Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (28/11/2022) - Τοποθέτηση του Ν. Σοφιανού: "Ασυλία στην εποπτεία είχε η «Κιβωτός» - Απαλλοτριωμένοι χώροι του Δήμου Αθηναίων σε εγκατάλειψη"

2022-11-30

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων, δημοτικών και περιφερειακών αρχών που εδώ και χρόνια έχουν εκχωρήσει τις αρμοδιότητές τους στις ΜΚΟ για πρόσφυγες και μετανάστες, για κακοποιημένα παιδιά, για την τρίτη ηλικία, αναδεικνύει η υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Αυτό επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Αθηναίων και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζοντας ότι οι ΜΚΟ είναι πυλώνας της ΕΕ, που τον έχουν στηρίξει όλα τα κόμματα και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε ασυλία στην εποπτεία τόσο από τη σημερινή περιφερειακή αρχή Πατούλη όσο και από την προηγούμενη, και παρότι είχαν την ευθύνη να επιβλέπουν την κατάσταση, δεν το έκαναν. Καταλήγοντας για το θέμα, σημείωσε, πως το κράτος οφείλει να παρέχει οργανωμένη φροντίδα στα κακοποιημένα παιδιά και όχι οι διάφορες ΜΚΟ.

Τόνισε ότι ο δήμος Αθήνας πρέπει να ζητήσει πίσω τα 10.000 ευρώ που έδωσε στην «Κιβωτό του Κόσμου» ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, σαν μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα.

Σχετικά με το ψήφισμα για τους τρεις ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας "Άστορ", "Ιντεάλ" & "Αελλώ" που κινδυνεύουν να κλείσουν δήλωσε τη συμφωνία της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ επισήμανε ότι ο Δήμος θα έπρεπε να είχε πάρει ήδη την πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα. 

Απαλλοτριωμένοι χώροι του Δήμου Αθηναίων σε εγκατάλειψη

Ο Ν. Σοφιανός κατήγγειλε, ακόμα, την αδιαφορία της δημοτικής Αρχής για τους απαλλοτριωμένους χώρους του Δήμου που βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, όπως τα δύο πάρκα Ποδονίφτη και Γκράβας που εδώ και χρόνια αναμένεται να κατασκευαστούν, αλλά και η μη κατεδάφιση ακινήτων στις Τρεις Γέφυρες, στην οδό Λιοσίων, τα οποία παρότι έχουν απαλλοτριωθεί από το 2018, με 5 εκατομμύρια € ακόμα δεν έχουν κατεδαφιστεί για να διαμορφωθεί κοινόχρηστος χώρος.

Αναφέρθηκε ακόμα στις τριτοκοσμικές εικόνες που επικρατούν στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Ιφιγενείας, όπου επίσης έχουν πληρωθεί 9 στρέμματα από το Δήμο Αθηναίων προκειμένου να κατασκευαστούν παιδική χαρά, αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολείο, ωστόσο μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, αλλά διαπιστώθηκε ότι στα 9 στρέμματα, γίνεται οργανωμένη αγροτική δραστηριότητα, με τρακτέρ και μετανάστες εργάτες, χωρίς να υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Τέλος, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήγγειλε την ολιγωρία της δημοτικής αρχής για την ανάπλαση του Εθνικού Κήπου, ένα έργο για το οποίο υπάρχει σύμβαση από το 2018, η δημοτική αρχή το παρέλαβε τον Σεπτέμβριο του 19, και μέχρι σήμερα, τέλη του 2022, έχει αναπλαστεί μόλις το 30%, παρότι η σύμβαση έλεγε πως το έργο θα είχε ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.