Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (22/03/2021) - Ν. Σοφιανός: "Οργή για το νέο θανατηφόρο δυστύχημα στη διάβαση καρμανιόλα του ΟΣΕ στα Σεπόλια"

2021-03-22

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Μάρτη 2021 ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:

«Δυστυχώς, την Παρασκευή μετρήσαμε έναν ακόμα θάνατο στη διάβαση της οδού Δαμβέργη στα Σεπόλια. Είναι ο τέταρτος θάνατος δημοτών μας σε μία διάβαση κυριολεκτικά «καρμανιόλα».

Επανειλημμένα έχει τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε αυτή τη σύνθεση του και στην προηγούμενη. Ο Δήμος συνεχίζει να είναι θεατής, σε ένα έγκλημα που επαναλαμβάνεται και που είναι σίγουρο ότι θα έχουμε και καινούργια θανατηφόρα γεγονότα στο μέλλον, σε αυτή τη διάβαση. Θεωρούμε ότι ο δήμος πρέπει να ασχοληθεί και να διεκδικήσει μέτρα από τον ΟΣΕ και το Υπουργείο Μεταφορών.

Υιοθετούμε τα αιτήματα του συλλόγου «Αναγέννηση» των Σεπολίων, που κινητοποιήθηκε για να τοποθετηθούν άμεσα φωτεινές και ηχητικές ενδείξεις στις αφύλακτες διαβάσεις πεζών, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από τον πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα το Φλεβάρη του 2017.

Επίσης, πρέπει να απαιτηθεί χαμηλότερη ταχύτητα διέλευσης των τρένων από την περιοχή και να επιταχυνθούν οι εργασίες για την υπογειοποίηση της γραμμής, κάτι που θα δώσει ένα οριστικό τέλος σε τέτοια γεγονότα για τα οποία θρηνούμε νεκρούς συμπολίτες μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου τους, οι κάτοικοι στον Άγιο Παύλο έκαναν μία μαζική κινητοποίηση, σε αυτούς τους καιρούς, στην οποία συμμετείχαν και δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Με αιτήματα και στόχους που δεν στρέφονται ενάντια στους συμπολίτες μας τοξικοεξαρτημένους, αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν ένα «ως εδώ».

Τι θα κάνει ο Δήμος; Γιατί η δημοτική Αρχή δεν παίρνει θέση; Θα ασκήσει ο Δήμος την επιρροή του για να απαγορεύσει την λειτουργία από τον ΟΚΑΝΑ μιας ακόμα δομής σε αυτή την περιοχή; Γιατί δεν προχωρά σε χωροθέτηση και σε άλλες περιοχές του Δήμου ή σε άλλες περιοχές της Αττικής, σε άλλους Δήμους;

Δεν έχει ληφθεί ουσιαστικά κανένα μέτρο για την επαναλειτουργία των σχολείων, τα οποία πρέπει να επαναλειτουργήσουν. Σε αυτές τις συνθήκες που υπάρχει αυτή η κατάσταση στα σχολεία, ο Δήμος απευθύνεται σε συλλόγους διδασκόντων και τους ζητάει να κάνουν αίτηση για να γίνουν τα σχολεία τους πρότυπα, κατά το πλαίσιο της κυρίας Κεραμέως, που επιδιώκει να αυξήσει τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία.

Απευθύνθηκε, λοιπόν, ο Δήμος της Αθήνας στο 59ο Γυμνάσιο και του ζήτησε να κάνει αίτηση για να γίνει πρότυπο. Όλα τα σχολεία πρέπει να είναι πρότυπα, όλα τα σχολεία πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες για να μορφώνουν τα παιδιά μας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Επειδή μιλάμε και για τα προβλήματα της πανδημίας, στο τέλος του Απριλίου λήγουν οι συμβάσεις των καθαριστριών που πήρε ο Δήμος. Θεωρούμε ότι έγκαιρα, δηλαδή μέσα στο μήνα που έρχεται, πρέπει να ανανεωθούν αυτές οι συμβάσεις και να καλύψουν όλο το σχολικό έτος, το οποίο φαίνεται ότι επιμηκύνεται ως το τέλος Ιουνίου. Είναι μία ενέργεια την οποία πρέπει να την κάνει ο Δήμος και θεωρούμε ότι είναι απόλυτα λογική.

Ο Σύλλογος των Διπλωματούχων Μηχανικών Ανώτατων Σχολών των Υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση αλληλεγγύης και στήριξης στον εργαζόμενο του Δήμου της Αθήνας που ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη άδικα στη Νέα Σμύρνη. Δεν αρκεί το γεγονός ότι έγινε ΕΔΕ. Πρέπει να υπάρχει και επίσημη τοποθέτηση από το Δήμο της Αθήνας, για εργαζόμενό του.

Πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Υγείας που επιμένει στην απαράδεκτη, εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση ενός επικουρικού ιατρού, προέδρου του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου του Αγίου Σάββα, τη στιγμή μάλιστα που καλούνται οι γιατροί, δεν ανταποκρίνονται και επιστρατεύονται.

Αυτή η επιμονή δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, πρέπει να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να αναγνωρίζει ότι είναι πρόκληση να γίνονται τέτοιες ενέργειες απέναντι σε συνδικαλιστές γιατρούς του δημοσίου συστήματος Υγείας, οι οποίοι τα έχουν δώσει όλα, παλεύουν υπεράνθρωπα με άθλιες αμοιβές και απλήρωτες εφημερίες από τον Ιανουάριο. Αντίθετα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καλύπτει τα αιτήματά τους αλλά να προχωράει σε τέτοιες ενέργειες».