Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (27/01/2020)

2020-01-27

Το θέμα της αξιοποίησης του παραρεμάτιου χώρου του Ποδονίφτη στις Τρεις Γέφυρες έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 27 Γενάρη, με αίτημα να ενταχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη επόμενης συνεδρίασης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας είχαν θέσει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλη του 2019, με αφορμή υπόμνημα φορέων της περιοχής το οποίο επανακατέθεσαν μαζί με περισσότερες από 110 υπογραφές κατοίκων για το θέμα.

Στην περιοχή Τρεις Γέφυρες, στα όρια της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου της Αθήνας με τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας στην ένωση του ρέματος Ποδονίφτη με τον ποταμό Κηφισό, στον παραρεμάτιο χώρο έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια το Πάρκο Ποδονίφτη, παιδική χαρά και αθλητικές εγκαταστάσεις με 2 γήπεδα μπάσκετ, τσιμεντένιες εξέδρες και αποδυτήρια.

Η εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι πέρα για πέρα εμφανής παρά τις επανειλημμένες εκλύσεις και επισημάνσεις από το 2014, του Αθλητικού Συλλόγου «Τρεις Αστέρες» που χρησιμοποιεί το γήπεδο σαν έδρα και σήμερα παραπέμπεται η αποκατάσταση στην Περιφέρεια Αττικής.

Η απόφαση του δήμου να ξηλώσει την παιδική χαρά μεγάλωσε το πρόβλημα της ψυχαγωγίας των παιδιών σε μια μεγάλη και πυκνοκατοικημένη περιοχή. Επίσης η έλλειψη συνεχούς καθαριότητας του πάρκου, η απουσία καθισμάτων, βρύσης και πυροσβεστικών κρουνών υποβαθμίζουν το πάρκο. Όλος ο παραρεμάτιος χώρος από την Καβάφη μέχρι και την Αχαρνών έχει γεμίσει με σταθερές και πρόχειρες, αλλά και επικίνδυνες κατασκευές καθώς έχουν γίνει καταπατήσεις χώρων μέσα στο πάρκο, αλλά και στους παρακείμενους δρόμους της Καβάφη και Ζαφειροπούλου.

Το ρέμα του Ποδονίφτη συνεχίζει να χρησιμοποιείται σαν ρίψη σκουπιδιών και αποβλήτων ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η δυσοσμία και τα κουνούπια να κάνουν τη ζωή των κατοίκων τραγική.

Η έλλειψη φύλακα στις αθλητικές εγκαταστάσεις και αστυνόμευσης στο πάρκο οδηγεί σε βανδαλισμούς και σε χρήση ναρκωτικών μέσα στο πάρκο.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζουν σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά στα όρια του Δήμου της Αθήνας, λόγω της πυκνής δόμησης, της έλλειψης πράσινου και της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από τη γειτνίαση με την Εθνική Οδό και τα δύο ρέματα του Κηφισού και του Ποδονίφτη. Οφείλουμε να τους σεβαστούμε και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους στηρίζοντας το αίτημά τους για συνολική ανάπλαση των πάνω από 30 στρεμμάτων του πάρκου Ποδονίφτη με την ενσωμάτωση του δημοτικού οικοπέδου Καβάφη και Παλαμά, την επέκταση των γηπέδων, την επαναλειτουργία της παιδικής χαράς, τη χάραξη περιπατητικού μονοπατιού, την καθαριότητα του παραρεμάτιου χώρου, τη φύλαξη και αστυνόμευση και τη συνεχή απεντόμωση του Ποδονίφτη.

Απαιτούμε:

• Πλήρη αξιοποίηση των πάνω από 30 στρεμμάτων του παραρεμάτιου χώρου μεταξύ των οδών Καβάφη και Αχαρνών στα πλαίσια μιας συνολικότερης ανάπλασης του πάρκου Ποδονίφτη.

• Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των αποδυτηρίων, σύμφωνα και με τις προτάσεις των συλλόγων της περιοχής, με επείγουσα προτεραιότητα την λειτουργία 2 χημικών τουαλετών αφού οι κανονικές ξηλώθηκαν από τον δήμο για ανακαίνιση.

• Μετατροπή του ενός γηπέδου ή του χώρου της παλιάς παιδικής χαράς, ανάλογα με την πολεοδομική χρήση γης, σε κλειστό γήπεδο με τη μέθοδο του μπαλονιού (ελαφρά και φτηνή κατασκευή).

• Την πρόσληψη φύλακα με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

• Τη χάραξη περιπατητικού μονοπατιού κατά μήκος του Ποδονίφτη.

• Τη συνεχή απεντόμωση του ρέματος ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες και τον έλεγχο των αποβλήτων που πέφτουν στο ποτάμι.

• Τη συνεχή καθαριότητα του πάρκου και προσθήκη φωτιστικών, καθισμάτων, βρύσης και πυροσβεστικών κρουνών για αναβαθμιστεί το πάρκο.

• Την αντιμετώπιση της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

• Να καθαριστεί πλήρως το οικόπεδο της Καβάφη 50, να ηλεκτροφωτιστεί, να ενσωματωθεί με το όμορο πάρκο του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας και να δημιουργηθεί ασφαλής παιδική χαρά στη θέση της καταργημένης παιδικής χαράς παραπλήσιας στον ίδιο χώρο.

• Την άμεση αποστολή μηχανικού της Πολεοδομίας που σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των κατοίκων να γίνει η "πράξη εφαρμογής" στο σχετικό οικόπεδο και στις οδούς Καβάφη και Ζαφειροπούλου.

• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι δρόμοι Καβάφη και Ζαφειροπούλου σύμφωνα και με το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής.

• Να διευθετηθεί η αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων της Καβάφη προς τον Ποδονίφτη.

• Να χαραχτεί η παραρεμάτιος ζώνη του ρέματος του Ποδονίφτη, να γκρεμιστούν όλες οι πρόχειρες κατασκευές που έχουν αναπτυχθεί και να καθαριστεί ο χώρος.

• Την απαλλοτρίωση των 3 μικρών οικοπέδων της Καβάφη και του ενός της Τσούντα και Παλαμά και την ενοποίησή τους με το πάρκο.

• Δημιουργία πεζογέφυρας στην οδό Τσούντα για τη συνέχεια του πάρκου προς την Αχαρνών».