Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (24/04/2023) - Τοποθετήσεις της ΛΣ για την απαράδεκτη κατάσταση σε υποδομές σχολείων Ειδικής Αγωγής

2023-04-25

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας τάχθηκε στο πλευρό των φορέων που την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν κινητοποίηση έξω από το Δημαρχείο.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) βρέθηκαν για άλλη μια φορά έξω από το δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν γιατί ο πρώτος δήμος της χώρας «είναι ο δήμος με τα λιγότερα, τα πιο επικίνδυνα και ακατάλληλα σχολικά κτίρια της ειδικής αγωγής»!

Ο Νίκος Σοφιανός στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής:

«Ζητήσαμε να μπει εντός ημερήσιας διάταξης το θέμα για τα προβλήματα των ειδικών σχολείων της Αθήνας, όχι απλά για να συζητήσουμε αλλά για να αποφασίσουμε γι΄αυτά. Στην επιστολή διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση στις υποδομές των σχολείων ειδικής αγωγής στην Αθήνα σας αναφέρουν ότι έχει ξαναγίνει αντίστοιχη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14 Ιουνίου 2022. Για τη δημοτική Αρχή όμως, μπήκαν από το ένα αυτί και βγήκαν από το άλλο χωρίς κανένα ενδιαφέρον.

Το συγκεκριμένο θέμα απαιτεί να κληθούν με πρωτοβουλία του ίδιου του Δήμου οι Σύλλογοι Γονέων, οι εκπαιδευτικοί, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, να έρθει συγκεκριμένο εισηγητικό από την δημοτική Αρχή και να αποφασίσουμε συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν. Εμείς επιμένουμε ότι σήμερα θα πρέπει να αποφασίσουμε και ζητάμε να αποτελέσουν απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου τα επτά συγκεκριμένα αιτήματα φορέων που αναφέρονται στο χάλι που βρίσκονται τα ειδικά σχολεία της Αθήνας και διατυπώνουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Δεν έχει κανένας μονοπώλιο στην ευαισθησία αλλά αυτή αποδεικνύεται και στην πράξη. Προς το παρόν τα ειδικά σχολεία εισπράττουν αδιαφορία, τόσο για τα ειδικά δημοτικά σχολεία, όσο και για τα ειδικά σχολεία της δευτεροβάθμιας και το ΕΕΕΕΚ. Και είναι ξεκάθαρο ότι λεφτά υπάρχουν, είναι τα εκατομμύρια που πετάξατε στον μεγάλο περίπατο που αρχικά στήριξαν και οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, είναι τα 260 εκατ. ευρώ που θα δώσει ο Δήμος για το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και που όλοι μαζί το στήριξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Για το θέμα τοποθετήθηκε επίσης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Χάρης Βουρδουμπάς, αναφέροντας ότι από τη μια η κατάσταση είναι επικίνδυνη σε κτίρια και παρεμβάσεις δεν γίνονται, κι από την άλλη το σχολείο φάντασμα, το ΕΕΕΕΚ Αθηνών όλο ξεκινάει να γίνει (υπάρχει ΦΕΚ από το 2018) αλλά τίποτα δεν γίνεται. Κι επισήμανε ότι αυτά οφείλονται στην πολιτική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες των αναπήρων ως κόστος, πολιτική που υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές, που θεωρούν παρωχημένα τα ειδικά σχολεία!

Οι Σύλλογοι Γονέων του 6ου Ειδικού Δημοτικού, του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, του 9ου Ειδικού Δημοτικού, του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, οι Ενώσεις Γονέων 1ης, 4ης, 5ης & 7ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Α' Αθηνών, «Αριστοτέλης» και «Ρόζα Ιμβριώτη», καθώς και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων του ΕΕΕΕΚ, του ΕΝΕΓΥΛ και του ΕΕΕΕΚ Τυφλών Πολυαναπήρων Αιγάλεω που έδωσαν το «παρών» απαίτησαν με την κινητοποίησή τους σύγχρονα και ασφαλή ειδικά σχολεία.

Εκπρόσωποι των φορέων παραβρέθηκαν και μίλησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαιτώντας ο Σεπτέμβρης να ξεκινήσει με λύση για τη στέγαση του ΕΕΕΕΚ Αθηνών και ολοκληρωμένες τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα άλλα Ειδικά Σχολεία που αναφέρονταν σε αναλυτικό υπόμνημα που κατέθεσαν οι φορείς.

(Δείτε εδώ την Επιστολή προς τον Δήμαρχο και το δημοτικό Συμβούλιο που απέστειλαν οι φορείς)