Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (19/07/2021) - Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας

2021-07-19

Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, έθεσε τα εξής θέματα:

«Για άλλη μία φορά το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει και έξω από το κτίριο του Δημαρχείου υπάρχουν ΜΑΤ. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάθε φορά που οι πολιτικές επιλογές της δημοτικής Αρχής δημιουργούν αντιδράσεις, ο Δήμαρχος συνηθίζει να λειτουργεί με την αστυνομία.

Το πρώτο ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε έχει σχέση με την ανάγκη να μπει στη σημερινή συζήτηση και να ληφθεί απόφαση, όπως αυτές που ελήφθησαν και στην 5η Δημοτική Κοινότητα τις προηγούμενες μέρες, για το ζήτημα της προστασίας του πράσινου και της διακοπής της κοπής δέντρων στο χώρο της οδού Ιακωβάτων που πρόκειται να εγκατασταθούν κοντέινερ για την προσχολική αγωγή. Κατά τη γνώμη μας είναι σοβαρό ζήτημα, όπως επίσης και η ανεύρεση χώρων για να εγκατασταθούν οι δομές της προσχολικής αγωγής στο 5ο διαμέρισμα, χώροι που δεν θα περιορίζουν τον ήδη ελάχιστο ελεύθερο χώρο στην περιοχή.

Έχουμε ξαναδηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η δημοτική Αρχή εφαρμόζει ένα πολύ κακό σχέδιο και γι' αυτό υπάρχουν αντιδράσεις. Υπήρχαν και στο Πολύγωνο, υπάρχουν και στα υπόλοιπα σχολεία της Κυψέλης όλο το προηγούμενο διάστημα. Για το συγκεκριμένο χώρο στα Κάτω Πατήσια υπάρχει για αρκετές μέρες κινητοποίηση των κατοίκων και διαφόρων φορέων της περιοχής. Κινητοποιήθηκαν μαζεύοντας υπογραφές και η απάντησή της δημοτικής Αρχής ήταν ΜΑΤ και χημικά. Θεωρούμε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το δεύτερο ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε είναι σχετικά με τους σχεδιασμούς για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα και το αίτημα των κατοίκων, της πρωτοβουλίας αγώνα που έχει συγκροτηθεί, ώστε αυτό να παραμείνει πράσινο ελεύθερο, δημόσιο και ανοιχτό. Η επιτροπή κατοίκων έχει καταθέσει πολλές υπογραφές και έχει ζητήσει να γίνει άμεσα ξεχωριστή συζήτηση.

Ένα τρίτο ζήτημα, θέλουμε να εκφράσουμε και εμείς από την πλευρά μας την υποστήριξη στα αιτήματα των εργαζομένων με συμβάσεις για την κάλυψη των αναγκών αντιμετώπισης του COVID-19 και των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, για την ανανέωση των συμβάσεων τους. Θεωρούμε ότι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να καταλήξει σε ένα ψήφισμα, όπως προτείνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ουσιαστικά διανύουν τις τελευταίες ημέρες της σύμβασης τους.

Είναι αναγκαίο κατά τη γνώμη μας να συνεχιστεί η εργασία τους γιατί στελεχώνουν κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου. Κι επειδή προφανώς το ψήφισμα από μόνο του δεν φτάνει, χρειάζεται να δεσμευτεί η δημοτική Αρχή ότι θα κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται, προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι στις κρίσιμες εκείνες υποδομές για τη λειτουργία του Δήμου.

Ένα τέταρτο ζήτημα, θυμίζουμε ότι τη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία, πρώτα τα Γυμνάσια-Λύκεια και μετά τα Δημοτικά, άνοιξαν από πλευράς προσωπικού καθαριότητας με χειρότερους όρους από αυτούς με τους οποίους είχαν κλείσει, πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η δημοτική Αρχή έχει ένα κομμάτι ευθύνης, στο μερίδιο που της αναλογεί.

Πρέπει λοιπόν να παρθούν τώρα έγκαιρα όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η επαναπρόσληψη των καθαριστριών που εργάστηκαν την περσινή χρονιά. Να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι και από πλευράς προσλήψεων και από πλευράς υποδομής που χρειάζεται για να καλύπτονται ακόμα περισσότερο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για την καθαριότητα και την όσο το δυνατόν πιο ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων από Σεπτέμβρη.

Είμαστε σε μία φάση που από ότι φαίνεται οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται, αυξάνονται και στις μικρότερες ηλικίες όπως δείχνουν όλα. Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει πέσει μέσα σχεδόν σε καμία από τις εκτιμήσεις της, ακολουθεί εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Ακριβώς την ώρα που ξανά αυξάνονται τα κρούσματα ως συνέπεια αυτής της διαχείρισης, η κυβέρνηση επιλέγει να κλείνει νοσοκομεία και να προωθεί την ιδιωτικοποίηση της υγείας, ενώ θα έπρεπε να κινούμασταν στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση.

Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι στο κομμάτι που του αναλογεί, ο Δήμος θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από την περσινή σχολική χρονιά προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, από τις αρχές Σεπτέμβρη, τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της Αθήνας, για να μην αντιμετωπίσουμε εκ νέου σοβαρά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν και πάλι σε κλείσιμο των σχολείων.

Ήδη, η μορφωτική υποβάθμιση των δύο προηγούμενων χρόνων, αφήνει αποτυπώματα με τα οποία κανένας δεν ασχολείται, παρόλο που είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, ούτε το Υπουργείο Παιδείας που φέρνει πάλι καινούργιο νομοσχέδιο σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Να ασχοληθεί ο Δήμος, τουλάχιστον στο κομμάτι που τον αφορά, για να κάνει ότι χρειάζεται ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν το Σεπτέμβρη τα σχολεία, με τους δυνατούς όρους και με ασφάλεια».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, επίσης έθεσε προ ημερήσιας τα εξής θέματα:

«Στη Ζωφριά πού είναι οι αποθήκες του Δήμου υπάρχει μία έξαρση κλοπών για μήνες, αλλά αυτό το πρόβλημα δεν έχει ακόμα λυθεί, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την ανάγκη φύλαξης και για τη σωματική τους ακεραιότητα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί εκτός των θεμάτων ασφαλείας των εργαζομένων είναι και στο θέμα της ασφάλειας της περιουσίας του Δήμου, δηλαδή της λαϊκής περιουσίας. Όλα αυτά τα υλικά έχουν πληρωθεί με τους φόρους και τα τέλη του αθηναϊκού λαού, περιμένουμε μία απάντηση επί του θέματος.

Ενημερωθήκαμε ότι το γήπεδο 5x5 στο άλσος του Θησείου παραχωρήθηκε στις 7 Ιουλίου στον Παναθηναϊκό. Εδώ μπαίνει ένα ερώτημα. Το Άλσος αυτό χρησιμοποιείται από τα σχολεία της περιοχής και από την τοπική ομάδα τον Πανθησειακό. Δεν έχει σημασία πόσες ή ποιες ώρες θα πάρει κάθε ομάδα, το θέμα είναι αν ο Παναθηναϊκός που είναι ένα μεγάλο σωματείο με όνομα μπει σε ένα γήπεδο της γειτονιάς, καταλαβαίνετε ότι οι γονείς τα παιδιά τους δεν θα τα στείλουνε στις μικρές ομάδες αλλά θα πάνε να τα γράψουν στον Παναθηναϊκό, ο οποίος χρησιμοποιεί και τα γηπεδάκια της Τσόχα και άλλες εγκαταστάσεις.

Υπάρχει ένα θέμα με το Νόμο Αυγενάκη, σύμφωνα με τον οποίο ζητάνε από όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία «τα μαλλιά της κεφαλής τους» για να είναι νόμιμα, δεν έχουν καμία χρηματοδότηση από το κράτος και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Δηλαδή οι μικρές ερασιτεχνικές ομάδες χαλάνε ένα σωρό χρήματα, θα τους πάρουν και τα γήπεδα... Και εν τω μεταξύ οι δεύτερες ομάδες του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού κλπ, συμμετέχουν και στα πρωταθλήματα της λεγόμενης «Β' Εθνικής». Θα ληφθεί καμία μέριμνα για προστατευτούν τα ερασιτεχνικά σωματεία στις γειτονιές της Αθήνας και να μπορέσουν να επιζήσουν;

Επίσης, έχουμε και μία πληροφορία ότι ο διευθυντής του ΟΠΑΝΔΑ που είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των γηπέδων, με απόφαση του ΟΠΑΝΔΑ έχει επιτραπεί να δουλεύει και ως τεχνικός Σύμβουλος της ακαδημίας του Παναθηναϊκού. Δηλαδή ο ίδιος που υπέγραψε και την παραχώρηση του γηπέδου του άλσους του Θησείου. Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα και τη σωτηρία των ερασιτεχνικών ομάδων. Περιμένουμε μία απάντηση».