Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (24/05/2021) - "Με γνώμονα τα επιχειρηματικά συμφέροντα οι αναπλάσεις που εξαγγέλλει ο Δήμος σε λόφο Φιλοπάππου και Ακαδημία Πλάτωνος"

2021-05-24

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Μάη 2021, η Βούλα Παναγή, δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης το θέμα των αναπλάσεων που προωθεί ο Δήμος σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού:

«Με ομόφωνη απόφαση του, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε το πλαίσιο εργασιών για την ανάπλαση και την αποκατάσταση του λόφου του Φιλοπάππου, στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ανώνυμης Εταιρείας «Εθνικός Κήπος - Μητροπολιτικό Πάρκο».

Θυμίζουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Δεκέμβρη, η Λαϊκή Συσπείρωση είχε καταψηφίσει τη συγκρότηση και την έγκριση του Καταστατικού αυτής της Εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο συστήνεται και λειτουργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα όμως με τους κανόνες της αγοράς.

Παράλληλα προωθείται σχέδιο αναπλάσεων που προωθείται σε κοινόχρηστους χώρους σε λόφους της Αθήνας, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Στρέφη, στο Βοτανικό, στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί και στον Υμηττό.
Όλα αυτά, μαζί με τον μεγάλο περίπατο και την εξέλιξή του, προωθούνται με μία βιασύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρχεται η μία Μελέτη μετά την άλλη, και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το κίνητρο δεν είναι επιβεβλημένες και απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της χρόνιας εγκατάλειψης, αλλά η ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα και άμεσα οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας, τα κτηματομεσιτικά και άλλα συμφέροντα.

Οι σχεδιασμοί αυτοί μπορεί να φαίνεται ότι ομορφαίνουν την πόλη και τις γειτονιές της, όμως έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα τόσο των εργαζομένων και των οικογενειών τους που ζουν στην Αθήνα, όσο και των μικρών επαγγελματιών που δεν θα αντέξουν στον ανταγωνισμό με τα μεγάλα μεγαθήρια που δραστηριοποιούνται στους εμπλεκόμενους κλάδους.

Με αυτή την έννοια, στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Τους αντιμετωπίζουμε συνολικά και όχι αποσπασματικά, παρότι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες».