Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (28/09/2020) - Για τον οικονομικό απολογισμό 2019 του Δήμου Αθηναίων

2020-09-28

Καταψηφίζοντας τον οικονομικό απολογισμό του Δήμου Αθηναίων για το έτος 2019, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην τοποθέτηση του δήλωσε τα εξής:

«Η έκθεση Ισολογισμού-Απολογισμού κάθε χρονιάς απεικονίζει την πολιτική που εφαρμόστηκε το έτος που αφορά η εκάστοτε έκθεση.

Αν και η δημοτική Αρχή του συνδυασμού "Αθήνα Ψηλά" το 2019 διοίκησε τους 4 από τους 12 μήνες και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν απεικονίζει την πολιτική της, η άσκηση της πολιτικής της και το πρώτο οχτάμηνο του 2020 είναι στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου.

Από τις εισπράξεις του Δήμου οι ΚΑΠ (κρατική χρηματοδότηση) ήταν 77.611.728,10 ευρώ, ήτοι το 26% των συνολικών εισπράξεων της χρήσης που ανήλθαν σε 298,6 εκατ. ευρώ. Δεν καλύπτεται ούτε η μισθοδοσία που ανήλθε σε 138 εκατομμύρια το 2019. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης των Δήμων τόσο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ που κυβέρνησαν ανά 6 μήνες το 2019. Το ότι η δημοτική Αρχή δεν βγάζει τσιμουδιά για το ύψος της κυβερνητικής πολιτικής που φορτώνει νέες αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς αύξηση κονδυλίων, δείχνει την αποδοχή αυτής της πολιτικής.

Οι εισπράξεις από τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ ανέρχονται σε 206.631.903,2 Ευρώ ήτοι το 69,10% των εισπράξεων, απόδειξη της φορομπηχτικής πολιτικής που ασκούν οι διοικήσεις του Δήμου, ανεξαρτήτως χρώματος, μέχρι σήμερα.

Από τον Απολογισμό αναδεικνύεται ότι τα έργα που θα ανακούφιζαν τα λαϊκά στρώματα ακόμα και από το ανεπαρκές κατά τη δική μας γνώμη τεχνικό πρόγραμμα το οποίο είχε ψηφιστεί υλοποιήθηκε σε ποσοστό μόλις 19,24% και συγκεκριμένα καμία απαλλοτρίωση οικοπέδου δεν υλοποιήθηκε, καμία αγορά οικοπέδου (με εξαίρεση το οικόπεδο στην οδό Ελλανίκου στο Παγκράτι). Για τα σχολικά κτίρια μόλις 1,1 εκατ. Ευρώ όταν οι ανάγκες για σχολική στέγη είναι τεράστιες.

Συμπερασματικά ο Δήμος Αθηναίων εισέπραξε υπέρογκα ποσά από τους δημότες του κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα που κατανεμήθηκαν στις απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες, εξυπηρέτησε τον δανεισμό του, απέδωσε τους φόρους και τις υποχρεωτικές εισφορές στο κράτος και κατά τα άλλα κανένα απαραίτητο έργο υποδομής, καμία δαπάνη για την ανακούφιση του λαού, ελάχιστες δαπάνες σε σχέση με τις άκρως απαραίτητες για την ανανέωση του εξοπλισμού (εργαλείων, ανταλλακτικών, κλπ) και των υποδομών του Δήμου (συνεργεία κλπ), όπως και την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, με τη διεκδίκηση από την Κυβέρνηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού».