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας την επόμενη περίοδο, από Σεπτέμβριο, και θα μετρήσουμε τεράστια κενά, μεγάλες απώλειες σε όλες τις διευθύνσεις του Δήμου (στην καθαριότητα, τις κοινωνικές δομές κλπ) και αυτό το κενό θα αποτυπωθεί με ακόμα περισσότερα προβλήματα για την καθημερινότητα των Αθηναίων.

Απευθυνθήκαμε στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου και ζητήσαμε, από τις 9 Απριλίου, να δοθεί απάντηση σχετικά με τους 88 εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων της Αθήνας, για τους οποίους στις 30 Απριλίου λήγει η τετράμηνη σύμβασή τους. Μετά το Πάσχα, στις 10 Μαΐου, θα ανοίξουν όλα τα σχολεία και ο Δήμος θα έχει χάσει 88 εργαζόμενες από την καθαριότητα. Πώς θα καθαρίζονται οι αίθουσες όλων πλέον των σχολείων (Δημοτικών, Γυμνασίων, πέραν των Λυκείων που ήδη λειτουργούν); Ζητάμε λοιπόν να παραταθεί η εργασία αυτών των καθαριστριών έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Και αυτό το αίτημα είναι απολύτως λογικό αν θέλουμε στα σοβαρά να λέμε ότι καλύπτονται κάποια στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Είναι ζήτημα άμεσης ανάγκης, για να λειτουργήσουν τα σχολεία μετά το Πάσχα, να παραταθεί η εργασία αυτών των ανθρώπων στην καθαριότητα του Δήμου».