Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (19/12/2022) - "Προϋπολογισμός φορομπηξίας, υποχρηματοδότησης κοινωνικών υπηρεσιών, ενίσχυσης του κεφαλαίου"

2022-12-20

Με προκλητικούς πανηγυρισμούς για έναν «ιστορικό προϋπολογισμό», του οποίου τα έσοδα για πρώτη φορά ξεπερνούν το 1 δισ., αυξημένα κατά 104 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι, ο δήμαρχος Αθήνας, Κ. Μπακογιάννης, εισηγήθηκε τον προϋπολογισμό του δήμου, κρύβοντας ότι τα έσοδα για τα οποία πανηγυρίζει είναι προϊόν γενικευμένης φορομπηξίας στα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης, υποχρηματοδότησης των κοινωνικών υπηρεσιών κ.λπ.

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού ανέδειξε με την παρέμβασή του ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αθήνας, σχολιάζοντας αρχικά δηκτικά ότι «ακούγοντας τον δήμαρχο στην εισηγητική του τοποθέτηση και τα μεγάλα λόγια που είπε, πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με την πραγματικότητα και της πόλης και της ζωής της πλειοψηφίας του λαού που ζει σε αυτή».

Εξήγησε στη συνέχεια: «Γιατί έχουμε για μια ακόμα χρονιά να κάνουμε με έναν προϋπολογισμό που τα γενικά πολιτικά χαρακτηριστικά του είναι: Κάθε είδους βαριά δημοτική φορολογία, προβλέπεται να εισπράξετε 199 εκατομμύρια από κάθε είδους βαριά φορολόγηση των Αθηναίων, και ταυτόχρονα απροκάλυπτη φορολογική ασυλία των μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα της βιομηχανίας του Τουρισμού που λυμαίνεται την πόλη.

Ενας προϋπολογισμός που βάζει τη σφραγίδα του στη συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού και στην πλήρη υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών που αφορούν την πιεστική καθημερινότητα των κατοίκων, με άμεσες πλέον ιδιωτικοποιήσεις, με αναθέσεις σε εταιρείες και εργολάβους του πράσινου, του ηλεκτροφωτισμού, της οδοποιίας, των τεχνικών έργων και με εκτεταμένο λίζινγκ για τον στόλο των οχημάτων.

Προϋπολογισμός υποχρηματοδότησης με μειώσεις ή διατήρηση κονδυλίων, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για δυσθεώρητες αυξήσεις των λειτουργικών δαπανών. Εσείς προβλέπετε τα ίδια ή και λιγότερα στους κοινωνικούς οργανισμούς, στον ΚΥΑΔΑ, τον ΟΠΑΝΔΑ, στο Βρεφοκομείο, στις σχολικές επιτροπές. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: Στους δύο Οργανισμούς θα πάρουν λιγότερα απ' ό,τι πήραν το 2022, οι άλλοι δύο θα πάρουν ακριβώς τα ίδια.

«Μηδενικά» για ελεύθερους χώρους

Ο Ν. Σοφιανός κατήγγειλε επίσης «Αλλο γενικό χαρακτηριστικό αυτού του προϋπολογισμού, τα δεκάδες μηδενικά πόρων στους κωδικούς που αφορούν απαλλοτριώσεις εδαφικών εκτάσεων, αγορές κτιρίων, τεχνικά έργα και μηδενικές προβλέψεις για αξιοποίηση ήδη απαλλοτριωμένων εκτάσεων, περίπου 100 στρεμμάτων, όπως έχουμε υποδείξει και πιέσει στο να αξιοποιηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.Κι αυτά σε μια πόλη που ασφυκτιά κυριολεκτικά από ελεύθερους χώρους, τους οποίους αφήνετε στην εγκατάλειψη και στην καταπάτηση».

Την ίδια ώρα, επισήμανε ο Ν. Σοφιανός, «δεκάδες εκατομμύρια κατευθύνονται στο γήπεδο μιας ΑΕ και στην εμπορική αξιοποίηση των κτισμάτων Βωβού που ανήκουν στις τράπεζες. Αυτά τα δύο είναι η καρδιά της περίφημης διπλής ανάπλασης, που ψηφίσατε μαζί και με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο, γύρω στα 160 εκατομμύρια μετρήσαμε για επιχορηγήσεις επενδύσεων, δάνεια, απαλλοτριώσεις που αφορούν αυτό, ένα γήπεδο και τα mall που θα φτιάξουν οι τράπεζες δίπλα του.

Καταψηφίζουμε λοιπόν έναν ακόμα ταξικό προϋπολογισμό, ταυτισμένο με την κυβερνητική πολιτική. Και εδώ, για να μη σας αδικούμε, το ίδιο συνέβαινε και με την προηγούμενη δημοτική αρχή και με προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί αυτό που σας ενώνει είναι η εκτίναξη των ιδίων εσόδων, η ανταποδοτικότητα, οι συμπράξεις με τους ιδιώτες, οι στρατιές των συμβασιούχων σαν αυτές που έρχονται και ζητάνε τη στήριξη για μόνιμη δουλειά, τα έργα για την τουριστική βιτρίνα της πόλης, η συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού και οι δουλειές με τις αμαρτωλές ΜΚΟ.

Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό μιας γκρίζας πόλης. Οσο κι αν αποψιλώνετε το Βελούχι απ' τα έλατά του για να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο Σύνταγμα, δεν αλλάζει η γκρίζα εικόνα και όχι μόνο στις γειτονιές, τις συνοικίες, αλλά και στο κέντρο της πόλης.

Στα θέματα που έχουμε μετά, στην ημερήσια διάταξη είναι να μεταφέρουμε, να εκθέσουμε και πολύ σωστά το άγαλμα του Δάντη σε δημόσιο χώρο. Εμείς λέμε όχι στο Κολωνάκι, στην πλατεία Κλαυθμώνος να το βάλουμε για να συμβολίζει την κόλαση, την κόλαση στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, η οποία είναι άβατο, στα στενά δίπλα απ' την Τριλογία, την κατάσταση γύρω απ' το Εθνικό Θέατρο, την κατάσταση γύρω απ' την Ομόνοια, τη χαβούζα Αιόλου και Σταδίου, που παραμένει τόσα χρόνια χαβούζα, στον παλιό "Κατράντζο". Αυτή είναι η εικόνα του κέντρου, της μόστρας της πόλης γιατί κυριολεκτικά έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα τετραετία χαμένη στον αγώνα κατά της τοξικοεξάρτησης, παρά τα μεγάλα λόγια που από κοινού λέτε για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, παρά τα εγκαίνια στην Καποδιστρίου και παρά τα 800 χιλιάρικα ευρώ για να πάρετε πουλμανάκια για να γίνεται η λεγόμενη εποπτευόμενη χρήση».

«Μηδενικά» και από εισπράξεις από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Επειδή είπατε για προϋπολογισμό του 1 δισεκατομμυρίου, είναι εικονικός! Προσθέτετε και αφαιρείτε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο από παρελθόντα οικονομικά έτη, ουσιαστικά μιλάμε για ένα εικονικό 1 δισ., αλλά μέσα σε μια θάλασσα αριθμών ας συγκρατήσουμε: Κρατική χρηματοδότηση το 34% των εσόδων, δημοτική φορολογία που θα πληρώσουν οι Αθηναίοι το 66% των εσόδων. Επειδή είπατε για τους μεγάλους. Τι θα πάρετε απ' τους ξενοδόχους; Ενα εκατομμύριο! Δηλαδή το 1/6 αυτών που θα εισπράξουν, δηλαδή μπαταχτσήδες οι φίλοι σας οι ξενοδόχοι, τα παίρνουν κανονικά και σφυράνε αδιάφορα και μάλιστα και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τι έχουν κρατήσει; Οι ξενοδόχοι πληρώνουν οικιακό συντελεστή για τα ξενοδοχεία τους, όχι επαγγελματικό! Το "Κάραβελ", το "Χίλτον" όταν ανοίξει, το "Μ. Βρεττάνια", πληρώνουν όσα πληρώνει το τετραγωνικό η κατοικία. Αυτοί είστε σε σχέση με το ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε.

Ας πάμε στο bnb που έχει διαλύσει την Αθήνα. Μηδέν πρόβλεψη εσόδων και αρνείστε αυτά που προτείνουμε που είναι και ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα σε σχέση με τη φορολόγηση σαν επαγγελματική στέγη.

Ας πάμε στις μεγάλες κουβέντες που είπατε για κράτος τζαμπατζή απέναντι στον δήμο. Τι προβλέπετε να εισπράξετε απ' τους τζαμπατζήδες; Μηδέν. Τι θα πάρετε από περίπου 350 εταιρείες μεταφορών, αποθήκευσης, logistics μέσα στον ιστό της Αθήνας; Μηδέν, γιατί λέτε δεν έχετε πάρει άδεια.

Και για να συζητάμε με νούμερα. Εκτός απ' τα 160 εκατομμύρια μέσω λογαριασμού ρεύματος που θα εισπράξετε απ' τον κοσμάκη, έχετε προβλέψει άλλα 10 εκατομμύρια για ελεγχόμενη στάθμευση και πρόστιμα από ελεγχόμενη στάθμευση! Και για να κατανοηθεί το μέγεθος της φορομπηξίας στην Αθήνα, ένας Αθηναίος πληρώνει στον δήμο για σπίτι 100 τ.μ., 50 ευρώ περισσότερα απ' όσα ο Πατρινός. Ενας έμπορος, επαγγελματίας για κατάστημα 70 τ.μ. πληρώνει στην Αθήνα 200 ευρώ περισσότερα απ' όσα πληρώνει ένας Πατρινός. Ο Αθηναίος πληρώνει 50 λεπτά για μισή ώρα στάθμευση έως 6 ευρώ τις 3 ώρες, ο Πατρινός 30 λεπτά συμβολικά για όσες ώρες παρκάρει.

Αυτά είναι τα λεγόμενα μέτρα που πήρατε και τα μέτρα που αρνηθήκατε στις προτάσεις μας σε σχέση με τους συντελεστές.

Ας δούμε ορισμένα ζητήματα για το προσωπικό για το οποίο δεν αναφέρεστε. Ο ΚΥΑΔΑ προσφέρει τις υπηρεσίες του, πολύτιμες, με 162 έκτακτους εργαζόμενους στους 197. Τα επόμενα χρόνια έτσι που το πάτε ουσιαστικά θα μπει λουκέτο στο πράσινο, στον ηλεκτροφωτισμό, στην τεχνική συντήρηση, στο μηχανολογικό, στην οδοποιία. Είναι λογικό λοιπόν όπως μας καταγγέλλει κάτοικος στη Θεοφιλά να έχει από τις 21/11 κάνει αίτημα για κατεστραμμένο πεζοδρόμιο και για λάμπες και να έχει περάσει ένας μήνας κι ακόμα να περιμένει!

Θα τελειώσουμε με το μεγάλο θέμα των ελεύθερων χώρων, γιατί όταν ήρθε ο πρωθυπουργός στον Ελαιώνα δεν μίλησε για το τζάμπα γήπεδο στην ΠΑΕ ούτε για τα εμπορικά κέντρα του Βωβού που απελευθερώνονται, μίλησε για πράσινο. Για να δούμε τι κάνετε με το πράσινο. Διαφημίζετε κάποια πάρκα τσέπης που απ' τα πράγματα μιλάμε για ελάχιστα τετραγωνικά. Για άλλη μια χρονιά 56 κωδικοί που αφορούν οικόπεδα, ελεύθερους χώρους, δεν απαλλοτριώνονται. Μηδενικοί ή με συμβολικό ποσό. 14 πλατείες μηδενικές για αναπλάσεις. Ενώ περίπου 100 στρέμματα απαλλοτριωμένων εκτάσεων αφήνονται για πέντε στη σειρά χρόνια από την πληρωμή τους στην εγκατάλειψη! Πάρκο Ποδονίφτη, πάρκο Λόφου Γκράβας, Λαχανόκηποι κ.λπ., ειδικά για τους Λαχανόκηπους που καταγγείλαμε καταπάτηση και που την πιστοποίησε η δημοτική αστυνομία που πήγε τις επόμενες μέρες, τι θα κάνετε; Τι συμβαίνει; Ποιος καταπατάει 9 στρέμματα δημοτικής περιουσίας; Με ποιανού τις πλάτες το κάνει αυτό; Θα φέρετε καμία απάντηση; Θα κάνετε καμία αυτοκριτική;

Η καταψήφιση είναι δεδομένη, το θέμα είναι η διεκδίκηση πόρων, έργων, απαλλοτριώσεων, η εναντίωση στη φορομπηξία, η στήριξη των εργαζομένων, ομήρων συμβασιούχων για μόνιμη δουλειά, η καταδίκη συνολικά της πολιτικής σας».