Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (27/4/2020)

2020-04-27

«Είναι ευθύνη και του Δήμου η ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων της Αθήνας» - Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στην τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 27 Απριλίου με τηλεδιάσκεψη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:

«Είναι σε εξέλιξη η πανδημία, αλλά και η πολιτική με την οποία η κυβέρνηση τη διαχειρίζεται. Πρέπει να απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, πέρα από το συνολικό πολιτικό πρόβλημα, οι συνέπειες αυτής της πανδημίας στο εισόδημα, τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων της Αθήνας, αλλά και το πως ο Δήμος της Αθήνας θα σταθεί την επόμενη μέρα.

Είχαμε τονίσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι το ζήτημα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) προς τους δήμους. Δεν μπορεί να βρίσκονται στα μνημονιακά επίπεδα που ισχύουν, πόσο μάλλον όταν υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση στα έσοδα των δήμων. Θα πρέπει να υπάρχει μείωση γιατί οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες δεν μπορούν να πληρώσουν αυτά τα υπέρογκα τέλη. Χρειάζεται να έρθει μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο η οποία να αποτυπώνει και τις πολιτικές προθέσεις της διοίκησης του δήμου.

Είχαμε αναδείξει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, και μάλιστα το είχαν αρνηθεί αψηλού ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος κος Κορομάντζος, το γεγονός ότι πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι απέναντι στις συνέπειες που έχει αυτή η κρίση στην τσέπη χιλιάδων επαγγελματιών αυτής της πόλης όπως είναι και οι ρακοσυλλέκτες και οι χειροτέχνες, αναγνωρίζοντας ως Δημοτικό Συμβούλιο το δικαίωμα αυτού του κόσμου να αποζημιωθεί, έστω και με αυτό το ποσό των 800 ευρώ ή ενός βοηθήματος από την Κυβέρνηση. Το Μάιο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να ζει χωρίς να εισπράττει το παραμικρό εισόδημα, αφού δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να έχει επίδομα ανεργίας ούτε άλλους πόρους.

Έχει φτάσει ο Μάιος. Ξεκινάει στις 4 Μαΐου η διαδικασία αιτήσεων για τη δίχρονη προσχολική αγωγή. Απαιτούνται περίπου 100 - 130 νέες αίθουσες για να καλυφθούν οι ανάγκες. Προβλέπει η δημοτική Αρχή να φέρει κάποιο σχέδιο για το πως θα εφαρμοστεί την επόμενη σχολική χρονιά η δίχρονη προσχολική αγωγή;

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη γι' αυτό, ο Δήμος όμως έχει την ευθύνη η λειτουργία των σχολείων να συνδυαστεί με όλα τα μέτρα απόστασης μεταξύ των μαθητών, υγιεινής και ασφάλειας των σχολείων. Πρόκειται για κτιριακές υποδομές που επανειλημμένα έχουμε αναδείξει ότι, τουλάχιστον οι μισές από αυτές, είναι ακατάλληλες και χρειάζονται να γίνουν πολλές παρεμβάσεις. Ο Δήμος δεν μπορεί να είναι θεατής. Πρέπει να πάρει όλα τα μέτρα που αφορούν τη δική του ευθύνη, γιατί είναι λογικό ότι υπάρχει έντονη ανησυχία από τους γονείς.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιασκέψεις. Η αίθουσα του "Αθήνα 9.84" μπορεί, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, να χρησιμοποιηθεί ώστε να μπορούν και να παρεμβαίνουν για τα θέματα τους και εκπρόσωποι από συλλόγους και φορείς της Αθήνας».

Στην ίδια συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στέλιος Λάμπρου επισήμανε το εξής θέμα:

«Με το ΦΕΚ 1528/Β/22.4.2020 η κυβέρνηση δέησε, μετά από 8 μήνες, να βγάλει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για μπορούν να πληρωθούν οι ομαδάρχες που εργάστηκαν πέρυσι στην κατασκήνωση του Δήμου. Το Επιτελικό Κράτος έκανε πάλι το θαύμα του! Αντί να βάλουν τα ποσά που είχε ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το 2019, έβαλαν στην απόφαση τα ποσά του 2018 που ήταν χαμηλότερα. Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να δώσει αυτά τα χρήματα σαν μια πρώτη δόση, για μπορούν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι, και να παρέμβει στην κυβέρνηση ώστε να διορθώσει αυτή τη λάθος απόφαση».

Επίσης, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ανέδειξε το θέμα σχετικά με την πράσινη τέντα στο λόφο του Λυκαβηττού:

«Υπάρχουν μια σειρά από καταγγελίες κατοίκων της ευρύτερη περιοχή και δημοσιεύματα. Επισκεφτήκαμε το χώρο και προσπαθήσαμε να ψάξουμε το θέμα. Χρειάζεται να δει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος το θέμα και να μας απαντήσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αν παρακολουθείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, που έχει την επίβλεψη του συγκεκριμένου έργου, η τήρηση των όρων της οικοδομικής άδειας που έχει εκδοθεί. Στην επίσκεψη που κάναμε είδαμε πάρα πολύ τσιμέντο.

Η δημοτική Αρχή θεωρεί ότι τα στοιχεία της άδειας και ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται αυτή τη στιγμή συνάδουν με το ΦΕΚ του 2008 που ανέδειξε το κτίριο αυτό (την πράσινη τέντα) ως διατηρητέο; Για παράδειγμα, στο ΦΕΚ του 2008 αναφέρεται ανακατασκευή ισογείου κτίσματος επιφάνειας 50 τμ με εμφανή λιθοδομή, ενώ στην άδεια που εκδόθηκε το Δεκέμβρη του 2019 αναφέρεται ανέγερση ισόγειου κτιρίου. Υπάρχει τόσο πολύ τσιμέντο που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Το έργο που έχει δοθεί για 25 χρόνια σε συγκεκριμένη εταιρεία για να το οικοδομήσει και να το λειτουργήσει. Με αφορμή αυτά χρειάζεται να γίνει μια πιο ουσιαστική συζήτηση αναφορικά με την αξιοποίηση του λόφου του Λυκαβηττού, σχετικά με το πόσο προσβάσιμος είναι αυτός ο χώρος για τους πολίτες».